dinsdag 31 december 2019

'Nergens veilig'

124#2019
Angst beheerst het leven van psychiater Tess Ciccotelli. Iemand bedreigt haar patiënten, dwingt hen tot zelfdoding en zorgt dat het lijkt of Tess daaraan schuld heeft. Tess kan de volledige waarheid niet vertellen, daarmee zou ze haar beroepsgeheim schenden. Ook niet wanneer rechercheur Aidan Reagan haar vraagt om een lijst potentiële slachtoffers. En zelfs niet wanneer zij zelf in gevaar blijkt te zijn. Maar hoe lang houdt Tess dat vol? En tot welke prijs?
Na de zelfmoord van een jonge vrouw wijst alles erop dat psychiater Tess Ciccotelli haar tot die wanhoopsdaad heeft gedreven. Vanaf het begin weet de lezer dat Tess geen blaam treft en ook dat er iemand bezig haar leven te verwoesten en ervoor te zorgen dat ze, onschuldig, levenslang opgesloten zal worden. Maar waarom? Op dat antwoord moet de lezer heel lang wachten. Aanvankelijk behandelt rechercheur Aidan Reagan Tess met geen enkele empathie omdat zij ooit een moordenaar van drie kinderen heeft laten wegkomen door hem ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Maar de lezer voelt al snel aankomen dat er een romance zal opbloeien tussen de twee. Er volgt nog een hele serie moorden die de cast van bijfiguren tot een klein leger doen aanzwellen, maar daardoor kan de plot gemakkelijk worden uitgesponnen tot 458 pagina's. Prima entertainment met een happy end.

maandag 30 december 2019

'Familie op de vlucht'

123#2019
'Familie op de vlucht' is van Diney Costeloe.
In het Duitsland van 1937 krijgt het gezin Friedman te maken met de nietsontziende haat van de nazi's. Vader Kurt wordt gearresteerd en hun winkel en huis in brand gestoken. Moeder Ruth vlucht met de vier kinderen door Duitsland en belandt uiteindelijk in Wenen. Overgeleverd aan de goedheid van sommigen en het verraad van anderen proberen Kurt en Ruth hun gezin te herenigen. Terwijl de nazi's oprukken en het de Joden steeds moeilijker gemaakt wordt, lijkt de gezinshereniging uit handen van de bezetter steeds uitzichtlozer. Dit geromantiseerde verhaal geeft een tijdsbeeld met veel feiten van het lot van de Joden in Europa aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkingen waarmee de Joodse bevolking toen al te maken had; velen vluchtten terwijl het nog kon, maar anderen dachten dat het zo'n vaart niet zou lopen. Meeslepend, gemakkelijk lezend chronologisch verhaal van Engelse schrijfster die al meerdere bestsellers met dit thema op haar naam heeft staan.

vrijdag 27 december 2019

'Het kwaad in jou'

122#2019
Romantic Suspense, klopt als een bus. Lekker boek tijdens de kerstdagen wanneer ik niet onderweg ben, in grote groepen aan tafel zit of als een gek heen en weer ren in mijn eigen keuken.
"Het kwaad in jou' is wederom doorspekt met spanning, erotiek, intriges, moord en bedrog.
Rechercheur Clay Maynard spoort vermiste kinderen op, maar zijn eigen dochter Taylor is door haar moeder jarenlang bij hem weggehouden. Al sinds haar jeugd heeft haar moeder Taylor verteld dat haar vader een monster is, maar nu ze hem eindelijk ontmoet kan ze dat beeld bijstellen. Terwijl Taylor werkt als therapeut en eindelijk nieuwe vriendschappen en familiebanden durft aan te gaan, ligt er een gevaar op de loer. Een gevaar dat duisterder en bedreigender is dan iedereen kan vermoeden…
Taylor gaat op zoek naar haar biologische vader. Onder valse voorwendselen solliciteert ze naar een baan als therapeute in een kliniek waar haar vader als beveiliger werkt om zo te kunnen zien wat voor een man hij nu echt is. Heel haar jeugd heeft ze geloofd dat hij een monster was voor wie zij en haar moeder op de vlucht waren. Als haar moeder sterft, krijgt ze eindelijk de waarheid te horen. Haar vader Clay Maynard was een goede man en blijkt ook al jaren op zoek te zijn naar Taylor. Samen proberen ze voorzichtig de verloren jaren in te halen. Dan raakt Taylor als therapeute van Jazzie, een jong meisje, betrokken bij een moordzaak en gaat ze samen met haar vader achter een moordenaar aan die Jazzie tot zwijgen wil brengen.

maandag 23 december 2019

'Dichter in de jungle'

121#2019 Een titel die niet opvalt, maar meer verdiend. Een indrukwekkend boek, dat de geschiedenis van Suriname vertelt, net als De vrije negerin van McLeod en De zwarte Lord van Rihana Jamaludin. Stukjes van een land dat bij ons heeft gehoord, maar waar weinig over bekend is in Nederland. Bezoek vooral ook de Suriname tentoonstelling in de Nieuwe Kerk.
Dit boek heeft de Geschiedenis Prijs 2019 verdient in de wacht gesleept. Het leest bijna als een roman.

"Dichter in de jungle', van Roelof van Gelder is een indrukwekkende biografie over het leven van John Gabriel Stedman "de Multatuli van Suriname' . Stedman, een Schots-Nederlandse officier, schreef het in 1796 verschenen boek "Narrative of a five years' expedition against the Revolted Negroes of Surinam'.
Stedman maakte deel uit van een expeditieleger in Suriname dat als taak had slaven op te sporen die van hun plantages waren weggelopen. In zijn boek beschreef Stedman gedetailleerd de gruwelijke wijze waarop sommige plantage-eigenaren omgingen met hun slaven. Het boek was geïllustreerd met tachtig op Stedmans eigen tekeningen gebaseerde gravures en werd vrijwel meteen een internationaal succes. Het werd vertaald in meerdere talen, waaronder het Nederlands. Hierdoor werd dit boek een belangrijk instrument in de strijd tegen de slavernij. Stedmans prenten zijn nog steeds iconen van de slavernijgeschiedenis.




zondag 22 december 2019

'De jongens van Nickel"

120#2019 Onverwacht verhaal, goed verteld. Heeft ook iets van een thriller in zich. Zelf lezen is het beste. Hier geef ik geen cliffhanger.

"De jongens van Nickel' van Colson Whitehead is de hartverscheurende opvolger van de bekroonde internationale bestseller "De ondergrondse spoorweg'. In deze nieuwe roman ontleedt hij een nog recenter duister hoofdstuk uit de Amerikaanse geschiedenis – het tijdperk van de Jim Crow-rassenwetten in het Zuiden van Amerika – aan de hand van het verhaal van twee tieners op een helse tuchtschool in Florida.
Het zijn de beginjaren van de burgerrechtenbeweging, en de zestienjarige Elwood Curtis gaat zijn toekomst vol vertrouwen tegemoet. Totdat hij vanwege een vergissing op de Nickel Academy belandt. Met name de zwarte jongens worden aan het sadisme van hun witte bewakers uitgeleverd. Misbruik, marteling en corruptie zijn aan de orde van de dag; voor het minste vergrijp worden de jongens "naar achter' gebracht – vanwaar ze nooit meer terugkomen. In deze gruwelkamer is er voor Elwood één houvast: zijn vriend Turner, die geen enkele ambitie koestert, behalve ontsnappen uit Nickel.

zaterdag 21 december 2019

'Fatale fout'

119#2019 Vreselijk boek, ik kom er niet doorheen en ben gestopt. Hieronder de inhoud, maar het leest anders dan dat hier staat.

Verkeerde tijd, verkeerde plaats...? In ‘Fatale fout’ van de britse Queen of Crime Sophie Hannah wordt de controversiële columnist Damon Blundy vermoord. Nicki Clements wordt opgepakt voor verhoor. Nicki kan geen antwoord geven op de vragen die haar gesteld worden. Ze heeft geen idee waarom het mes op een dusdanige manier gebruikt is dat er geen bloed vergoten is. Ze weet niet wat de cryptische boodschap betekent die op de muur bij het slachtoffer is achtergelaten. En ze kan niet verklaren waarom ze zo dicht bij de plaats delict was. In elk geval niet zonder daarmee een geheim prijs te geven dat haar leven kan verwoesten. Want hoewel Nicki niet de moordenaar is, is ze verre van onschuldig… Het vaste duo uit de boeken van Sophie Hannah, Charlie en Simon, keren wederom terug in deze thriller. ‘Fatale fout’ is weer een ouderwets goede Hannah!‘ Het is een kwestie van je laten meeslepen en hopen dat de waarheid ooit aan het licht komt.’

zondag 15 december 2019

'Die ene patient'

118#2019
In Die ene patiënt vertellen zorgverleners over de patiënt die hun leven voor altijd veranderde. 
Ik had er al een aantal gelezen in de Volkskrant, maar toch boeide het weer. Niet achter elkaar lezen, maar tussen 
twee andere boeken door, die nu nog niet uit zijn. 

In Die ene patiënt vertellen zorgverleners over de patiënt die hun leven voor altijd veranderde. Van chirurg tot psychiater en van ouderenverpleegkundige tot seksuoloog; de verhalen die in deze bundel door Ellen de Visser zijn samengebracht vormen een unieke inkijk in de ziel en de gedachtewereld van onze hulpverleners. Ze laten zien hoe leed, pijn, verdriet en vreugde bij elke verpleegkundige of arts hun sporen nalaten.



vrijdag 6 december 2019

'De onschuldigen'

117#2019
Goed verhaal, goed verteld en eindigt met een website waar je kunt doneren voor de goede zaak.
Niets op tegen. Integer en spannend verhaal over de rare manier waarop je in de VS vast kunt komen te zitten zonder uitweg.
Meer dan twintig jaar geleden werd in Seabrook, Florida de jonge advocaat Keith Russo in koelen bloede neergeschoten. De moordenaar liet geen spoor achter, er waren geen getuigen en geen duidelijke verdachten. Om de zaak toch op te lossen, schoof de politie de moord in de schoenen van Quincy Miller – een jonge zwarte man die ooit cliënt was van het slachtoffer. Bewijs werd vervalst, een veroordeling volgde spoedig en Miller verdween achter de tralies. Voor de rest van zijn leven. Geen advocaat keek nog naar hem om. Niemand bekommerde zich nog om hem.

Ruim twintig jaar na de gebeurtenissen in Seabrook ontvangt Cullen Post een brief waarin Quincy Miller hem om hulp vraagt. Post is priester en advocaat, en het gezicht van Guardian Ministries – een kleine organisatie die zich inzet voor ten onrechte veroordeelden, met name zaken die niemand anders op zich wil nemen. Maar met de zaak-Miller haalt Post zich meer problemen op de hals dan hij ooit had kunnen bevroeden. Want de werkelijke moordenaars van Keith Russo willen koste wat kost voorkomen dat Miller alsnog wordt vrijgesproken. Deze invloedrijke mannen hebben destijds één advocaat vermoord, en ze zullen er niet voor terugdeinzen om nog een andere te elimineren om hun doel te bereiken…




zondag 1 december 2019

'Blauwe maan'

116#2019
In dit nieuwe deel in Lee Childs veelgeprezen suspense-serie schiet Jack Reacher een bejaard echtpaar te hulp… En staat hij oog in oog met zijn gevaarlijkste tegenstanders tot nu toe.

Spannend en goed geschreven van begin tot eind, maarrrr het wordt erg ongeloofwaardig....

Jack Reacher is een voormalig militair agent, opgeleid om altijd een oogje in het zeil te houden. Hij zit in een Greyhoundbus en kijkt naar een oudere man die slaapt in zijn stoel en die een dikke envelop met contanten uit zijn zak heeft hangen. Een andere passagier kijkt ook... uiteraard met de gedachte snel rijk te worden.

Wanneer de overvaller eindelijk een poging waagt, schiet Reacher te hulp. De oude man is hem dankbaar maar weigert Reachers aanbod om hem thuis te brengen. Hij is kwetsbaar, bang en zit duidelijk in grote problemen.

Elders in de stad strijden twee meedogenloze, rivaliserende criminele bendes – de ene Albanees, de andere Oekraïens – om de macht. Hebben ze de controle over de oude man en diens leven? Zal Reacher toekijken en slechte dingen laten gebeuren? Of kan hij de situatie zo beïnvloeden dat die in ieders voordeel is?

vrijdag 29 november 2019

'De afdeling'

115#2019
Tammy Cohen is voor mij een nieuwe schrijfster. De vraag is: Wat als degene die je onvoorwaardelijk hoort te kunnen vertrouwen tegen je liegt?
Het is een goed geschreven boek, met een hoop vragen waarop het antwoord pas laat komt, maar alle uitleg aan het eind doet wat zoet aan.
Hannah heeft een heel gewoon leven, met een liefhebbende echtgenoot en een fijne baan. Daar komt abrupt een einde aan als ze iets volkomen onverwachts doet. Haar handelingen hebben verstrekkende gevolgen en zorgen ervoor dat haar leven volledig op z'n kop komt te staan. Ze belandt op de gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis – een plek waar ze veilig zou moeten zijn. Alleen sterven er patiënten...
De artsen houden vol dat het elke keer om zelfmoord gaat, maar Hannah weet dat ze liegen. Hoe kan ze ervoor zorgen dat iemand haar gelooft na de afschuwelijke daad die zij zelf heeft gepleegd? En misschien nog belangrijker: hoe kan ze ervoor zorgen dat iemand haar gelooft voordat de moordenaar weer toeslaat?



woensdag 27 november 2019

'Hart van de zee'

114#2019
Hart van de zee.
Deel 3 van ‘De Gallaghers van Ardmore’
Verstand en magie strijden om de bovenhand te krijgen.

Aan de kust van Ierland, het land van grillige kliffen, groene velden en prachtige legendes, ligt het mooie dorpje Ardmore. Levendig middelpunt is Gallagher's Pub, waar het altijd behaaglijk is, waar het bier schuimt in de glazen en waar Aidan, Shawn en Darcy Gallagher voor iedereen een luisterend oor hebben.
Darcy wil een rijke man om ooit ver weg van Ardmore een luxeleven te leiden. Met de komst van Trevor Magee, die tijdelijk in het dorp is om een theater te bouwen, lijkt niets haar droom nog in de weg te staan. Haar hart zal bij dit alles buiten spel blijven, neemt ze zich voor. Een mooi plan, ware het niet dat er nog een betovering verbroken moet worden...
vrouwen wordt hij verliefd.

zaterdag 23 november 2019

'Slachtoffer 2117'

113#2019
Een thriller met een gruwelijke ondertoon, echo's van vroegere en huidige oorlogen en terreur vanuit het Midden-Oosten klinken hierin. Het slot is verrassend!
Al meer dan 10 jaar is Assad een mysterieuze, drijvende kracht binnen afdeling Q, maar een kettingreactie aan heftige gebeurtenissen brengt hem op de rand van de totale ineenstorting. Alleen Rose kan hem helpen bij de ontcijfering van de duistere demonen die door de berichtgeving van de Spaanse journalist Joan Aiguader over de tragische dood van een vluchteling tot leven worden gewekt.
Met Assad in het centrum begint een zenuwslopend aftellen naar de ultieme catastrofe in het hart van Europa, meedogenloos gedirigeerd door de Iraakse beul Ghaalib. Tegelijkertijd schudt afdeling Q op zijn grondvesten door de dood van een centrale collega en door een wanhopige poging om een compromisloze, moordzuchtige handeling van een in zichzelf gekeerde, gestoorde jongen te verijdelen.
In de strijd om mensenlevens te redden en een einde te maken aan Assads traumatische dilemma's worden Carl Mørck en de rest van afdeling Q het oog van de orkaan in geslingerd, waar niemand wordt ontzien om drastische beslissingen te nemen en met alle ter beschikking staande middelen in actie te komen.

zondag 17 november 2019

'Valkuil'


112#2019
Moeilijk om 'in' het boek te komen, het begint weinig spannend, doorlezen wordt beloond.
In Finland wacht een jonge IJslandse vrouw op haar geliefde. Ze willen per schip naar IJsland terug, om de oorlog te ontvluchten die zich nu tot de noordelijke landen heeft uitgebreid. Haar verloofde komt echter niet opdagen.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vertrekt er een schip vanuit Kopenhagen met IJslandse repatrianten. Aan boord een vrouw die vergeefs op haar geliefde heeft gewacht die door de Gestapo gearresteerd is. Op IJsland wordt enkele jaren later een lijk op het strand aangetroffen en ook wordt het lijk van een jongeman gevonden. Rechercheur Flovent en de Canadese militaire politieman Thorson, oorspronkelijk van IJsland, doen onderzoek. Ernstige misdragingen binnen de Amerikaanse bezettingsmacht, homoseksuele relaties, prostitutie en misbruik van een narcosemiddel hebben hun aandacht.

woensdag 13 november 2019

'Het Alice netwerk'

111#2019
Een indrukwekkend boek, je leest het als een historische thriller om er daarna achter te komen dat het op waargebeurde feiten is gebaseerd. Bijzonder om dat zo verwerkt te lezen.

Londen, 1947.
Charlotte "Charlie' St. Clair is ongetrouwd en zwanger. Haar moeder neemt haar mee naar Europa om dit "probleempje' te verhelpen. In plaats van haar zwangerschap te laten beëindigen zoals de bedoeling was, besluit ze haar nicht Rose te gaan zoeken, die tijdens de oorlog in het door de nazi's bezette Frankrijk is verdwenen. De enige die zou kunnen weten waar ze is, is de mysterieuze Eve Gardiner. Maar Eve, die tijdens de Eerste Wereldoorlog als spion deel uitmaakte van het Alice-netwerk, heeft zo haar eigen geheimen. Zij en de andere vrouwen van het netwerk zijn destijds verraden, en nog steeds wordt ze verteerd door woede.Wanneer Charlie bij haar aanklopt en een naam noemt die ze al heel lang niet meer heeft gehoord, ziet Eve eindelijk een kans om de waarheid te achterhalen.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Charlie in 1947 en het perspectief van Eve in 1915. Hierdoor komt de lezer steeds meer achter de waarheid en worden de personages steeds echter.



dinsdag 12 november 2019

'Rembrandt en Velasques'

110#2019
Ongebruikelijk misschien om er een kunstboek tussendoor op te nemen, maar de essays zijn lezenswaardig en de tentoonstelling heb ik in de Nacht van de Geschiedenis bezocht. Mooi verbeeldt deze twee schilderreuzen. Mooi tentoongesteld als elkaars tegenvoeters en gelijken.

Rembrandt–Velázquez. Nederlandse en Spaanse meesters presenteert topstukken van de twee grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje. Werken van Rembrandt en Velázquez worden gepresenteerd in een context van tijd- en landgenoten, met spectaculaire werken van onder anderen Zurbarán, Vermeer, Murillo, Hals, Valdés Leal, Torrentius en Ribera.

Rembrandt–Velázquez gaat vooral over thema's als religie en realisme, schoonheid en emotie, waarbij de Spaanse en Nederlandse meesterwerken in paren worden gepresenteerd en zo met elkaar in dialoog gaan.
In zijn essay zoekt Hans den Hartog Jager naar de verschillen én de overeenkomsten tussen twee van de grootste schilders aller tijden – en komt daarbij tot een verrassende conclusie. Cees Nooteboom
neemt de lezer mee in zijn herinneringen aan Spanje en in zijn overpeinzingen over de geschiedenis en de kunst van het land dat hij zijn tweede vaderland heeft genoemd.

maandag 11 november 2019

'De dochter van de veldheer'

109#2019
Er is zojuist een mysterieus pubermeisje in het dorp aangekomen, begeleid door twee Avernische stamhoofden. Het meisje wordt gezocht door Caesar en zijn legioensoldaten en je kunt je voorstellen waarom: want in het dorp wordt er gefluisterd dat de vader van de bezoekster niemand anders is dan… de grote Vercingetorix, de man die bij Alesia werd verslagen!
Omdat ik vanaf het eerste album fan was ook het laatste weer gekocht en gelezen met een grote glimlach. De recensies zijn niet juichend, maar er zitten voldoende grapjes in om een aangenaam halfuurtje te hebben.

zondag 10 november 2019

'Schoon goud'

108#2019
Jack Reacher en Will Trent. Twee keer zoveel actie. Twee keer zoveel drama. Dubbel zoveel problemen… Will Trent is bezig met een undercoveractie bij Fort Knox. Zijn missie: het oplossen van een ruim twintig jaar oude moordzaak. De naam van zijn verdachte: Jack Reacher. Jack Reacher is in Fort Knox op een eigen missie: hij probeert een crimineel verbond in het Amerikaanse leger te ontmantelen. Maar dan verschijnt Will Trent opeens ten tonele. De enige optie die Jack Reacher en Will Trent hebben is samen te werken – als dat lukt… Er is echter een veel grotere samenzwering aan de gang – een situatie die noch de speciaal agent, noch de ex-militair agent had kunnen voorzien.

Zo jammer dat dit verhaal maar 57 pagina's telt. Ik zou zeggen tegen de schrijvers: Maak dit verhaal af! Waar het heen moet gaan, geen idee, maar het leest vlot. Ik wil weten hoe het afloopt!

zaterdag 9 november 2019

'De nachtroos'

107#2019
Nog een lekkere Riley. Vast patroon van heden en verleden.
Jaipur, India, 1911. Vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog reist de elf jarige Anahita met de familie van een rijke vriendin mee naar Engeland. Daar ontmoet ze de jonge Donald Astbury, erfgenaam van het prachtige, afgelegen landgoed Astbury, en zijn sluwe moeder. De reis naar Engeland verloopt door deze ontmoeting heel anders dan Anahita ooit had kunnen denken… Een eeuw later komt actrice Rebecca Bradley voor een nieuwe film naar het inmiddels vervallen landgoed. Ze hoopt daar te kunnen ontsnappen aan de paparazzi en roddels die haar in Amerika achtervolgen. Tijdens het filmen ontmoet ze de Indiase Ari Malik, die naar Astbury is gekomen op zoek naar zijn familiegeschiedenis. Samen ontrafelen ze de duistere geheimen rond Astbury Hall en komen steeds dichter bij de waarheid die decennialang verborgen bleef.

De Indiase zakenman Ari Malik krijgt bij het sterfbed van zijn honderdjarige overgrootmoeder Anahita Chavan haar dagboek waarin zij haar jeugd in India beschrijft en haar jaren in Engeland waar ze vanaf haar zestiende woonde. Ze heeft daar een zoontje achtergelaten, dat dood verklaard is, maar dat volgens haar nog leeft. Dit brengt hem naar Dartmoor naar een buitenverblijf dat al generaties lang aan de familie Astbury toebehoort en nu door Lord Anthony wordt bewoond. Op het moment dat Ari daar komt, wordt er een film opgenomen met Rebecca Bradley in de hoofdrol die speelt in 1920. Zij lijkt op Anthony's grootmoeder Violet. Door het dagboek wordt veel uit het verleden duidelijk en komen onverwachte familiebanden aan het licht. De verschillende leefwerelden van Anahita, Rebecca en Ari worden nauwgezet en helder, verhalend en beeldend verwoord. Emoties en verwikkelingen worden invoelbaar beschreven. De tijdgeest van de eerste helft van de twintigste eeuw in India en Engeland wordt goed weergegeven. Meeslepend verhaal met veel facetten, in een levendige taal geschreven.

vrijdag 8 november 2019

'Wij zijn de Bickers'

106#2019
Tijdens de research voor haar historische romans stuitte Simone van der Vlugt op allerlei bijzondere verhalen, die ze nu in haar eerste non-fictieboek deelt.
Wij zijn de Bickers! vertelt het meeslepende verhaal van de Amsterdamse regentenfamilie Bicker, bekend van burgemeester Andries Bicker en Bickerseiland. We maken kennis met ze in de zestiende eeuw, als ze hun positie te midden van de stadselite innemen, en volgen ze naar de zeventiende eeuw, als ze op het toppunt van hun macht komen. Zowel de familie als de stad Amsterdam heeft in de Gouden Eeuw een belangrijk stempel gedrukt op de geschiedenis. Ook de periode na die glorietijd maken we met de familie mee, via Wendela Bicker, de vrouw van Johan de Witt, die in een woelige tijd leefde.
De grote gebeurtenissen in de geschiedenis worden afgewisseld met beschrijving van feesten, kleding, geboorten, liefde en vriendschap, die een kleurrijk en invoelbaar beeld schetsen van het leven in die tijd.
Dit een non-fictie boek. Het boek vertelt het relaas van de Amsterdamse familie Bicker in de zestiende en zeventiende eeuw. De Bickers bouwden hun fortuin op als brouwers en kooplieden en groeiden uit tot een machtig en rijk regentengeslacht van bestuurders en burgemeesters. Gerrit Pietersz. Bicker was rond 1600 een van de eerste investeerders in de Compagnie van Verre, de voorloper van de VOC en de naam Bickerseiland herinnert nog aan de scheepswerf die de familie aanlegde. Daarnaast is het boek vooral het verhaal van de stad Amsterdam in de tijd van de Nederlanden als wereldmacht. Verrassend zijn met name de biografische hoofdstukken, zoals over de 'dikke' Bicker, bekend van het portret uit 1642 van Gerard Andriesz Bicker in het Rijksmuseum. De auteur schrijft publieksgeschiedenis in de haar eigen, zeer toegankelijke en directe stijl, waarbij ze haar lezers af en toe meeneemt op een stadswandeling.

woensdag 6 november 2019

'Levensdraden'

105#2019
Levensdraden van Clare Hunter

Een boek voor iedereen die houdt van garens en stoffen en de kunst van het borduren. Een oud ambacht dat onderschat wordt. Dit boek brengt een uitgebreid verhaal over stoffen en garens door de eeuwen heen. Verplicht leesvoer voor borduursters en borduurders!

Voor de moeders van verdwenen jongeren in Argentinië was het in de jaren zeventig moeilijk om te protesteren. Maar elke donderdag liepen ze langs de overheidsgebouwen met hoofddoeken waarop ze hun namen hadden geborduurd. Zo voerden ze actie, met naald en draad als wapen. Mary, Queen of Scots stond in zestiende-eeuws Engeland onder huisarrest. Haar brieven werden gecensureerd. Toch wist ze geheime boodschappen over te brengen aan de buitenwereld: via haar borduurwerk.
Levensdraden strekt zich uit van middeleeuws Frankrijk tot naoorlogs Nederland, van een krijgsgevangenkamp in Singapore tot een familiezolder in Schotland, van de politieke propaganda van het tapijt van Bayeux en soldaten uit de Eerste Wereldoorlog met PTSS tot de kaarten die meisjes in de Nieuwe Wereld naaiden. Het is een kroniek van identiteit, protest, herinnering, macht en politiek, meesterlijk verteld aan de hand van de geschiedenis van mannen en vrouwen die, dwars door de eeuwen en over continenten heen, de taal van naald en draad hebben gebruikt om hun stem te laten horen, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.
Levensdraden is een even fascinerend als ontroerend boek over de grote sociale, emotionele en politieke betekenis van handwerk.
Clare Hunter is textielkunstenaar en -curator. Zij schreef deze unieke geschiedenis met een grote kennis van een ambacht dat al te vaak over het hoofd is gezien of vergeten.

Een reis door de geschiedenis aan de hand van borduurwerken. Dit boek geeft een beeld van verschillende tijden en eeuwen aan de hand van naaien, borduren en handwerken. Het vertelt over politiek, geschiedenis, cultuur en memoires, rechtbanken, slagvelden, gevangenissen en salons. Een wereldgeschiedenis van middeleeuws Frankrijk tot naoorlogs Nederland, over een krijgsgevangenenkamp in Singapore en over de moeders van verdwenen Argentijnse jongeren die in de jaren zeventig met geborduurde hoofddoeken langs overheidsgebouwen liepen. Of over Queen Mary die in de zestiende eeuw onder huisarrest stond en via haar borduurwerk geheime boodschappen overbracht. De sociale, emotionele en politieke betekenis van handwerk wordt zo blicht. Het boek is een mooi verzorgde uitgave, met verschillende kleurenafbeeldingen die de
tekst extra levendig en toegankelijk maken.

maandag 4 november 2019

'Het oordeel'

104#2019
Hjorth Rosenfeldt, spannend tot de laatste bladzijde en er zit nog een cliffhanger in!
Sebastian Bergman is teruggekeerd naar zijn oude leven en heeft nog slechts sporadisch contact met de Nationale Recherche. Van zijn dochter Vanja heeft hij al vier maanden niets meer gehoord. Ze woont en werkt inmiddels in Uppsala, bij de plaatselijke politie.
Dan wordt Uppsala opgeschrikt door een serieverkrachter die zijn slachtoffers verdooft voor zijn daad. Een van hen komt daarbij te overlijden en een ander slachtoffer pleegt zelfmoord wanneer de aanval zich herhaalt. De politie roept de hulp in van de Nationale Recherche en ook Bergman sluit zich weer bij het team aan.
De angst voor nieuwe verkrachtingen wordt steeds sterker. Vanja besluit zichzelf als lokaas in te zetten en brengt daarmee haar eigen leven in gevaar. Maar de dader heeft nog een ander doel...

zaterdag 2 november 2019

"Carambole'

103@2019
Hakan Nesser - Carambole
In een regenachtige nacht veroorzaakt de onder invloed rijdende Pieter Clausen een dodelijk ongeluk. Het slachtoffer laat hij langs de kant van de weg liggen.
Een paar dagen later ontvangt Clausen een brief waaruit blijkt dat iemand hem heeft herkend en hem geld afhandig wil maken. Clausen is niet van plan om zich te laten afpersen en vermoordt degene die de tas met geld komt ophalen.
Commissaris Reinhart en zijn collega s doen extra hun best als blijkt dat de vermoorde jongeman Erich van Veeteren is, de zoon van de voormalige commissaris.

Maar ook die chanteur gaat eraan. Blijkt dat nu net de aan lager wal geraakte zoon te zijn van ex-commissaris Van Veeteren. Die is wel niet officieel betrokken bij het onderzoek van zijn opvolger Reinhart en diens team, maar wil natuurlijk dat de moordenaar zo snel mogelijk gepakt wordt. Ondertussen heeft de dader te maken met een sneeuwbaleffect en gaat het van kwaad tot erger met hem. Zevende vertaalde politieroman rond Van Veeteren. De Zweedse auteur slaagt er perfect in om in het verhaal een beklemmende sfeer op te roepen die duidelijk maakt dat niet iedere misdadiger zo geboren is, maar dat het kwaad soms in een klein hoekje zit. Zeer knappe intrige, goed doordachte hoofdpersonages en meer dan degelijk geschreven, maar eerlijk gezegd vond ik 'm wat minder.

vrijdag 1 november 2019

'De rechtvaardigen'

102#2019
Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment.

Na 'De vergelding' schreef Jan Brokken met "De rechtvaardigen' opnieuw literaire non-fictie die zich grotendeels afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ditmaal niet in het dorp van zijn jeugd Rhoon, maar in Litouwen, waar Philips-directeur Jan Zwartendijk (1896-1976) er in 1940 een functie bij kreeg: consul. Als Nederlandse diplomaat slaagde hij erin om grote aantallen joden een visum voor Curaçao te verstrekken. Brokken schat dat de Nederlandse consul op die manier tienduizend joden het leven heeft gered, slechts vijf procent van hen zou de oorlog niet overleven. Zelf heeft Zwartendijk dat nooit geweten. Sterker, hij werd na de oorlog door de Nederlandse overheid berispt*, omdat hij met het uitschrijven van de reispapieren niet volgens het protocol had gehandeld. Brokken beschrijft hoe Zwartendijk te werk ging. Eveneens heeft hij grondig onderzoek verricht naar de vluchtverhalen van verschillende joodse families. Een adembenemend boek, waarmee Zwartendijk eindelijk recht wordt gedaan. Met afbeeldingen in zwart-wit en een uitvoerig, beredeneerd bronnenoverzicht.

zondag 27 oktober 2019

'Onder de Italiaanse zon'

101#2019
Santa Montefiore's Onder de Italiaanse zon.
Een Italiaanse kookcursus in een Toscaans palazzo heeft verstrekkende gevolgen
Als de achtenzestigjarige weduwe Evelyn een advertentie voor een kookcursus in een Toscaans palazzo ziet, boekt ze de reis zonder aarzelen. Iedereen in het gehucht in Devon waar ze woont is stomverbaasd: Evelyn is al veertig jaar haar dorp amper uit geweest. Vooral haar dochter Carina kan haar oren nauwelijks geloven. Om een oogje in het zeil te houden besluit ze mee te gaan, en ze neemt haar eigen zeventienjarige dochter ook mee.
De drie vrouwen reizen naar het adembenemend mooie stadje Colladoro, waar de mensenschuwe graaf Tancredi Bassanelli om financiële redenen zijn kasteeldeuren heeft geopend voor betalende gasten. Ondertussen heeft Evelyn een geheim. Lang geleden, toen Tancredi en zij nog jong waren, is ze daar al eens geweest. Terwijl ze zich alles weer levendig herinnert – de liefde die ze verloor en de tragedie die haar deed terugkeren naar Engeland – ziet ze dat de magie van Italië haar dochter en kleindochter ook niet onberoerd laat. Zo herontdekken ze de liefde, voor elkaar, voor het goede leven, en voor die ene…

Het blijft spannend tot aan het einde door de vele verwikkelingen. Beeldende taal, aandacht voor het Italiaanse landschap en de manier van leven. Goede mix van familierelaties, liefdesverhoudingen, natuur en cultuur.

vrijdag 25 oktober 2019

'Donker Water'

100#2019
Donker water van Robert Bryndza
Het derde boek met de ijzersterke inspecteur Erika Foster in de hoofdrol. Het lichaam onder water zinkt snel. Het zal vele jaren stil en ongestoord blijven liggen, maar op het land begint de nachtmerrie pas net.Wanneer inspecteur Erika Foster een tip krijgt dat er bewijsmateriaal voor een grote narcoticazaak verstopt ligt in een ongebruikte groeve in een buitenwijk van Londen, gaat ze direct tot een zoekactie over. In de dikke modder worden inderdaad drugs gevonden, maar ook het skelet van een kind. De overblijfselen worden snel geïdentificeerd als de elfjarige Jessica Collins: het vermiste meisje dat zesentwintig jaar geleden overal in het nieuws was. Om het verband tussen de nieuwe en de oude zaak te vinden, moet Erika dieper graven en meer zien te ontdekken over de uiteengevallen familie Collins en de oude inspecteur die destijds op deze zaak was gezet: een vrouw die nog altijd wordt geplaagd door het trauma van de onopgeloste moord. Al snel realiseert Erika zich dat iemand niet wil dat deze zaak ooit wordt opgelost, en dat die persoon er alles aan doet om te voorkomen dat Erika de waarheid achterhaalt. Is de dader dichter bij dan ze denkt?
Het tweede boek heb ik nog niet gelezen, inhaalslagje nodig.
Wel heel goed en goed verfilmbaar deze verhalen met Erika Foster in de hoofdrol.

Mijn honderdste boek dit jaar.
Grappig om eens echt bij te houden hoeveel ik lees.


woensdag 23 oktober 2019

'De maan van papier'

99#2019
De maan van papier van Andrea Camilleri.
Angelo Pardo zit in een fauteuil op zijn dakterras, met zijn broek open. Dood, door zijn linkeroog geschoten. Angelo's zuster is ontroostbaar; zijn mooie vriendin, die in een dure auto rondrijdt, volstrekt niet. Beiden vertellen niet altijd de waarheid. Montalbano vraagt zich af: waarom stond zijn broek open? Word ik oud? Hoe komt een artsenbezoeker aan het geld om zijn vriendin kostbare cadeaus te geven? Andrea Camilleri schrijft amusante boeken.
Zijn zus Michela doet alle moeite om de verdenking op de vrouw met wie hij een verhouding had te laten vallen, maar de commissaris ontdekt steeds meer over het verleden van Pardo waardoor deze vrouw door hem niet verdacht wordt: hij was een uit het medische register geschrapte arts, gokverslaafd en handelaar in cocaine. Toen enkele hooggeplaatste Sicilianen het leven lieten, lag dat aan de door hem versneden cocaine. Voldoende reden voor anderen om hem om te brengen. De boeken met commissaris Montalbano zijn juweeltjes: op ironische wijze worden Italiaanse toestanden op de hak genomen, zoals de corruptie in de politiek en het functioneren van politiecommandanten,
maar ook heeft de commissaris een flinke dosis zelfspot.
Met kleurrijke achtergrondfiguren, Italiaanse delicatessen en een knap uitgewerkt ingewikkeld plot.



zondag 20 oktober 2019

'Doggerland misleiding'

98#2019
Doggerland van Maria Adolfsson is dé nieuwe Scandinavische thrillersensatie van dit jaar. Inspecteur Karen Hornby moet alles op alles zetten om de geheimen van het eiland Doggerland te ontrafelen.
Het is de ochtend na Oistra, het oesterfestival op de Doggerlandeilanden. Inspecteur Karen Hornby wordt wakker met een verschrikkelijke kater – maar dat is nog de minste van haar problemen. Naast haar in bed ligt haar baas. Dan komt het bericht dat er een vrouw bruut is vermoord. Karen wordt op de zaak gezet, en daarna blijkt dat het slachtoffer de ex is van haar baas. Terwijl de situatie steeds gecompliceerder wordt, realiseert Karen zich dat de persoonlijke verhoudingen en de geschiedenis van het eiland het onderzoek nogal vertroebelen…

 Zoals het in goede misdaadroman hoort, wordt er toegewerkt naar een uitermate verrassende maar wel geloofwaardige ontknoping. Het hele boek heb je het gevoel dat je zit te kijken naar een van de betere tv- of Netflixseries. Eerste deel van de reeks "Doggerland' (Doggerland is een fictief eiland).

zaterdag 19 oktober 2019

'De verloren kinderen'

97#2019
Indringender(dus beter geschreven dan Het huis voor ongewenste meisjes).
"De verloren kinderen' van Diney Costeloe (The Throwaway Children) is het ontroerende en aangrijpende verhaal van kinderen die na de Tweede Wereldoorlog naar Australië werden vervoerd.
Engeland, 1948. Rita en Rosie Stevens zijn pas negen en vijf jaar oud als hun moeder Mavis, een oorlogsweduwe, zwanger raakt van de gewelddadige Jimmy Randall. Hij stelt haar voor de keuze: als zij wil trouwen om hun zoon te erkennen moet ze haar dochters opgeven. Mavis tekent de papieren van het weeshuis waar Jimmy de kinderen naartoe wil sturen zonder te beseffen dat ze daarmee al haar ouderlijke rechten overdraagt. Als het weeshuis een groep kinderen naar Australië stuurt "om daar een nieuw leven op te bouwen', maken Rita en Rosie deel uit van die groep – en er is niets wat Mavis daaraan kan doen…
Spannend opgeschreven, met actie op iedere bladzijde. Bijzonder geloofwaardige karakters.

vrijdag 18 oktober 2019

'Meisje in het ijs'

96#2019
Robert Bryndza - Meisje in het ijs
Met een ijzersterke hoofdpersoon waar lezers geen genoeg van zullen krijgen, voor de fans van Karin Slaughter en M.J. Arlidge.
Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige…Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal? Als Erika dichter bij de waarheid komt, verschuift de aandacht van de moordenaar naar Erika zelf, wier laatste zaak verkeerd afliep. Zo verkeerd zelfs dat haar eigen man om het leven kwam. Terwijl haar politiecarrière aan een zijden draadje hangt, moet Erika haar eigen angsten overwinnen om een wrede moordenaar te slim af te zijn – voordat het te laat is. De pers over Het meisje in het ijs
Een thriller zoals een thriller hoort te zijn… scherp, strak en fascinerend. Kan niet wachten om meer over Foster te lezen.

donderdag 17 oktober 2019

'Tweeling aan boord'

95#2019
Catherine Mann. Alexa Randall, eigenares van een schoonmaakbedrijf, treft op een dag tot haar verbazing twee baby's aan in het vliegtuig van biljonair Seth Jansen. Zijn baby's, daar achtergelaten door zijn ex. Seth vraagt Alexa als tijdelijke oppas, in ruil voor een geweldige deal. Ambitieus als ze is, gaat Alexa akkoord. De zorg voor de baby's is geen probleem, maar wat de vader betreft... D

dinsdag 15 oktober 2019

'Jachtveld'

94#2019
Lee Child is de internationale bestsellerauteur van de Jack Reacher-serie. Zijn debuut Jachtveld is meermaals bekroond en het negende boek One Shot (Voltreffer) is verfilmd met Tom Cruise in de hoofdrol.
In een klein Amerikaans dorp worden enkele vreselijke moorden gepleegd. Hoofdverdachte is de ex-militair Jack Reacher, toevallig op doorreis. Als hij voorlopig zijn onschuld kan bewijzen, maar dan hoort dat een van de vermoorden zijn enige broer is, besluit hij het recht in eigen handen te nemen en door te gaan tot op het bot. De feitelijke daders blijken enkele valse munters en enkele plaatselijke notabelen te zijn, die in het dorp het hoofdkwartier van hun verboden praktijken hebben ondergebracht. Ze willen daarmee doorgaan en beseffen dat Jack hun grootste bedreiging is en dus van kant moeten worden gemaakt. Maar Jack wint het pleit, waarbij hij wel zijn geliefde, een vrouwelijke politie-assistente, moet achterlaten. Ze blijft immers om orde op zaken te stellen; hij trekt verder, de vrijheid tegemoet. Een adembenemende thriller, met verve in de eerste persoon verteld, waardoor het verhaal nog aangrijpender wordt. De auteur creëerde met Reacher een indrukwekkend personage.



maandag 14 oktober 2019

'Koud vuur'

93#2019
Op de Mekongrivier in Thailand glijdt een primitieve kano door het water. De man die erin zit is de voormalige inspecteur Tom Stilton. In zijn zak zit een foto van een onbekende man. Hij is op weg naar de zogeheten Gouden Driehoek, op zoek naar een monster. Een reis om zichzelf te verzoenen met de verschrikkelijke misdaad die hij onlangs heeft begaan.

In Stockholm heeft Olivia Rönning heel andere problemen. Een gezin is in hun auto gedood, en deze gruweldaad bracht een schok teweeg in heel Zweden. Een dader wordt gearresteerd en veroordeeld en de zaak wordt gesloten.

Maar op een dag krijgt Mette Olsäter een schokkend telefoontje. De zaak moet worden heropend en Olivia moet bewijzen dat er grote fouten zijn gemaakt.

zondag 13 oktober 2019

'Feeling Good 10'

92#2019
Op weg naar huis moet een boek snel weggelegd kunnen worden, dan is dit het meest geschikt.
Vijf vrolijke, hartverwarmende feelgoodverhalen in één bundel! Voor fans van Jill Mansell, Sophie Kinsella en Jojo Moyes - en voor iedereen die graag eigentijdse boeken voor vrouwen leest. (1) VOOR ELKAAR BESTEMD - Polly leidt in Chicago een opwindend leven. Haar eeneiige tweelingzus Cassie is in Pleasant Falls achtergebleven en gaat trouwen met de saaiste man ooit. Dan vraagt ze Polly een poosje met haar te ruilen. Hoewel Polly daar weinig voor voelt, kan ze Cassie niks weigeren - zelfs al is de bruiloft al over twee weken. Skipper, Cassies verloofde, merkt niet eens dat Polly Cassies plaats inneemt. Maar zijn broer Michael - Polly's jeugdliefde - merkt het wel degelijk. En hem heeft Polly al helemáál nooit iets kunnen weigeren... (2) LIEFDE EN IJSBEREN - Het landschap is er prachtig, de zomernachten eindeloos en de mannen stoer en sexy. En de vrouwen? Die zijn er niet. Dus zetten de vrijgezellen van Bear Creek een advertentie. Een reis naar Alaska én een kennismaking met de beroemde single mannen daar - iedere vrouw zou een gat in de lucht springen als ze zo'n prijs won! Maar Cammie Joe slaat meteen zwaar aan het hyperventileren. Gelukkig schieten haar tantes haar te hulp, met een zogenaamd magische totem. Het oerlelijke ding blijkt nog te werken ook! Sexy piloot Mack keurt haar eerst geen blik waardig, maar zodra ze de totem omhangt, lijkt hij als een magneet naar haar toe getrokken te worden. Tot opeens... Help, ze is het ding kwijt! (3) TATTOO VOOR TWEE - Nikki's familie denkt dat ze de eigenares is van een keurige boetiek en dat ze getrouwd is met een arts. In werkelijkheid heeft ze een tattoostudio en leidt ze een nogal chaotisch leven - in haar eentje. Ze heeft dan ook een groot probleem wanneer haar vader een hartinfarct krijgt en ze voor het eerst sinds lange tijd weer naar huis moet! Dan maakt Hollister Marx zijn entree in haar winkel. Voor een tattoo komt hij vast niet; daarvoor is hij veel te veel een stijve hark. Nee, hij is woest over de tattoo die ze bij zijn zus heeft gezet. Maar woest of niet, hij is misschien wel de oplossing voor haar problemen. Als ze het nou eens met hem op een akkoordje kan gooien... (4) OP SLAG VERLIEFD - Hoe vaak kun je vallen voor een verkeerde man? Te vaak, als je het aan Lucy vraagt. Dat heeft ze inmiddels wel gemerkt. Maar gelukkig leer je van elke keer, toch? Na Bradley, bij wie ze echt dacht dat ze het dit keer goed had gedaan, besluit ze het roer dan ook rigoureus om te gooien. Zelfstandigheid en vrijheid, dát is voortaan belangrijk. Ze heeft nu tenslotte het huis waar ze van droomde, en alleen is ze met haar drie honden nooit. Wat vaker iets impulsiefs doen, zoals haar zus haar aanraadt, lijkt haar in eerste instantie niet zo'n goed idee. Toch komt ook dat ervan wanneer ze op slag voor de opwindende Zack valt - al is dat niet direct wat haar zus bedoelde. En, verstandig of niet, vervelen doet ze zich sindsdien geen minuut meer. Vooral niet als blijkt dat ze nog niet van Bradley af is... (5) ZOMERHITTE - Oké, dit is de opdracht: jullie zijn een stel dat op straat is gezet omdat ze de huur niet konden betalen. Jij bent zwanger, Dallas. En jij, Sam, bent daar niet blij mee, met het gevolg dat jullie constant ruziemaken. Hier is het adres waar jullie een appartementje gaan huren. Succes! Het is niet de eerste keer dat Dallas en Sam een undercoverklus krijgen, en ook niet voor het eerst dat ze samenwerken. Toch zien ze nogal op tegen deze opdracht, omdat ze een hele poos op elkaars lip zullen zitten. Alsof ze in het gewone leven nog niet vaak genoeg botsen! Die ruzies zullen dan ook niet zo moeilijk zijn, verwachten ze. Maar waar ze niet op rekenen, is dat de hete zomernachten in het kleine appartement ook voor een heel andere spanning zorgen...

zaterdag 12 oktober 2019

Laat me niet alleen

91#2019
"Laat me niet alleen' is een aangrijpende en intrigerende roman, waarmee Sarah Armstrong haar lezers dwingt na te denken over ongemakkelijke kwesties.
Als Anna nieuwe buren krijgt en de blauwe plekken van hun jonge dochtertje ziet, belt ze de politie en kinderbescherming. Maar niemand luistert. Dus als de 5-jarige Charlie aanbelt en om hulp vraagt, weet Anna dat het op háár aankomt.
Wat zou jij doen? Zou jij het kind in je auto zetten en wegrijden? Zou je het kind verborgen houden en naar de andere kant van het land rijden? Zou je liegen tegen de politie? Tegen haar moeder? Hoe ver zou jij gaan om het kind van een ander te redden?

Anna Pierce, een 37-jarige grafisch ontwerper, woont in een eenvoudig huurhuis. Als ze nieuwe buren krijgt, merkt ze bijna direct dat Charlie, het buurmeisje van vijf jaar, mishandeld wordt door haar moeder en diens vriend. Anna neemt herhaaldelijk contact op met de politie en maatschappelijk werk, maar de verwachte ingreep van beide instanties blijft uit. Dan neemt Anna een drastisch besluit: ze ontvoert het kind en vlucht naar een oude bekende in een afgelegen gebied. Daar geeft ze het kind liefde, veiligheid en stabiliteit. Maar als de politie hen na drie maanden ontdekt, dreigt voor Anna een gevangenisstraf en is de toekomst voor Charlie onzeker. Een realistisch geschreven roman over een actueel onderwerp. Door het verhaal heen probeert Anna zaken rond haar eigen, vroeg gestorven moeder te begrijpen en de rol van haar vader daarbij. Het thema "kindermishandeling' is goed uitgewerkt en beschreven vanuit verschillende standpunten.

vrijdag 11 oktober 2019

'Geachte Mr. Knightley'

90#2019
'Geachte Mr. Knightley' van Katherine Reay is een heerlijk, hartverwarmende briefroman.
De slimme twintiger Samantha Moore is opgegroeid in een weeshuis en heeft niets voor zichzelf. Studeren is een oude droom die ze allang heeft opgegeven en ze slijt haar dagen achter de toonbank bij een Starbucks. Ze weet dan ook niet wat haar overkomt als een stichting haar een studiebeurs aanbiedt. Het enige wat van haar wordt verwacht, is dat ze de mysterieuze oprichter van de stichting op de hoogte houdt van haar vorderingen. Hoewel Sam bindingsangst heeft, mensen doorgaans uit de weg gaat en vlucht in het citeren van Jane Austen-romans als iemand te dichtbij komt, voelt ze zich vreemd vrij in haar brieven aan deze Mr. Knightley, die ze nog nooit heeft ontmoet... Of toch wel?

Katherine Reay laat zich graag inspireren door Jane Austen en haar tijdgenoten, maar geeft een geheel eigen en eigentijdse twist aan deze klassiekers. De uitkomst is tevoren duidelijk, maar prettig leesvermaak.

donderdag 10 oktober 2019

'Onder de Griekse zon/Zomerzon'

89#2019

Absoluut een niemendalletje. Fijn met heet weer en verder nergens zin in.
(1) DONKERE CIPRESSEN Morgan James wordt tijdens haar vakantie op een Grieks eiland na een nachtelijke zwempartij bedreigd door een man met een mes. Gek genoeg is angst niet de enige emotie die haar bevangt. De volgende dag ontdekt ze tot haar verbijstering dat haar belager de steenrijke Nicholas Gregoras is. Ze vraagt zich af wat voor spel de mysterieuze Griek speelt – maar vooral of haar wantrouwen bestand zal zijn tegen zijn verleidelijke charme... (2) Zomerzon Rebecca Malone gooit na het overlijden van de tante door wie ze is opgevoed in een opwelling het roer om. Ze reist naar Griekenland, het avontuur tegemoet. Als ze het vindt, in de persoon van de knappe Stephen Nikodemos, heeft ze echter meteen een probleem. Hij houdt haar voor een mondaine, wereldwijze vrouw – en dat is ze absoluut niet!

woensdag 9 oktober 2019

'De reunie'

88#2019
In ons vakantieverblijf barst het van de boeken, waarvan ik de meeste al heb gelezen, deze echter nog niet. Dus als zwartdruk gelezen.
De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet Sabines leven plotseling op zijn kop. Het rakelt een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat Isabel haar aandeed Toch voelt Sabine zich enorm schuldig, misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine met Isabel mee naar huis was gefietst die bewuste dag
Nu, tien jaar later, is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds meer flarden van herinneringen aan die tijd terug. Ze begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichter bij het ware, angstaanjagende verhaal van Isabels verdwijning.


Als Sabine (23), die als secretaresse bij een bank in Amsterdam werkt, na een jaar met een burn-out thuis te zijn geweest net weer voor 50% is begonnen, leest ze over de a.s. reunie van haar middelbare school in Den Helder. Het rakelt op wat ze had weggestopt: de onopgeloste verdwijning 9 jaar terug van klasgenote Isabel, op de basisschool haar hartsvriendin, maar op de middelbare school een kwelgeest die haar erg pestte. Sabine denkt te weten wat er is gebeurd, maar kan niet bij haar weggestopte verdriet komen. Omdat ze nu toch wil weten wat er gebeurde, gaat ze naar Den Helder en zoekt mensen op, zodat er steeds meer terugkomt.  Opvallend goede, levensechte dialogen.

dinsdag 8 oktober 2019

'Kwaad licht'

87#2019
Als serie al gezien op TB, jammer, maar geconcludeerd dat de serie het boek goed volgde. Heb het niet helemaal uitgelezen.
De omstreden minister van Justitie Louise Bohman wordt op een ochtend wakker gebeld met het bericht dat haar persvoorlichter dood is aangetroffen. Is het zelfmoord of toch moord? Algauw gaat het gerucht dat Bohman zelf bij de zaak betrokken is. De media schilderen haar af als een monster.
Misdaadverslaggever Ellen Tamm krijgt de opdracht om voor TV4 een documentaire over de minister te maken. Als ze Bohman ontmoet, herkent ze niets van het beeld dat geschetst wordt in de media.
Hoe dieper ze in de zaak duikt, hoe meer Ellens eigen traumatische herinneringen naar boven komen…

maandag 7 oktober 2019

'Hoe komen wij heelhuids uit deze hel'

86#2019
Als zwartdruk gelezen. In het begin boeiend, daarna veel herhaling. Wonderlijk hoe mensen zich vastklampen aan zaken terwijl de wereld om hen heen verdwijnt.
In Hoe komen wij heelhuids uit deze hel vertelt historica Janine Jager het verhaal van enkele honderden Nederlanders die de dramatische gebeurtenissen rondom de Russische Revolutie van 1917, honderd jaar geleden, van nabij meemaakten. In februari werd het tsaristische regime omvergeworpen en in oktober namen de bolsjewieken de macht over. Kort daarna brak de burgeroorlog uit. Velen van deze groep Nederlanders waren in Rusland geboren of er op jonge leeftijd naartoe getrokken, op zoek naar werk en avontuur. In tsaristisch Rusland hadden zij als zakenmensen of technici een goede positie verworven, maar in de communistische Sovjetrepubliek was voor hen geen plaats meer. Een gevaarlijke vlucht naar Nederland vormde vaak de enige uitweg uit hun benarde situatie. Wat waren hun ervaringen en hoe overleefden zij deze jaren van chaos, ontbering en terreur? Janine Jager put uit brieven, dagboeken en verhalen van Nederlandse ooggetuigen, en laat de lezer hun lotgevallen in revolutionair Rusland meebeleven.


zondag 6 oktober 2019

'Grand Hotel Europa'

85#2019
De recensie en de verhalen over verklappen eigenlijk al teveel. Vond het maar matig met veel barok taalgebruik. Jammer

De schrijver neemt zijn intrek in het illustere maar in verval geraakte Grand Hotel Europa om te overdenken waar het is misgegaan met Clio, op wie hij in Genua verliefd is geworden en met wie hij in Venetië is gaan wonen. Hij reconstrueert het meeslepende verhaal van liefde in tijden van massatoerisme, van hun reizen naar Malta, Palmaria, Portovenere en de Cinque Terre en hun spannende zoektocht naar het laatste schilderij van Caravaggio. Intussen vat hij een fascinatie op voor de mysteries van Grand Hotel Europa en raakt hij steeds meer betrokken bij het wedervaren van de memorabele personages die het bevolken en die uit een eleganter tijdperk lijken te stammen, terwijl de globalisering ook op die schijnbaar in de tijd gestolde plek om zich heen begint te grijpen.

Grand Hotel Europa is de grote roman van Ilja Leonard Pfeijffer over het oude continent, waar zoveel verleden is dat er voor toekomst geen plek meer is en waar het meest reële toekomstperspectief geboden wordt door de exploitatie van dat verleden in de vorm van toerisme. Het is een theatraal en lyrisch boek over de Europese identiteit, nostalgie en het einde van een tijdperk. Het is, hoe verontrustend het ook zijn mag, zijn beste boek tot nu toe.

De ik-figuur, een schrijver genaamd Ilja Leonard Pfeijffer, strijkt neer in een oud hotel ergens op ons continent. Daar probeert hij af te komen van het verdriet om zijn verbroken relatie met de Italiaanse kunsthistorica Clio. Het oude hotel met zijn soms nog oudere bewoners brengt hem echter tot overdenkingen over de rol van Europa in de moderne wereld en dat dan vooral afgezet tegenover het door hem verafschuwde massatoerisme. Zo waaiert deze lijvige roman in meerdere richtingen uiteen: in het verleden een liefde (en zijn speurtocht met Clio naar een verloren gewaand schilderij van Caravaggio) en de leidende rol die Europa vroeger in de grote ontwikkelingen van de kunst speelde, maar in het heden en de toekomst het verlangen van Europa om in het verleden te blijven hangen terwijl Afrikaanse bootvluchtelingen aan de deur kloppen. Waanzinnig uitgebreide, extreem ambitieuze, breedvoerige ideeënroman, waarvan het nauwelijks mogelijk is om in een kort bestek een overzicht te geven van alle thema's die de schrijver  aanstipt, en die veel van de lezer vraagt maar hem ook heel veel geeft.


zaterdag 5 oktober 2019

'Leven, werk en roem van Gerbrandt Adriaensz Bredero'

84#2019
Het leven van Gerbrandt Adriaensz. Bredero (1585-1618) was kort maar ongekend vruchtbaar. In nauwelijks acht jaar schreef hij honderden gedichten en liederen die tot de mooiste uit de Nederlandse literatuur behoren, en meer dan tien toneelstukken die nog altijd sprankelen van leven. Zijn kluchten, het blijspel Moortje en vooral de onweerstaanbare Spaanschen Brabander hebben door de eeuwen heen vele duizenden mensen onvergetelijke uren bezorgd.

Jammer, dacht bij aankoop op het vorige geschiedenis festival dat het een roman was over zijn leven. Het is een goed opgezette verhandeling over zijn werk. Niet echt om te lezen, maar doorgekeken en gedacht dat ik er misschien zelf wat mee zou kunnen doen. Het verhaal voor de wedstrijd over Gouden Eeuw heb ik ook over Bredero geschreven. Moet kunnen toch? Gelezen als echt boek.

Wie was Bredero? Het is een van de grote vragen van de Nederlandse literatuur. Over zijn leven is weinig bekend, zijn werk is heel concreet alledaags, maar tegelijkertijd ook raadselachtig. Hoe hield hij zich overeind in het van energie en spanning bruisende Amsterdam? In De hartenjager ontrafelt René van Stipriaan de mythen en mysteries rond een van de meest getalenteerde en vrijmoedige auteurs uit het Nederlandse taalgebied: zijn afkomst, zijn vriendschappen en liefdes, zijn enorme productiviteit en zijn plotselinge dood. Weinig is wat het lijkt.

Ter gelegenheid van de vierhonderdste sterfdag van de zeventiende-eeuwse dichter en toneelschrijver Gerbrandt Adriaensz. Bredero (1585-1618) verschijnt deze fraai uitgegeven biografie. De biograaf (1959) is literatuurhistoricus en kenner van de Gouden Eeuw en schreef onder andere het overzichtswerk 'Het volle leven' over de Nederlandse cultuur tijdens de Republiek. Nu richt hij de aandacht op Bredero en biedt vanuit diens leven en werk een venster op die boeiende periode. Het eerste gedeelte volgt de levenslijn van Bredero van zijn kinderjaren tot aan zijn dood. Het tweede gedeelte bestaat uit thematische essays over onder meer de komische en religieuze Bredero. De auteur gaat ook uitgebreid in op de vele misverstanden, vooroordelen en onjuiste interpretaties omtrent Bredero, over wie feitelijk weinig echt zeker is. Ook hij ontsnapt echter niet – ondanks alle voorgenomen voorzichtigheid – aan soms erg speculatieve veronderstellingen (bijvoorbeeld over Bredero's veronderstelde zelfmoord), die weliswaar in de tekst gerelativeerd worden, maar toch als beeld blijven hangen. Voorzien van literatuurlijst en register. Momenteel is geen andere recente biografie of grote studie over de grote en tegelijkertijd vrij onbekende dichter G.A. Bredero beschikbaar.

vrijdag 4 oktober 2019

"Uit het donker' en 'Verloren in de nacht'

82#2019
Van Eileen Carr maar even twee achterelkaar zoals ik ze in mijn vakantie ook gelezen heb. 
Een nachtelijk telefoontje van de politie bezorgt psychologe Aimee Gannon een enorme schok: haar zeventienjarige, rebelse patiënte Taylor Dawkin is een mogelijke verdachte in de moord op haar eigen ouders. Totaal getraumatiseerd door de gebeurtenissen kan Taylor geen woord meer uitbrengen. Aimee moet haar uit de stilte zien te krijgen om zo de waarheid te achterhalen, want Taylor is de enige getuige...
Rechercheur Josh Wolf raakt al snel afgeleid door de mooie psychologe. Hij kan zich echter geen moment van afleiding veroorloven, zeker niet wanneer Aimee wordt aangevallen en de twee alles op alles moeten zetten om Taylor’s vreselijke geheim te achterhalen… voordat de dodelijke schaduwen uit het verleden weer toeslaan.
 

83#2019
Ze vertrouwt geen enkele politieman
… totdat ze er een ontmoet die alles op het spel zal zetten om haar te beschermen

Veronica Osborne heeft vanwege haar agressieve vader al heel wat met de politie te maken gehad. Dus wanneer de lange, breedgeschouderde brigadier Zach McKnight voor haar deur staat, is ze voorbereid op zo’n beetje alles. Behalve op het nieuws dat haar geliefde broer Max, die twintig jaar geleden verdween, al evenzoveel jaren dood blijkt te zijn.

Als de politie haar vader verdenkt van Max’ dood is Veronica verbijsterd, en begint zelf een onderzoek. Maar terwijl haar eigen, opmerkelijke rol in de verdwijning van haar broer duidelijk wordt, vallen er meer doden. De geesten uit Max’ verleden doen hun uiterste best de waarheid verborgen te houden, terwijl een andere, meer sinistere kracht er juist alles voor over heeft om de waarheid te achterhalen. Hoe ver gaat een moordenaar om zijn wraak te nemen? En kan Zach hem tegenhouden, voordat hij de vrouw van wie hij begint te houden zal aanvallen?

De politie in Sactamento is hoofdpersoon in beide boeken.

donderdag 3 oktober 2019

'De heren van de thee'

81#2019
Deze klassieke zou ik nog altijd eens lezen. Van een van hun nabestaanden weet ik meer dan gemiddeld omdat Anda Kerkhoven is opgenomen in de schilderijencollectie van het 4/5 mei comité Amsterdam Zuidoost. De link brengt je naar haar biografietje.

Deze roman is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en door mij weer eens als echt boek gelezen.
In 1873 komt een jonge Nederlandse chemisch technoloog aan in Java, waar zijn ondernemende en vooruitstrevende familie plantages bezit. Hij begint een eigen plantage, Gamboeng, die zijn leven gaat beheersen. Ook nadat hij uit liefde is getrouwd met de levendige, gevoelige Jenny blijft alles in het teken van het afgelegen Gamboeng staan. Pas na haar zelfmoord in 1907 gaat hij begrijpen hoezeer hij haar en anderen te kort heeft gedaan en zichzelf heeft geïsoleerd door zijn onbuigzaamheid. Hella Haasse (1918-2011), vooral bekend door haar historische romans waarin feit en fictie knap zijn verwerkt, groeide op op Java. Zij weet de sfeer van het eiland dan ook uitstekend op te roepen in deze mooie roman. Uitgaande van bestaande correspondentie en documenten, en in de van haar bekende zorgvuldige stijl, beschrijft ze fragmentarisch en uiterst boeiend de ontwikkeling van de hoofdpersonen.

woensdag 2 oktober 2019

'De lavendeltuin'

80#2019
Lucinda Riley heeft een bepaald patroon van schrijven dat prettig leest. Ook wanneer de boeken eigenlijk een beetje op elkaar lijken blijft het boeien.
Na de dood van haar moeder erft Emilie de la Martinières , dierenarts in Parijs, het familiekasteel aan de zonnige Côte d'Azur. Maar aan het huis kleven ook hoge schulden en onopgeloste geheimen... Welke rol hebben haar voorouders in de Tweede Wereldoorlog gespeeld? Emilie verdiept zich in haar familieverleden en doet een schokkende ontdekking. Een van haar voorouders, de Britse Constance, werkte tijdens de oorlog als spionne in het bezette Frankrijk. Hoe meer Emilie te weten komt over Constance en haar oorlogsgeheimen, hoe beter ze haar eigen familie in een nieuw daglicht kan plaatsen. Het kasteel speelt een cruciale rol in het oplossen van de familieraadsels en staat centraal in deze intrigerende roman vol spanning, passie en mysteries. Een familieverhaal waarin leugens, liefde, trouw, heldenmoed en een familiegeheim goed uitgewerkt worden.



dinsdag 1 oktober 2019

'Maanstand'

79#2019
Cassie Black is een meesterdief. Haar specialiteit is het stelen van het net gewonnen geld van casinogokkers in Las Vegas uit hun hotelkamer terwijl ze slapen. Na een rampzalige kraak, waarbij haar partner Max wordt vermoord, belandt ze in de gevangenis. Een paar jaar later komt ze vrij en begint ze een leven zonder criminaliteit. Met succes lijkt ze op het rechte pad te kunnen blijven; daarbij wordt ze op de been gehouden door een groot geheim. Wanneer dat dreigt uit te komen, is ze genoodzaakt nog één keer haar kunsten te vertonen. Ze moet de grootste klapper ooit maken, zodat ze genoeg geld heeft om te verdwijnen. Maar de problemen waar ze jaren eerder mee werd geconfronteerd, vallen in het niet bij de ellende die haar nu te wachten staat.
 In feite is ze verzeild geraakt in een transactie van de maffia en die zal koste wat het kost het geld terug willen hebben. Zowel haar eigen leven als dat van de tipgever lopen gevaar, temeer omdat de man die voor de maffia het zaakje op moet knappen nog een oude rekening met haar heeft te vereffenen. Een zwak punt van het verhaal is dat Cassie Black wel over heel bijzondere technische gaven (en gereedschappen) beschikt om overal moeiteloos binnen te kunnen dringen. Voor het overige is het een heel spannend en af en toe gewelddadig boek van een van de populairste thrillerschrijvers van dit moment.

maandag 30 september 2019

'Horen, zien, zwijgen'

78#2019
Al ruim vijf jaar terroriseert een moordenaar de inwoners van Chicago. Zijn modus operandi is altijd dezelfde: hij straft zondaars door hun kinderen te ontvoeren. De volgende dag ontvangen de ouders een pakketje met daarin een oor. De dag daarna volgen de ogen. Ten slotte de tong.
Wanneer op het lichaam van een verkeersslachtoffer een -pakketje met een afgesneden oor word gevonden, weet -detective Sam Porter twee dingen: 1) Dit is de moordenaar die hij zoekt, 2) hij heeft 72 uur om het laatste slachtoffer te vinden, de vijftienjarige Emory, voor zij aan uitdroging overlijdt. Op het lichaam van de moordenaar wordt ook een dagboek aangetroffen dat Emorys locatie prijsgeeft. Maar iets blijft aan Porter knagen. Was de aanrijding wel een ongeluk? En is de overleden man inderdaad de seriemoordenaar, of loopt de echte killer nog vrij rond?

De boodschap is, zoals bij de drie aapjes, duidelijk: "Hoor, zie en spreek geen kwaad'. Rechercheur Sam Porter wordt door zijn collega's Norton en Nash gebeld met de melding dat zich een dodelijk busongeval heeft voorgedaan waarbij het slachtoffer, naast een luguber pakketje met een oor, ook in het bezit is van een dagboek waarin hij zijn motieven verklaart. Duidelijk de seriemoordenaar. En dan dient ergens nog een meisje in leven te zijn. Case closed zou je denken. Tenminste als de man van het ongeval de seriemoordenaar is. 92 korte hoofdstukken en een epiloog belichten afwisselend het verhaal vanuit de visie van "het dagboek', Porter en het slachtoffer Emory. De ontknoping komt pas in het laatste hoofdstuk. Gruwel, geweldscenes, martelmethodes worden de lezer niet gespaard. Wordt vervolgd. Eerste in het Nederlands vertaalde roman van de Amerikaanse auteur (1971).

'Een dag om nooit te vergeten'

5#2024 Een dag om nooit te vergeten - Jill Mansell Meestal zijn het vriendelijke niemandalletjes die je ook keukenmeidenromans kunt noemen. ...