maandag 23 december 2019

'Dichter in de jungle'

121#2019 Een titel die niet opvalt, maar meer verdiend. Een indrukwekkend boek, dat de geschiedenis van Suriname vertelt, net als De vrije negerin van McLeod en De zwarte Lord van Rihana Jamaludin. Stukjes van een land dat bij ons heeft gehoord, maar waar weinig over bekend is in Nederland. Bezoek vooral ook de Suriname tentoonstelling in de Nieuwe Kerk.
Dit boek heeft de Geschiedenis Prijs 2019 verdient in de wacht gesleept. Het leest bijna als een roman.

"Dichter in de jungle', van Roelof van Gelder is een indrukwekkende biografie over het leven van John Gabriel Stedman "de Multatuli van Suriname' . Stedman, een Schots-Nederlandse officier, schreef het in 1796 verschenen boek "Narrative of a five years' expedition against the Revolted Negroes of Surinam'.
Stedman maakte deel uit van een expeditieleger in Suriname dat als taak had slaven op te sporen die van hun plantages waren weggelopen. In zijn boek beschreef Stedman gedetailleerd de gruwelijke wijze waarop sommige plantage-eigenaren omgingen met hun slaven. Het boek was geïllustreerd met tachtig op Stedmans eigen tekeningen gebaseerde gravures en werd vrijwel meteen een internationaal succes. Het werd vertaald in meerdere talen, waaronder het Nederlands. Hierdoor werd dit boek een belangrijk instrument in de strijd tegen de slavernij. Stedmans prenten zijn nog steeds iconen van de slavernijgeschiedenis.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

'Het kleedje voor Hitler'

92#2024 Het kleedje voor Hitler - Bas van Benda-Beckmann De Libris geschiedenis prijs 2024 is voor dit boek. Ten tijde van de prijsuitreikin...