zaterdag 5 oktober 2019

'Leven, werk en roem van Gerbrandt Adriaensz Bredero'

84#2019
Het leven van Gerbrandt Adriaensz. Bredero (1585-1618) was kort maar ongekend vruchtbaar. In nauwelijks acht jaar schreef hij honderden gedichten en liederen die tot de mooiste uit de Nederlandse literatuur behoren, en meer dan tien toneelstukken die nog altijd sprankelen van leven. Zijn kluchten, het blijspel Moortje en vooral de onweerstaanbare Spaanschen Brabander hebben door de eeuwen heen vele duizenden mensen onvergetelijke uren bezorgd.

Jammer, dacht bij aankoop op het vorige geschiedenis festival dat het een roman was over zijn leven. Het is een goed opgezette verhandeling over zijn werk. Niet echt om te lezen, maar doorgekeken en gedacht dat ik er misschien zelf wat mee zou kunnen doen. Het verhaal voor de wedstrijd over Gouden Eeuw heb ik ook over Bredero geschreven. Moet kunnen toch? Gelezen als echt boek.

Wie was Bredero? Het is een van de grote vragen van de Nederlandse literatuur. Over zijn leven is weinig bekend, zijn werk is heel concreet alledaags, maar tegelijkertijd ook raadselachtig. Hoe hield hij zich overeind in het van energie en spanning bruisende Amsterdam? In De hartenjager ontrafelt René van Stipriaan de mythen en mysteries rond een van de meest getalenteerde en vrijmoedige auteurs uit het Nederlandse taalgebied: zijn afkomst, zijn vriendschappen en liefdes, zijn enorme productiviteit en zijn plotselinge dood. Weinig is wat het lijkt.

Ter gelegenheid van de vierhonderdste sterfdag van de zeventiende-eeuwse dichter en toneelschrijver Gerbrandt Adriaensz. Bredero (1585-1618) verschijnt deze fraai uitgegeven biografie. De biograaf (1959) is literatuurhistoricus en kenner van de Gouden Eeuw en schreef onder andere het overzichtswerk 'Het volle leven' over de Nederlandse cultuur tijdens de Republiek. Nu richt hij de aandacht op Bredero en biedt vanuit diens leven en werk een venster op die boeiende periode. Het eerste gedeelte volgt de levenslijn van Bredero van zijn kinderjaren tot aan zijn dood. Het tweede gedeelte bestaat uit thematische essays over onder meer de komische en religieuze Bredero. De auteur gaat ook uitgebreid in op de vele misverstanden, vooroordelen en onjuiste interpretaties omtrent Bredero, over wie feitelijk weinig echt zeker is. Ook hij ontsnapt echter niet – ondanks alle voorgenomen voorzichtigheid – aan soms erg speculatieve veronderstellingen (bijvoorbeeld over Bredero's veronderstelde zelfmoord), die weliswaar in de tekst gerelativeerd worden, maar toch als beeld blijven hangen. Voorzien van literatuurlijst en register. Momenteel is geen andere recente biografie of grote studie over de grote en tegelijkertijd vrij onbekende dichter G.A. Bredero beschikbaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

'Een dag om nooit te vergeten'

5#2024 Een dag om nooit te vergeten - Jill Mansell Meestal zijn het vriendelijke niemandalletjes die je ook keukenmeidenromans kunt noemen. ...