Levensdraden van Clare Hunter
Een boek voor iedereen die houdt van garens en stoffen en de kunst van het borduren. Een oud ambacht dat onderschat wordt. Dit boek brengt een uitgebreid verhaal over stoffen en garens door de eeuwen heen. Verplicht leesvoer voor borduursters en borduurders!
Voor de moeders van verdwenen jongeren in Argentinië was het in de jaren zeventig moeilijk om te protesteren. Maar elke donderdag liepen ze langs de overheidsgebouwen met hoofddoeken waarop ze hun namen hadden geborduurd. Zo voerden ze actie, met naald en draad als wapen. Mary, Queen of Scots stond in zestiende-eeuws Engeland onder huisarrest. Haar brieven werden gecensureerd. Toch wist ze geheime boodschappen over te brengen aan de buitenwereld: via haar borduurwerk.
Levensdraden strekt zich uit van middeleeuws Frankrijk tot naoorlogs Nederland, van een krijgsgevangenkamp in Singapore tot een familiezolder in Schotland, van de politieke propaganda van het tapijt van Bayeux en soldaten uit de Eerste Wereldoorlog met PTSS tot de kaarten die meisjes in de Nieuwe Wereld naaiden. Het is een kroniek van identiteit, protest, herinnering, macht en politiek, meesterlijk verteld aan de hand van de geschiedenis van mannen en vrouwen die, dwars door de eeuwen en over continenten heen, de taal van naald en draad hebben gebruikt om hun stem te laten horen, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.
Levensdraden is een even fascinerend als ontroerend boek over de grote sociale, emotionele en politieke betekenis van handwerk.
Clare Hunter is textielkunstenaar en -curator. Zij schreef deze unieke geschiedenis met een grote kennis van een ambacht dat al te vaak over het hoofd is gezien of vergeten.
Een reis door de geschiedenis aan de hand van borduurwerken. Dit boek geeft een beeld van verschillende tijden en eeuwen aan de hand van naaien, borduren en handwerken. Het vertelt over politiek, geschiedenis, cultuur en memoires, rechtbanken, slagvelden, gevangenissen en salons. Een wereldgeschiedenis van middeleeuws Frankrijk tot naoorlogs Nederland, over een krijgsgevangenenkamp in Singapore en over de moeders van verdwenen Argentijnse jongeren die in de jaren zeventig met geborduurde hoofddoeken langs overheidsgebouwen liepen. Of over Queen Mary die in de zestiende eeuw onder huisarrest stond en via haar borduurwerk geheime boodschappen overbracht. De sociale, emotionele en politieke betekenis van handwerk wordt zo blicht. Het boek is een mooi verzorgde uitgave, met verschillende kleurenafbeeldingen die de
tekst extra levendig en toegankelijk maken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten