maandag 30 september 2019

'Horen, zien, zwijgen'

78#2019
Al ruim vijf jaar terroriseert een moordenaar de inwoners van Chicago. Zijn modus operandi is altijd dezelfde: hij straft zondaars door hun kinderen te ontvoeren. De volgende dag ontvangen de ouders een pakketje met daarin een oor. De dag daarna volgen de ogen. Ten slotte de tong.
Wanneer op het lichaam van een verkeersslachtoffer een -pakketje met een afgesneden oor word gevonden, weet -detective Sam Porter twee dingen: 1) Dit is de moordenaar die hij zoekt, 2) hij heeft 72 uur om het laatste slachtoffer te vinden, de vijftienjarige Emory, voor zij aan uitdroging overlijdt. Op het lichaam van de moordenaar wordt ook een dagboek aangetroffen dat Emorys locatie prijsgeeft. Maar iets blijft aan Porter knagen. Was de aanrijding wel een ongeluk? En is de overleden man inderdaad de seriemoordenaar, of loopt de echte killer nog vrij rond?

De boodschap is, zoals bij de drie aapjes, duidelijk: "Hoor, zie en spreek geen kwaad'. Rechercheur Sam Porter wordt door zijn collega's Norton en Nash gebeld met de melding dat zich een dodelijk busongeval heeft voorgedaan waarbij het slachtoffer, naast een luguber pakketje met een oor, ook in het bezit is van een dagboek waarin hij zijn motieven verklaart. Duidelijk de seriemoordenaar. En dan dient ergens nog een meisje in leven te zijn. Case closed zou je denken. Tenminste als de man van het ongeval de seriemoordenaar is. 92 korte hoofdstukken en een epiloog belichten afwisselend het verhaal vanuit de visie van "het dagboek', Porter en het slachtoffer Emory. De ontknoping komt pas in het laatste hoofdstuk. Gruwel, geweldscenes, martelmethodes worden de lezer niet gespaard. Wordt vervolgd. Eerste in het Nederlands vertaalde roman van de Amerikaanse auteur (1971).

zondag 29 september 2019

'De ziener'

77#2019
Verwachtte een heel ander boek, maar dit leest ook prima.
Gisteren waren ze nog een doodgewone familie: Anna en James Buck, en hun kleine jongen Daniel. Maar in een moment van onoplettendheid veranderde alles. Een voordeur die niet goed dicht was… en Daniel was weg. Nu zijn Anna en James twee vreemden die elkaar niet meer recht in de ogen kunnen kijken. Wantrouwen en stille verwijten vullen de leemte die hun zoon heeft achtergelaten.
Maar Anna zet alles op alles om Daniel terug te vinden – een vierjarige verdwijnt niet zomaar in het niets. Haar wanhopige zoektocht leidt haar naar de rand van de afgrond. En eroverheen...

Anna leeft op het randje van waanzin, maar krijgt hoop, als ze hoort over de helderziende Richard Latham. Misschien heeft hij aanwijzingen over wat er met haar zoon is gebeurd. Maar Latham is niet de enige helderziende. Ondertussen werkt inspecteur John Marvel aan een vermissingszaak van een twaalfjarig meisje dat al ruim een jaar verdwenen is. Latham gaf hierin zonder succes zijn visie. Marvel komt Latham weer tegen in de zoektocht naar een vermiste hond. De kille inspecteur, die de onderste steen boven haalt als het om waarheidsvinding gaat, ontdekt verbanden tussen de drie vermissingen. Er wordt verteld vanuit verschillend perspectief en toegewerkt naar een spannende climax. De personages zijn zeer geloofwaardig. De visioenen en emoties van de bijna waanzinnige moeder en het cynisme van de inspecteur zijn erg goed uitgewerkt.

zaterdag 28 september 2019

'Vrij man'

76#2019
Ik was hier al twee keer eerder aan begonnen. Nu het boek(zwartdruk) in de vakantie uitgelezen.
Nelleke Noordervliet schrijft het avontuurlijke, indringende en aangrijpende verhaal van Menno Molenaar, twijfelaar, arts, jurist en dubbelspion. Een man om van te houden, een man om mee in debat te gaan. Plaats van handeling: Nederland en de Nieuwe Wereld. Tijd: halverwege de Gouden Eeuw.
De schrijfster en haar fictieve hoofdpersonage, de 17e-eeuwse arts en jurist Menno Molenaar, ontmoeten elkaar in New York. Ze zijn Rotterdammers die gestudeerd hebben in Leiden. Terug in Nederland volgt een tocht langs de plaatsen waar Menno heeft gewoond en geleefd. Via Menno schrijft Noordervliet over het leven in de Gouden Eeuw, de sociaal-maatschappelijke omstandigheden, de gespannen politieke situatie en de veranderingen in het denken over wetenschap en religie. Menno komt in aanraking met de kring rond Spinoza. Door diens ideeën raakt hij los van het geloof. Hij wordt gedwongen bij Johan de Witt te spioneren voor de Engelsen. Na een gewelddaad vlucht hij naar New York. De schrijfster is personage in de roman. Historische figuren dragen evenzeer bij tot de verbeelding van het leven in de Republiek als de bedachte personages. Hoop, wanhoop, verraad en agressie beeldt zij overtuigend uit. Menno’s dilemma’s zijn herkenbaar. Uit haar interventies als romanfiguur wordt duidelijk dat elke verbeelding van het verleden de werkelijkheid vertekent.


vrijdag 27 september 2019

'Een lok blond haar'

75#2019
Voormalig rechercheur Geoffrey Archer heeft nog maar één doel in het leven: de man te grazen nemen die verantwoordelijk is voor de dood van zijn vrouw. Dat hij ontslagen is, betekent wel dat hij er alleen voor staat. Dat verandert als de zus van Resa Wade slachtoffer wordt van dezelfde brute verkrachter, en deze er opnieuw in slaagt uit handen van de politie te blijven. Niet van plan het erbij te laten zitten schakelt Resa Geoffrey in. Maar dan blijkt dat de dader weer een nieuw doelwit in het vizier heeft: háár!
Een uitgave van Harlequin Black Rose - romantische thriller voor sommigen een minpuntje, maar tussendoor leek ik ze graag.

donderdag 26 september 2019

'Het huis voor ongewenste meisjes'

74#2019
Met "Het huis voor ongewenste meisjes' schetst Joanna Goodman een ingrijpend beeld van de misstanden in de Canadese weeshuizen van de jaren '50 en '60.
Soms heeft het iets gekunsteld, maar het is een ongelooflijk verhaal.
Quebec, 1950. Als Maggie op haar vijftiende zwanger raakt, dwingen haar ouders haar om het meisje ter adoptie af te staan. De rest van haar leven voelt Maggie het gemis.
De kleine Elodie komt in een door nonnen gerund tehuis terecht. Maar dan volgt een wetswijziging die bepaalt een psychiatrisch ziekenhuis meer subsidie ontvangt dan een weeshuis, met catastrofale gevolgen. Om dat geld op te strijken verklaart de kerk de kinderen in hun zorg tot geestelijk gehandicapten. Met één pennenstreek wordt een generatie aan verloren kinderen gecreëerd – en Elodie raakt net als duizenden anderen verloren in een hels schemerbestaan.
Moeder en dochter vechten ieder voor zich tegen een gemeenschap die hen als minderwaardig ziet, in de hoop zichzelf en elkaar terug te vinden.
Dit boek (eerste in het Nederlands vertaald) van de Canadese schrijfster is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het meeslepende en bij vlagen emotioneel rauwe verhaal van Maggie en Elodie wordt wisselend vanuit beide perspectieven verteld, met aandacht voor politieke en sociale ontwikkelingen uit die tijd.



woensdag 25 september 2019

'De Wolven'

72#2019
In De wolven van Daniel Cole, de climax van de Ragdoll-serie, worden Wolf, Baxter en Edmunds geconfronteerd met een onmogelijke nieuwe zaak.
William Fawkes' zelfgekozen isolement wordt doorbroken vanwege de schijnbare zelfmoord van zijn goede vriend Finley Shaw. Om zijn dood te verklaren duikt Wolf samen met Baxter en Edmunds diep in het verleden van zijn vriend. Het wordt een race tegen de klok wanneer het interne onderzoek naar Wolfs rol bij de Ragdoll-moorden steeds intenser wordt. Dan stuit Wolf ook nog op vergaande corruptie binnen het korps, en dreigt hij meer te verliezen dan alleen zijn carrière… Zullen Wolf en Baxter hun meest complexe zaak ooit overleven?
Met "De wolven' sluit Daniel Cole (1983) een misdaadtrilogie af die daverend begon met "Ragdoll' en "Marionet', beide vijf sterren in de VN-thrillergids. In dit deel worden de losse eindjes aan elkaar geknoopt die uit de vorige boeken overgebleven zijn en probeert rechercheur William "Wolf' Fawkes de als zelfmoord vermomde moord op zijn oude collega en mentor Finlay Shaw op te lossen. De veroordeelde en gevangen genomen Wolf werkt daarbij samen met Emily Baxter, die de hoofdrol opeiste in "Marionet' en met wie hij een haat-liefde verhouding heeft, en met andere oud-collega's. Ze worden echter tegengewerkt door een hoofdcommissaris, want hoe dieper Wolf graaft, hoe duidelijker het is dat deze corrupte man de dader is. Even lijkt het erop dat Wolfs rol is uitgespeeld, tot hij hulp krijgt van zijn ex-vrouw Andrea en CIA-agent Rouche. Ook in dit boek weet Cole de spanning er goed in te houden, maar misschien omdat hij met deze roman de trilogie afrondt staan er voor het verhaal wat overbodige zijwegen in. Kennis van de voorgaande boeken is zeker een vereiste om alles te kunnen volgen.

dinsdag 24 september 2019

'Royals'

73#2019
Royals van Rachel Hawkins
Een heerlijke YA-romance.
Daisy Winters is dol op scifi, heeft een bijbaantje bij Walmart, houdt ervan haar haar in knalkleuren te verven en ze heeft een perfecte oudere zus die op het punt staat zich te verloven met de Schotse kroonprins Alex. Daisy heeft absoluut geen zin in een leven in de spotlights, maar door toedoen van de tabloids wordt ze gedwongen samen met haar zus de zomer door te brengen aan het Schotse hof. Daisy vertrekt met grote tegenzin en hoewel ze haar best doet om uit de problemen te blijven, raakt ze al snel verstrikt in allerlei onhandige situaties. Onder de hoede van Miles, de megasnobistische vriend van de jongere broer van de kroonprins, moet ze leren om zich volgens de koninklijke norm te gedragen. Dat gaat alleen niet zo makkelijk als diezelfde jongere broer overal waar hij komt voor een schandaal zorgt en Daisy erin meesleurt. Terwijl ze zich zo goed mogelijk probeert te redden, worden de verwikkelingen alleen maar groter als ze het ene koninklijke geheim na het andere ontdekt.

Een licht verteerbaar verhaal om van te smullen, met veel humor, hilarische situaties, misverstanden en een vleugje romantiek. De situaties aan het hof zijn nogal clichématig, en de personages lekker dik aangezet, maar daardoor niet minder grappig. De auteur is een meester in het schrijven van scherpe en spitsvondige dialogen. Het zoete omslag en de ondertitel passen eigenlijk niet bij de sfeer en toon van het verhaal. De Amerikaanse auteur schreef eerder een aantal YA-boeken, die (nog) niet in het Nederlands zijn vertaald. Vanaf ca. 15 jaar.

maandag 23 september 2019

'Gouden kooi'

71#2019
Faye en Jack zijn het absolute droompaar. Ze hebben een succesvol bedrijf en wonen in een luxe appartement. Hun dochter Julienne is de bekroning van hun geluk. Maar schijn bedriegt. Fayes leven draait alleen nog om vertwijfelde pogingen het Jack naar de zin te maken, maar zijn verachting is in ieder gebaar zichtbaar. Wat verbergt haar eens zo lieve man voor haar? Wanneer Jack en Julienne niet terugkeren van een boottochtje en de politie bloedsporen in het appartement vindt, valt de verdenking al snel op Jack. Heeft hij zijn eigen dochter vermoord? Niets in Fayes leven is nog hoe het was...

Het lijkt een variatie op First Wives, de film, maar is genuanceerder uitgewerkt.

De Zweedse Faye voelt dat ze haar man, succesvol ondernemer Jack, niet meer kan boeien en denkt veel terug aan vroeger, aan de tijd toen ze Matilda heette, maar ook hoe ze Jack leerde kennen toen ze op de Handelsdagschool zat. Ze was drijvende kracht in het bedrijf dat hij met een vriend naar een idee van haar startte, maar na de geboorte van dochter Julienne moedigde hij haar aan te stoppen met werken. In gemeenschap van goederen getrouwd, veranderde hij dat in huwelijkse voorwaarden en beloofde haar mondeling goed voor haar te zullen zorgen. Maar als ze hem, voor haar totaal onverwacht, betrapt met een jongere, slanke vrouw, wil hij van haar scheiden. De schok is groot, maar daarna voelt ze vrijheid en gesteund door haar beste vriendin neemt ze wraak. De bekende Zweedse auteur (1974) van vaak tv-verfilmde misdaadromans, waagt zich nu aan een tweeluik psychologische thrillers, waarvan dit de goed vertaalde eerste is. Die leest als een trein, is heel spannend door een uitstekende plot, veel nieuwe verwikkelingen en een heel verrassend, maar goed naartoe gewerkt slot.

zondag 22 september 2019

'Historische verhalen uit de Gouden Eeuw'


70#2019
Dit is de uitkomst van een verhalenwedstrijd waar ik ook aan heb meegedaan. Mijn verhaal werd niet verkozen, maar kreeg wel een fraai jury-rapport waarin mijn Nederlands werd geprezen.
Niet verkeerd dus.
Een aardig boek met korte verhalen(1500 woorden)over kleine gebeurtenissen van al dan niet bekende mensen, of vanuit hun omgeving verteld.

De Gouden Eeuw, wat een tijd! Wie heeft er geen beeld bij? Hoog opgetuigde driemasters, in linie zeilend, vurend uit de bakboordkanonnen. Schatrijke kooplieden die op de Amsterdamse beurs, zwetend en handenwringend, hun kapitaal investeren in de risicovolle specerijhandel. Schepen van de WIC die varen op ruige zeeën, oorlogvoerend en handelend in mensen. Predikanten die galmend en met brede armgebaren de nieuwe leer verkondigen. Het volk dat ploetert en foetert alsof de Gouden Eeuw niet bestaat.

In deze bundel vindt u verhalen die de diversiteit van de Gouden Eeuw goed weergeven. Van een patriciër die een dodo koopt tot een vrouw die tot slaaf gemaakt wordt en van een arme stenensjouwer uit Amsterdam tot een schilder die werkt in opdracht van het koninklijk huis.

Elk verhaal wordt afgesloten met een handige verantwoording, waarin de gecreëerde fictie wordt gescheiden van historische werkelijkheid.


zaterdag 21 september 2019

'Kom je spelen'

69#2019
Nog niets van gelezen, gelukkig is dit een op zichzelf staand boek. Het is een YA met een vleugje bovennatuurlijk, dat was even wennen.
Wel spannend wanneer je door de somberheid heen leest. Niet geloofwaardig.

Chicago wordt opgeschrikt door de moord op twee jonge twintigers, beiden zijn gruwelijk verminkt. Er wordt al snel gedacht aan een seriemoordenaar. De politie heeft grote moeite om erachter te komen wie de dader is. Hij is berekenend en gaat erg zorgvuldig te werk. Het enige verband tussen de twee moorden is een jonge vrouw, Cassie. Zij beweert dat ze voorafgaand aan de moorden al wist wanneer deze zouden plaatsvinden.

Vanaf het moment dat Adam Brandt Cassie op het politie-bureau ontmoet, is hij door haar gefascineerd. Alles wat zij hem vertelt, maakt dat hij twijfelt aan zijn deskundigheid. Dan loopt Cassie naar buiten, knoopt een sjaal voor haar ogen en steekt blind de straat over, dwars door het verkeer. Als hij haar na afloop vraagt waarom ze niet bang was te verongelukken, antwoordt ze: "Omdat jij mij zal doden.'

Forensisch psycholoog Adam Brandt wordt door de politie van Chicago ingeschakeld om te beoordelen of een door hen voor winkeldiefstal opgepakt meisje, dat zich vreemd gedraagt, mentale problemen heeft. Het gaat om Kassie, vijftien jaar oud en van Poolse afkomst. Tegen Adam beweert Kassie dat zij kan zien wanneer en op welke manier mensen zullen sterven en dat zij degenen die volgens haar op gruwelijke manier zullen omkomen, wil waarschuwen. Adam is door haar gefascineerd, maar de politie vertrouwt haar niet, vooral niet als achteraf blijkt dat Kassie een link heeft met de slachtoffers van een aantal gruwelijke moorden. Een spannende en boeiend geschreven thriller. De gebeurtenissen worden afwisselend beschreven vanuit het perspectief van de vier hoofdfiguren.


vrijdag 20 september 2019

'Blinde drift'


68#2019
Blinde Drift van Belinda Bauer. Op een mooie zomerdag staat een auto met pech langs de weg. In de snikhete auto wacht de elfjarige Jack op zijn moeder.
"Pas op je zusjes,' heeft zijn moeder tegen hem gezegd toen ze wegging om hulp te halen. "Ik ben zo terug.'
Dus wachten Jack en zijn twee zusjes in eerste instantie geduldig, maar algauw worden ze rustelozer. En hun moeder komt niet terug.
Hun moeder komt nooit meer terug.

Drie jaar later past Jack nog steeds op zijn zusjes. Hij zorgt ervoor dat ze te eten krijgen en dat niemand erachter komt dat ze helemaal alleen wonen, zonder ouders. En dan ontdekt Jack wie de moordenaar van zijn moeder is…
Na autopech op de autoweg laat een moeder haar kinderen achter in de wagen en gaat op zoek naar hulp. Maar ze komt nooit meer terug, zodat de elfjarige Jack voor zijn twee jongere zusjes moet zorgen. In dezelfde stad wordt een hoogzwangere vrouw wakker met een mes naast haar en een dreigbrief. Ze besluit de politie niet in te lichten. Inspecteur Marvel wordt van de Moordbrigade in Londen als strafmaatregel overgeplaatst naar het provinciestadje dat al drie jaar last heeft van een mysterieuze inbreker. De ondertussen veertienjarige Jack vindt een mes bij een inbraak en weet plotseling, zonder bewijs te hebben, wie de moordenaar van zijn moeder is. Na enkele toppers(nog niet allemaal gelezen) heeft deze Britse auteur  een detective afgeleverd die traag en verwarrend op gang komt. De twee verhaallijnen en de vaart komen pas in het tweede deel. De plot is ondergeschikt aan de boeiende personages.

donderdag 19 september 2019

'Terug naar Wharton Park'

67#2019
Lucinda Riley is welbekend van de 7 zusters. Haar andere romans kennen hetzelfde stramien, maar als altijd zeer prettig leeswerk.
Een wereld verscheurd door oorlog, twee families voor altijd verbonden door geheimen... Als kind bracht Julia Forrester vele gelukkige uren door in de kas van het landgoed Wharton Park, waar haar grootvader de tropische planten verzorgde. Als ze jaren later getroffen wordt door een familietragedie, keert Julia terug naar Wharton Park, waar ze zich altijd zo thuis voelde. Het huis is inmiddels geërfd door de charismatische Kit Crawford, die het grondig laat renoveren. Daarbij wordt een decennia oud dagboek ontdekt, waarmee Julia en Kit naar Julia's grootmoeder gaan. Zij vertelt hun over de gebeurtenissen die Wharton Park voor altijd hebben veranderd. Zo komen zij terecht in de oorlogsjaren, in de wereld van het jonge stel Olivia en Harry Crawford, die gedreven door passie en plichtsbesef het geluk van toekomstige generaties zullen beïnvloeden. Ook dat van Julia... Terug naar Wharton Park voert de lezer mee van het door de Tweede Wereldoorlog geteisterde Europa en Thailand naar het hedendaagse Engeland en de Provence. 'Een meeslepende, hartverscheurende en gelaagde roman.'

Julia heeft een ontzettend zware tijd achter de rug. Ooit was ze een gevierd concertpianiste, maar inmiddels is ze daar - door omstandigheden - mee gestopt. In Wharton Park, waar ze langzaam aan haar verdriet probeert te verwerken, leidt ze een eenzaam bestaan. Daarbij krijgt ze steun van haar familie, maar ook van haar jeugdkennis Kit Crawford, die inmiddels daar landgoedeigenaar is. Hij is momenteel bezig met het renoveren van het huis. Tijdens zijn werkzaamheden vindt hij een stapel brieven, die een opmerkelijk dagboek bevatten, geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Fijn geschreven roman met interessante, boeiende personages. Het boek wisselt gebeurtenissen uit het heden af met passages afkomstig uit de oorlogsdagboeken, en met Julia's overpeinzingen en gedachten. De verhaalstructuur blijft echter altijd helder en de spanningsboog wordt strak gehouden.

woensdag 18 september 2019

'De gouvernante'

66#2019
Voor de liefhebbers van Downton Abbey: maak kennis met de gouvernante van Highland Hall.

Engeland, 1911. De 27-jarige Julia Foster keert met haar ouders terug uit India wanneer haar vader ernstig ziek wordt. Eenmaal weer thuis neemt Julia een baan aan als gouvernante op het landgoed Highland Hall om haar ouders te ondersteunen. Daar krijgt ze te stellen met vier verwende en ongemanierde kinderen. In de financieel zware tijden moet de heer van Highland Hall, weduwnaar Sir William Ramsey, alles uit de kast halen om het landgoed te redden van de ondergang. Het laatste wat hij nodig heeft is een gouvernante die het hele huishouden onder handen neemt. Tot hij inziet dat Julia's hervormingen wel eens de redding van Highland Hall kunnen betekenen. Carrie Turansky is net als haar lezers helemaal weg van het Britse kostuumdrama Downton Abbey. Na een bezoek aan Engeland wilde ze niets liever dan zelf een verhaal schrijven dat zich afspeelt op een van die prachtige landgoederen uit de Edwardiaanse periode. Het resultaat is de serie Highland Hall, voor iedereen die maar geen genoeg krijgt van kostuumdrama's.

dinsdag 17 september 2019

'De hoogste tijd'

65#2019
Een eeuw vrouwenkiesrecht, een juiste ondertitel.
Het is de hoogste tijd dat vrouwen in Nederland eindelijk volledig kiesrecht krijgen, schrijft het Algemeen Handelsblad in 1918. Een jaar eerder kregen vrouwen al het passief kiesrecht: ze mogen op kieslijsten staan en kunnen gekozen worden. In 1919 volgt het actief kiesrecht: vrouwen mogen voortaan ook zelf naar de stembus. Aan die wetswijziging gaat een hevige strijd vooraf tussen voorzichtige geleerden en ondernemende vrouwen, welsprekende parlementariërs, stellige theologen en precieze juristen.

Dit boek gaat over de strijd voor het vrouwenkiesrecht en de vele karakteristieke personen die erbij betrokken waren. Het boek staat ook stil bij de gevolgen. Wat doen de vrouwen die het kiesrecht hebben veroverd ermee? Gaan ze stemmen en zo ja, op wie gaan ze stemmen? Hetzelfde als de mannen, of toch anders? Gaan ze de politiek in en zo ja, wat gaan ze daar doen? Zijn ze wel welkom in de politieke arena?

De hoogste tijd blikt terug op honderd jaar kiesrecht voor vrouwen: hoe kwam het kiesrecht tot stand en wat kunnen we zeggen over de resultaten?
De drie auteurs – universitaire medewerkers – presenteren in dit boek, op basis van gedegen onderzoek, een goed lopend en prettig leesbaar verhaal, waarin, chronologisch en ook thematisch, de geschiedenis van een eeuw turbulente strijd voor het vrouwenkiesrecht gedetailleerd wordt beschreven. Bijzondere gebeurtenissen, belangrijke personen (nationaal en internationaal) met hun activiteiten in dit proces en wie zij zijn. Dit alles afgezet tegen de evoluerende tijdsbeelden vanaf de Franse Revolutie (!) tot de uitdagingen van de 21ste eeuw ('mannenmaatschappij', politiek, sociale bewegingen etc.). Dit geheel wordt duidelijk gerelateerd aan de betekenis van 'democratie'. Ook het uiteindelijk resultaat, de –politieke – status van de vrouw van nu, krijgt kritische aandacht. De vele achtergrond- en omlijstende informatie (citaten, feiten, anekdotes enzovoort), evenals de goede argumentatie en veelzijdige commentaren leiden in de context tot een duidelijk en begrijpelijk beeld. Aldus: historisch 'allround', mooi en inspirerend voor vrouwen en mannen van nu. Een meetlat voor de actuele politieke en maatschappelijke status van 'de' vrouw bij de herdenking van honderd jaar strijd voor vrouwenkiesrecht in 2019.

maandag 16 september 2019

'De Japanse minnaar'

64#2019
De bejaarde Alma en de jonge Irina ontmoeten elkaar in het verzorgingstehuis waar Alma haar laatste dagen slijt. Beiden dragen een groot geheim met zich mee: Alma haar liefde voor Ishimei, een jongen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp in de Amerikaanse woestijn werd opgesloten vanwege zijn Japanse wortels; en Irina worstelt met haar problematische verleden. Twee vrouwen die zich erdoorheen slaan

Het is inderdaad een vriendelijk verhaal, dat heel erg goed verteld wordt.

Alma wordt door haar ouders in 1939 vanuit Polen naar Amerika gestuurd. Ze vormt samen met haar neefje Nathaniel en Ishimei, zoon van de Japanse tuinman, een hecht groepje. Maar tijdens en na de oorlog is de samenleving zo vijandig dat Alma met Nathaniel trouwt ondanks haar grote liefde voor Ishimei. Als Alma veel later in een bejaardenhuis woont, vertelt ze haar geschiedenis aan haar verzorgster Irina die zelf geheimen uit haar verleden moet verwerken. Aan de hand van de ervaringen van de kinderen worden historische gebeurtenissen op een gevoelige en ontroerende manier beschreven: Jodenvervolging, discriminatie in de Verenigde Staten, kindermisbruik, de opkomst van aids. Het is ook een prachtig liefdesverhaal van verschillende mensen die tegen de verdrukking en heersende moraal elkaar blijven ontmoeten. Ondanks alle tragedies is het een opgewekt verhaal over echte mensen die in weerwil van alle tegenwerking hun geluk proberen te vinden. Eigenlijk zijn het allemaal korte verhaaltjes die aan elkaar geregen worden tot een realistische achtergrond van een grote liefde.

zondag 15 september 2019

'Alles tussen jouw & mij'

63#2019
Alles tussen jou & mij van Susan Wiggs is een hartverwarmend en luchtig verhaal over de vraag of liefde ooit op het juiste moment komt. Een dramatisch voorval brengt hen samen, maar liefde lijkt onmogelijk... Caleb Stolz heeft zijn broer op diens sterfbed beloofd dat hij zijn twee jonge kinderen zal grootbrengen. Dit betekent dat hij terug moet naar de kleine gesloten Amish-gemeenschap die hij jaren eerder heeft verlaten. Het valt hem zwaar, maar toch is hij gelukkig op de boerderij met zijn neefje en nichtje. Tot het noodlot toeslaat en zijn neefje zwaargewond raakt. Caleb kan niet anders dan het kind naar het ziekenhuis in de stad brengen, waarmee hij zich de woede van de hele gemeenschap op de hals haalt. Hij staat er alleen voor, maar dan ontmoet hij Reese Powell, een toegewijde arts tot wie hij zich onmiddellijk aangetrokken voelt. Reese worstelt met de hoge werkdruk in het ziekenhuis en de nog hogere verwachtingen van haar familie. Caleb zet haar hele leven op zijn kop, maar is liefde tussen mensen uit zulke verschillende werelden wel mogelijk?
Haar ouders zijn gerenommeerde artsen en zij verlangen dat Reese in hun voetsporen volgt. Maar Reese twijfelt of ze dat wel wil en lijdt hierdoor een stressvol bestaan. Zij voelt zich meteen tot Caleb aangetrokken omdat ook hij worstelt met een leven opgelegd door anderen. Een mooi en interessant verhaal over tradities en cultuur van de amish gemeenschap.
Beetje teveel bijbel enz. maar je leest er goed overheen.

zaterdag 14 september 2019

'De interne jury'

62#2019
Mickey Haller krijgt een sms: 'Bel me zsm 187'. De strafrechtcode voor moord trekt meteen zijn aandacht. Mickey ontdekt dat het slachtoffer een voormalige cliënte is, een prostitué die hij op het rechte pad heeft geholpen. Als blijkt dat ze weer terug is in LA en haar oude beroep weer heeft hervat, vermoedt Mickey dat zijn pogingen om haar destijds te helpen meer kwaad dan goed hebben gedaan. Worstelend met zijn schuldvraag werkt Mickey aan een stuk door en zet alles op alles om deze zaak tot een goede einde te brengen.Hij heeft ruzie met zijn dochter die geen contact meer met hem wil. 
Vanaf dat moment wordt het al snel een echte Connelly. Het is wel een pre om eerdere boeken over Mickey Haller te lezen, want dan begrijp je sommige anekdotes beter, maar volgens mij is het als eerste kennismaking met Connelly een prima boek.
Het boek grijpt je snel en je legt het eigenlijk niet meer weg. 


vrijdag 13 september 2019

'De laatste weduwe'

61#2019
Een onschuldig uitje verandert in een nachtmerrie wanneer Michelle Spivey wordt ontvoerd terwijl ze met haar dochter aan het winkelen is. De politie zet een grote zoekactie op touw en haar partner doet een emotionele oproep in de media, maar Michelle is en blijft spoorloos. Een paar weken later, op een rustige zondagmiddag, worden Will Trent en Sara Linton plotseling opgeschrikt door het geluid van explosies. Ze gaan erop af, maar binnen no time loopt alles volledig uit de hand: Sara wordt gekidnapt en Will moet noodgedwongen undercover. De situatie voert hen naar een afgelegen plek in de bergen, naar de vreselijke waarheid over het lot van Michelle en een moordzuchtige radicale groepering...

Een paar weken nadat een expert in besmettelijke ziekte is ontvoerd wordt er een aanslag gepleegd op de Universiteit van Atlanta en wordt ook patholoog-anatoom Sara Linton ontvoerd. Om haar te redden voelt haar vriend Will Trent zich genoodzaakt te infiltreren in een groep boze witte mannen die een aanslag voorbereidt om hun eisen kracht bij te zetten. Het perspectief verschuift telkens van Sara (en de groep in de bergen waar veel zieke kinderen zijn) naar Will, de GBI en de FBI, soms zelfs per paar minuten op cruciale momenten. Spanning zit vooral in de rol van de specialiste en wat nu precies het doel is van de groepering en in het spelen met de vertelde tijd, maar hier moet de lezer wel van houden. Dat Will zijn Sara zal bevrijden, daar kun je als lezer wel van uit gaan. Een groep boze witte mannen die zich met enkele vrouwen, hun kinderen en massa's wapens terugtrekken uit de maatschappij doet nogal Amerikaans aan.


donderdag 12 september 2019

'Het mes'

60#2019
Harry Hole is terug naar waar het ooit begon. Hij is weer aan de drank, Rakel heeft hem verlaten, voorgoed dit keer, en hij woont opnieuw op zijn oude adres aan de Sofia Gatan. De politie in Oslo biedt hem een baan aan, maar hij mag alleen nog cold cases onderzoeken. Als na meer dan tien jaar gevangenis Svein Finne, de serieverkrachter en -moordenaar, weer op vrije voeten komt, is Hole ervan overtuigd dat hij opnieuw zal toeslaan.
Het is slechts de opmaat van een veel grotere ramp. Want wanneer hij op een dag in zijn appartement ontwaakt na een nacht vol alcohol, ontdekt Harry dat hij besmeurd is met bloed. Het is het begin van een nachtmerrie die erger wordt dan hij ooit kon dromen. De briljante, onnavolgbare politieagent Harry Hole is terug en in de greep van de moordenaar die hem al zijn hele loopbaan achtervolgt.
De Noorse politierechercheur Harry Hole bereikt een dieptepunt als zijn vrouw Rakel hem het huis heeft uitgezet. Zijn alcoholprobleem is nog nauwelijks onder controle en zijn baan staat op de tocht. Bovendien maakt hij zich zorgen om de serieverkrachter en -moordenaar Svein Finne die weer vrij is en nog wel wat appeltjes met hem te schillen heeft. Nadat hij op een ochtend wakker wordt, besmeurd in bloed en met de ergste kater ooit, wenst Harry Hole al snel dat hij nooit meer was wakker geworden. Alles wat hem lief was, is verloren of staat op het spel en hij begint aan de grootste uitdaging van zijn leven. Onnavolgbaar spannende Noorse thriller met briljante, eigenzinnige, zelfdestructieve politieman Harry Hole in de rol van zijn leven.

woensdag 11 september 2019

'De Dichter'

59#2019
Michael Connelly
Indringende thriller over de obsessie van een getergde misdaadjournalist. De door de wol geverfde misdaadverslaggever Jack McEvoy denkt inmiddels te weten hoe je met de dood moet omgaan. Totdat hij wordt geconfronteerd met de zelfmoord van zijn enige broer. Jack kan de zelfmoord niet begrijpen. Hij wist dat zijn broer, een inspecteur bij Moordzaken, het moeilijk kon verkroppen dat hij een brute moord nog niet had opgelost. Maar zou hij zich daarom van kant maken?
Jacks instinct zegt hem dat hier iets niet klopt. En zijn professionele drijfveer om de onderste steen boven te krijgen, wordt nu gevoed door zijn verlangen naar gerechtigheid. Maar de risico's die Jack neemt, zijn onverantwoord. En zijn obsessieve zoektocht dreigt hem oog in oog te brengen met een ongrijpbare moordenaar…
Er zijn veel spannende scenes, een vertroebelende liefdesgeschiedenis en ten slotte drie oplossingen.
een heel goed geschreven, uitstekend opgebouwd verhaal met sterke verdeling van de spanning, goed vertaald, prettig leesbaar, zeer onderhoudend.

'Het kleedje voor Hitler'

92#2024 Het kleedje voor Hitler - Bas van Benda-Beckmann De Libris geschiedenis prijs 2024 is voor dit boek. Ten tijde van de prijsuitreikin...