Een eeuw vrouwenkiesrecht, een juiste ondertitel.
Het is de hoogste tijd dat vrouwen in Nederland eindelijk volledig kiesrecht krijgen, schrijft het Algemeen Handelsblad in 1918. Een jaar eerder kregen vrouwen al het passief kiesrecht: ze mogen op kieslijsten staan en kunnen gekozen worden. In 1919 volgt het actief kiesrecht: vrouwen mogen voortaan ook zelf naar de stembus. Aan die wetswijziging gaat een hevige strijd vooraf tussen voorzichtige geleerden en ondernemende vrouwen, welsprekende parlementariërs, stellige theologen en precieze juristen.
Dit boek gaat over de strijd voor het vrouwenkiesrecht en de vele karakteristieke personen die erbij betrokken waren. Het boek staat ook stil bij de gevolgen. Wat doen de vrouwen die het kiesrecht hebben veroverd ermee? Gaan ze stemmen en zo ja, op wie gaan ze stemmen? Hetzelfde als de mannen, of toch anders? Gaan ze de politiek in en zo ja, wat gaan ze daar doen? Zijn ze wel welkom in de politieke arena?
De hoogste tijd blikt terug op honderd jaar kiesrecht voor vrouwen: hoe kwam het kiesrecht tot stand en wat kunnen we zeggen over de resultaten?
De drie auteurs – universitaire medewerkers – presenteren in dit boek, op basis van gedegen onderzoek, een goed lopend en prettig leesbaar verhaal, waarin, chronologisch en ook thematisch, de geschiedenis van een eeuw turbulente strijd voor het vrouwenkiesrecht gedetailleerd wordt beschreven. Bijzondere gebeurtenissen, belangrijke personen (nationaal en internationaal) met hun activiteiten in dit proces en wie zij zijn. Dit alles afgezet tegen de evoluerende tijdsbeelden vanaf de Franse Revolutie (!) tot de uitdagingen van de 21ste eeuw ('mannenmaatschappij', politiek, sociale bewegingen etc.). Dit geheel wordt duidelijk gerelateerd aan de betekenis van 'democratie'. Ook het uiteindelijk resultaat, de –politieke – status van de vrouw van nu, krijgt kritische aandacht. De vele achtergrond- en omlijstende informatie (citaten, feiten, anekdotes enzovoort), evenals de goede argumentatie en veelzijdige commentaren leiden in de context tot een duidelijk en begrijpelijk beeld. Aldus: historisch 'allround', mooi en inspirerend voor vrouwen en mannen van nu. Een meetlat voor de actuele politieke en maatschappelijke status van 'de' vrouw bij de herdenking van honderd jaar strijd voor vrouwenkiesrecht in 2019.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten