donderdag 31 december 2020

Afsluiten



Nee, niet het bloggen, maar het jaar. Dit jaar zijn er door mij 121 boeken uitgelezen, 3 minder dan in 2019.
De meeste indruk maakt Hilary Mantel met 'De spiegel en het licht'
Het wordt steeds moeilijker te kiezen tussen al het aanbod met een gevoel dat je toch boeken mist. Maar we gaan door met lezen en alle andere dingen die we thuis kunnen doen.
De corona heeft in dit geval mij niet meer doen lezen, maar meer laten handwerken mét resultaat mag ik wel zeggen.

Voor 2021 in twee boeken begonnen, ik weet niet welke het eerst uit zal zijn.
Ik verheug me op een lezenswaardig jaar!


dinsdag 29 december 2020

'Van vader op zoon"

121#2020 Jeffrey Archer - Van vader op zoon. De Clifton-kronieken Dl.2. 
Ik was van plan ze niet achter elkaar te lezen, maar deze moest ook even uit! Het geheel doet mij denken aan de boeken met gebundelde feuilletons die mijn oma had. Van rondreizende mannen met een moeilijke achtergrond die heldendaden verrichten. Oorspronkelijk in kranten gepubliceerd en later gebonden. Dickens en Zola zal ik maar zeggen. Of het net zo goed is weet ik niet, deze kronieken zijn tenslotte uit de 20e eeuw. Ze voldoen wel aan alles waar zo'n verhaal over zou kunnen gaan. 
Dit jaar lukt het vast niet meer, maar de andere vijf komen vast in 2021.

Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog neemt Harry Clifton dienst bij de marine om te ontsnappen aan de familiegeheimen en zijn teleurstelling dat hij nooit met Emma Barrington zal kunnen trouwen. Bij een schermutseling met de Duitsers op de Atlantische Oceaan wordt zijn schip tot zinken gebracht en slechts een handjevol overlevenden wordt opgepikt door een Amerikaans cruiseschip. Als Tom Bradshaw, een van Harry’s officieren, diezelfde nacht alsnog sterft, grijpt Harry zijn kans en neemt diens identiteit aan.
Bij aankomst in New York beseft Harry dat hij een grote fout heeft gemaakt. De problemen die Tom Bradshaw bij zijn vertrek achterliet, konden wel eens veel groter zijn dan die van hemzelf, en Harry heeft geen enkele mogelijkheid meer zijn ware identiteit te bewijzen.


maandag 28 december 2020

'Nachtelijke ontmoeting'

120#2020 Sylvia Day - Nachtelijke ontmoeting
Raar boek, ik dacht een tussendoortje te lezen, maar het is een rare mengeling van fantasy met een overdosis sex. Het lijkt alleen geschreven(en niet eens zo slecht) om zoveel mogelijk expliciete sex te beschrijven. Snel doorgebladerd en dichtgedaan.




zondag 27 december 2020

'De tijd zal het leren'


119#2020 Jeffrey Archer - De tijd zal het leren. Nog nooit wat van die man gelezen terwijl hij er toch zeker 21 heeft geschreven. Maar eens begonnen met die Clifton-kronieken.
Ouderwets goed geschreven, leest als een trein. De wetenschap dat er nog 6 delen achteraan komen is alleen maar gunstig. 

Het eerste deel in de Clifton-kronieken, een ambitieuze serie die het verhaal vertelt van twee families en vele generaties: Ik kreeg te horen dat mijn vader was gesneuveld in de oorlog. Zo begint in 1920 het epische levensverhaal van Harry Clifton. Harry, de zoon van een havenarbeider in Bristol, heeft zijn vader nooit gekend. De verwachting is dat ook Harry een toekomst op de werf wacht, maar dankzij een opmerkelijke gave wordt hij toegelaten tot een exclusieve jongensschool, waardoor zijn leven onomkeerbaar verandert. Als Harry een volwassen man is, komt hij er eindelijk achter hoe zijn vader echt aan zijn einde kwam. De verschrikkelijke waarheid leidt Harry naar een volgende vraag: was Arthur Clifton eigenlijk wel zijn vader? Is hij het kind van een arme havenwerker, of is hij de oudste zoon van de erfgenaam van een scheepsimperium?

woensdag 23 december 2020

'De opgang'

118#2020 Stefan Hertmans - De opgang
Even wennen aan het vlaams, meer gebruikt dan in zijn andere boeken die ik ken. Het verhaal, de fictie die hij maakt van de feiten die hem bekend zijn roept een beklemmende tijd op waar je in wordt gezogen tot het einde.
In de zomer van 1979 trok een huis in het Gentse Patershol de aandacht van Stefan Hertmans. De blauweregen hing bestoft neer, maar de geur trof hem diep en bracht hem terug naar zijn kinderjaren. Hij kocht het pand in een opwelling. Pas nadat hij het twintig jaar later had verkocht werd hij geconfronteerd met wat er zich tijdens de oorlog had afgespeeld. Verbijsterend was de ontdekking dat de vroegere bewoner een ss’er was. ‘Het is onbegrijpelijk,’ schrijft Hertmans, ‘dat alles wat ik toen al had kunnen weten of tenminste toch vermoeden, zo gedachteloos aan mij voorbij had kunnen gaan.’ Langzaam komt de man die hij wil leren begrijpen in beeld, alsook zijn Nederlandse, pacifistische echtgenote en hun kinderen, van wie de oudste zoon een vooraanstaand Vlaams intellectueel zou worden. Hertmans spreekt met nabestaanden, raadpleegt archieven, vindt intieme documenten. In zijn herinnering loopt hij weer door alle kamers die hij zo lang heeft bewoond. In De opgang komt de lezer huiveringwekkend dicht bij een politiek drama, dat ook een huwelijksdrama was. 

zondag 20 december 2020

'Opgewekt naar de eindstreep'


117#2020 Hendrik Groen - Opgewekt naar de eindstreep. Het allerlaatste dagboek van Hendrik Groen, de meest geliefde bejaarde van Nederland.
Het is een mooie afsluiting en een liefdevol verhaal over een dementerende oudere. 

Vanwege de sluiting van het verzorgingshuis in Amsterdam-Noord is Hendrik Groen overgeplaatst naar Bergen aan Zee. De Oud-Maar-Niet-Dood-club is uit elkaar gevallen. Af en toe is er een Omanido-reünie waarbij het ouderwets gezellig wordt en de drank ruimhartig vloeit, maar verder is er niet veel meer om naar uit te kijken. Hendrik moet constateren dat de tijd niet meer zo mild voor hem is: hij wordt steeds vergeetachtiger en begint het overzicht te verliezen. Dat levert het nodige gestuntel op. Hij besluit opnieuw een dagboek bij te gaan houden in een poging weer wat meer grip op de werkelijkheid te krijgen. En anders kan hij er in ieder geval nog eens nalezen wat hij allemaal vergeten is.

Het leven wordt er niet aangenamer op als ook in Bergen aan Zee het coronavirus alles op zijn kop zet. En helaas is er geen Evert meer om er foute grappen over te maken, al doet de voorheen zo brave Hendrik zijn best om zijn vriend hierin te evenaren. Gelukkig heeft hij nog drie trouwe vrienden over om hem op het rechte pad te houden: Leonie (88), Frida (10) en Juffrouw Jansen (4). Die laatste is zijn hond, het afscheidscadeau van Evert. Samen met deze bondgenoten sleept Hendrik zich opgewekt naar de eindstreep.

woensdag 16 december 2020

'De koning van de Scotch'

116#2020 Penelope Sky - De Koning van de Scotch. Tussendoortje dat een deeltje blijkt te zijn. 
Wat moet ik ervan zeggen. Ik heb niets tegen expliciete sex, wel tegen wreedheid. Gelukkig maar een dun boekje. 
Joseph Ingram maakte de fout van mij te stelen, vier miljoen dollar. Hij nam mijn informatie aan zonder ervoor te betalen. En dacht dat hij ermee weg kon komen. Dan heeft hij het mis.
Nu zal ik iets van hem nemen, iets dat onvervangbaar is. Zijn zus niet als onderpand, maar als betaling.
Zelfs als Joseph het geldbedrag verdubbelt dat hij me schuldig is, geef ik haar niet op.
Nee, ik heb een naam hoog te houden.
Dus ik hou haar en ik geef haar niet op.

zondag 13 december 2020

'Daglicht'


115#2020 Het worden dit jaar minder boeken dan vorig jaar, maar er zaten meer dikkere bij|! David Baldacci Daglicht is er een met de hoofdpersoon Atlee Pine. Een vervolg op de eerdere en niet zo goed leesbaar los lijkt mij. Wel weer goed geschreven waarbij het ongeloofwaardige geloofwaardig over het voetlicht wordt gebracht.

Wanneer FBI-agent Atlee Pine haar zoektocht naar haar jaren geleden verdwenen zus Mercy voortzet, kruist haar pad dat van special agent John Puller van het U.S. Army Criminal Investigation Command. Puller is met zijn eigen onderzoek bezig, een zaak waarbij veel op het spel staat. De twee besluiten hun krachten te bundelen en raken verstrengeld in de duistere wereld van de georganiseerde misdaad. Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat ze geen van beiden ongeschonden uit deze strijd zullen terugkeren.

donderdag 10 december 2020

Insluipen


Insluipen

Ze sloop ’s nachts het huis in om 3.45 uur. Ze was er goed in – stil binnenkomen.
Haar bromfiets uit op de hoek en voor de schuur laten staan.
Deur open en stil de trap op. Slot niet laten klikken en geen tree laten kraken.
Halverwege stond ze even stil om naar het huis te luisteren. Er was nergens een licht aan.
Haar jas al uit om op te hangen op de overloop en door naar de kamer.
Daar de schoenen uit en dan naar de wc, geen licht aan, niet doortrekken.
Diep ademhalen en de slaapkamer in van haar ouders. Diepe rust. Nog een keer ademhalen en de ladder op naar zolder. Langzaam en stil. Het luik was dicht. Met veel beleid kon dat zachtjes open. Boven; omdraaien en langzaam tegen de wand laten zakken en doorlopen.
Opnieuw omdraaien, luik laten zakken.
Haar twee zusjes sliepen rustig verder. Dan de klemmende deur naar haar eigen hok openen en achter haar weer sluiten. Diepe zucht, uitkleden en het bed in.

En weer wist niemand hoe laat zij thuis gekomen was.


woensdag 9 december 2020

'Bevroren goud'


114#2020 Bevroren goud - Cilla en Rolf Börjlind. Het bleek de zoveelste in een serie, maar goed los leesbaar. De karakters komen redelijk uit de verf, het verhaal is hedendaags. En toch dacht ik toen het uit was dat het iets te makkelijk overkwam. Nou ja, die moeten er ook zijn.

De zesde Rönning & Stilton-thriller, van de auteurs van 'Springvloed'. Topkwaliteit uit Zweden. Als aan het einde van een lange zomer de sneeuw wegsmelt in de bergen van Noord-Zweden, wordt het lichaam van een man gevonden die ongeveer twintig jaar daarvoor werd neergeschoten. De jonge rechercheur Olivia Rönning reist ernaartoe om de zaak te onderzoeken. Op weg naar de vindplaats wordt hun helikopter verrast door een sneeuwstorm, en stort neer. Als Olivia bijkomt, ontdekt ze dat de piloot zwaargewond is geraakt bij de crash en dat de noodradio is vernietigd. Ze kan geen contact maken met de buitenwereld. Ze verlaat het wrak en weet een nabijgelegen huisje te bereiken. Maar Olivia blijkt niet de enige persoon op de berg die de waarheid probeert te achterhalen over de dode man.


vrijdag 4 december 2020

'Een tijd voor genade'

 

113#2020 John Grisham - Een tijd voor genade.
Een nieuwe van hem met een oude bekende, Jake Brigance. Het is een spannende legal-thriller. Het is verbazingwekkend te zien hoe in Mississippi de vorige eeuw nog levend is. De KKK wordt nog genoemd, de rassenscheiding werkt nog door en er zijn meer kerken dan je je voor kunt stellen.
Een Trump-staat denk je dan al snel. Het speelt in het nu, maar het lijkt zo maar 60 jaar geleden.

Drew Gamble wordt beschuldigd van de moord op een politieman in Clanton, een plaatsje in de staat Mississippi. Een groot deel van de plaatselijke bevolking ziet een slepende rechtszaak niet zitten. Waarom zou je, als gerechtigheid maar één ding kan betekenen: de doodstraf. Maar advocaat Jake Brigance, die Drews zaak heeft toegewezen gekregen, tegen zijn wil, denkt daar anders over. Hoe meer hij te weten komt over de zaak, des te sterker hij ervan overtuigd raakt dat zijn cliënt – die slechts zestien jaar oud is – gered moet worden. Maar met zijn hardnekkige pogingen de onderste steen boven te krijgen, zet hij zijn carrière en de veiligheid van zijn gezin op het spel. 

dinsdag 1 december 2020

'De jaagster'


112#2020 De Jaagster van Kate Quinn stond al een tijdje op mijn lijstje. Een heel dikke spannende thriller waar je in blijft lezen. De karakters zijn goed uitgewerkt, de ongeloofwaardigheid bijna onopgemerkt. Meer van deze graag!

Het is 1946. De Britse oorlogscorrespondent Ian Graham is erop gebrand de vrouw te pakken te krijgen die bekendstaat als die Jägerin – de jaagster. De vrouw heeft gruwelijke misdaden gepleegd, maar daarnaast wordt Ian gedreven door een heel persoonlijke reden. Het lijkt een onmogelijke opgave om haar te vinden, tot hij Nina Markova ontmoet, een Russische pilote die tijdens de oorlog in vijandelijke handen viel maar wist te ontsnappen. Zij is de enige die ooit oog in oog heeft gestaan met de jaagster en het heeft overleefd. Ondertussen maakt de zeventienjarige Jordan in Amerika kennis met de nieuwe verloofde van haar vader, een vrouw met een licht Duits accent en een verleden waarover ze niet wil praten... De jaagster is een razendspannend verhaal vol waargebeurde historische feiten, liefde en verraad, dat van het begin tot het einde boeit.

'Het kleedje voor Hitler'

92#2024 Het kleedje voor Hitler - Bas van Benda-Beckmann De Libris geschiedenis prijs 2024 is voor dit boek. Ten tijde van de prijsuitreikin...