dinsdag 31 maart 2020

'De bijenhouder van Aleppo'

26#2020
'De bijenhouder van Aleppo' van Christy Lefteri is het hartverwarmende, maar schokkend verhaal van de bootvluchtelingen Nuri en Afra.
Als voormalig bijenhouder heb ik nog niet eerder een boek gelezen waarin zo goed over bijenhouden, en de hoop en vreugde die ze brengen wordt geschreven.
Als ze alles hebben verloren wat hun lief is, vlucht bijenhouder Nuri samen met zijn vrouw Afra weg uit Aleppo. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook met een onuitsprekelijk verdriet: het verlies van hun zoon Sami. Het enige wat hen op de been houdt, is de wetenschap dat Nuri's neef en zakenpartner Mustafa op hen wacht in Groot-Brittannië, waar hij opnieuw is begonnen met het houden van bijen. Want: "Waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is nieuw leven en hoop.'


zondag 29 maart 2020

'Sneeuwblind'

25#2020
Ragnar Jonasson met Sneeuwblind  beklemmend en angstaanjagend debuut
Siglufjörður: een idyllisch vissersplaatsje in het onherbergzame noorden van IJsland, dat alleen bereikbaar is via een smalle bergtunnel. Waar niemand zijn huis op slot doet en waar iedereen elkaar kent. De benauwende sfeer wordt goed weergegeven.
Ari Thor, een jonge politieagent, begint er aan zijn eerste baan, ver van zijn vriendin in Reykjavík en ver van de demonen uit zijn verleden.
Wanneer een jonge vrouw halfnaakt in de sneeuw wordt aangetroffen, bloedend en bewusteloos, en een gerespecteerd schrijver zijn dood tegemoet valt in het plaatselijke theater, ontdekt Ari dat hij niemand in de kleine gemeenschap echt kan vertrouwen, en dat geheimen en leugens er een levenswijze zijn.

donderdag 26 maart 2020

'Eén minuut voor middernacht'

24#2020
Tweede boek met Atlee Pines als hoofdpersoon. Wat schrijven Amerikanen toch anders dan de Scandinavische auteurs. Spannend maar ongeloofwaardig.
FBI-agent Atlee Pines leven veranderde voorgoed toen op jonge leeftijd haar tweelingzus Mercy werd ontvoerd – en waarschijnlijk vermoord. Wanhopig zoekt ze sindsdien naar antwoorden die een einde moeten maken aan de kwellende onzekerheid, totdat op een dag alle opgekropte woede en frustratie een uitweg vinden. Ze kan zichzelf tijdens een arrestatie niet langer in de hand houden en mishandelt een verdachte.

Gedwongen om tijdelijk een stap terug te doen, keert Atlee terug naar Andersonville, Georgia, het dorp waar ze is opgegroeid. Met behulp van haar assistent Carol hoopt ze erachter te komen wat er precies is gebeurd tijdens die traumatische nacht toen Mercy werd meegenomen. Maar vrijwel meteen na haar aankomst wordt het lichaam van een vermoorde vrouw gevonden, met een bruidssluier over haar gezicht gedrapeerd. Al snel volgt een tweede slachtoffer.

Atlee is vastbesloten het onderzoek naar de ontvoering van Mercy voort te zetten, maar ze moet nu ook een seriemoordenaar zien te stoppen voordat er nog meer slachtoffers vallen. Ze komt er al snel achter dat in een kleine gemeenschap vol geheimen – die mogelijk te maken hebben met Mercy's verdwijning – het verleden soms beter met rust gelaten kan worden…

maandag 23 maart 2020

'Tropenbruid'

23#2020 
Tropenbruid van Susan Smit
De andere kant van romans die ik eerder heb gelezen. 
Amsterdam, 1907. Het weesmeisje Anna droomt van een ander, grootser leven. Op een dag reageert ze op een advertentie waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een echtgenote zoekt. Eenmaal in Batavia ontdekt Anna al snel dat haar huwelijk met de starre Willem niets anders is dan een dekmantel voor carrièregekonkel, geheime liefdes en verzwegen familieverbanden. Tropenbruid is een zinderend liefdesverhaal tegen de achtergrond van een onderbelicht deel van onze koloniale geschiedenis.

zaterdag 21 maart 2020

'Leon & Juliette'


22#2020
Leon&Julliet van Annejet van Zijl. Al meerdere keren voorbij gekomen. De moeite waard om er een dikker boek van te maken met zoveel achtergrond. Ik kijk er naar uit.
De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden. Dát hij haar kocht was dus niet zo vreemd. Deden blanke mannen dat toen niet vaker met slavinnen die hun wel aanstonden? Wat er daarna gebeurde was in de ogen van de wereld om hen heen echter zo schandalig en zelfs illegaal dat het alles in gevaar bracht - zelfs hun leven en dat van hun kinderen. Toen hadden ze nog maar één keuze... In Leon & Juliette reconstrueert Annejet van der Zijl een waargebeurde negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis die alles trotseerde, tot de vergetelheid aan toe

'Utopia'


21#2020
Boeken die ik niet heb uitgekregen, maar uiteindelijk wel meetel.....
Utopia van Child. Het verhaal kwam niet echt op gang, ik heb het weggelegd.
Ondanks de afgelegen locatie in de woestijn van Nevada trekt het technologische themapark Utopia dagelijks 65.000 bezoekers. De geavanceerde robots en futuristische hologrammen zijn een wereldwijde sensatie.
Maar dan beginnen er merkwaardige ongelukjes te gebeuren, zodat men in het geheim dr. Andrew Warne laat komen, de briljante wetenschapper die de robots geschapen heeft. Tezelfdertijd dringen criminelen het complex binnen om zich vervolgens meester te maken van het computernetwerk en het hele park in te gijzeling nemen.
Als er niet aan hun eisen tegemoet wordt gekomen, zullen duizenden onschuldige bezoekers sterven. Terwijl de klok onverbiddelijk verder tikt, is het aan dr. Warne om een oplossing te vinden.

'Verborgen goud'

20#2020
In tijden van isolement is Nora Roberts altijd lekker voor wat luchtigs....
Arizona, 1875 Sarah Conway reist vol verwachting naar het onherbergzame Westen, waar haar vader een goudader heeft aangeboord. Ze verheugt zich op het mooie huis dat hij heeft gebouwd en op het leven in de plaatselijke society. Bij aankomst blijkt het plaatsje Lone Bluff echter een gat, en het huis niet meer dan een optrekje van zongedroogde klei. En tot haar ontsteltenis hoort ze dat haar vader is omgekomen bij een raadselachtig ongeluk in de mijn. Ze besluit de zaak tot de bodem uit te pluizen en zoekt daartoe steun bij Jake Redman, een knappe, maar ruwe cowboy, die haar spottend 'hertogin' noemt en roept dat ze een veel te teer poppetje is voor het leven in het Wilde Westen. Krijgt hij gelijk wanneer ze door indianen wordt ontvoerd?

dinsdag 17 maart 2020

'De winter van de profeet'





19#2020
De winter van de Profeet van Hakan Östlundh is een boek met veel laagjes die langzaam ontvouwen, het einde beloofd bovendien een mogelijke terugkomst. Een aparte thriller/spionage in vredestijd boek.
De vierentwintigjarige Elias, met als bijnaam "de profeet', krijgt hartje winter vreselijk nieuws: hij heeft een hersentumor. Aangedaan probeert Elias zijn vader Anders te bellen om het nieuws te vertellen. Anders werkt op dat moment in Sarajevo voor het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken. Elias krijgt te horen dat er net een bomaanslag is geweest, en zijn vader is een van de slachtoffers. Diens minnares, Ylva, heeft het overleefd. Samen met haar probeert Elias het mysterie van zijn vaders dood te ontrafelen. Wat begint als een onderzoek naar Anders' dood, verandert in een duister kat-en-muisspel. Al snel vechten ze voor hun leven. Hun tegenstanders hebben onbeperkte middelen, zij slechts elkaar.

zaterdag 14 maart 2020

'De man in de rode mantel'

18#2020
De man in de rode mantel van Julian Barnes. 
Na het zien van het schilderij vorig jaar wilde ik dit boek graag lezen, om te zien wat voor man het was. Nou dat valt vies tegen. Het gaat meer om de tijd waarin hij leefde dat om de persoon. Hij is van alles, maar erg veel kom je niet over hem te weten. Wel héél veel over de mensen met wie hij omging.
Het komt er op neer dat het een serieuze arts is geweest, erudiet, ruimdenkend maar echt tot leven komt hij niet.

Een portret van Samuel Pozzi (1846-1918) is het begin van een hink-stap-sprong vertelling over de Belle Epoque en de reconstructie van het leven van deze anglofiele Fransman. Terwijl het verhaal over Pozzi's vriend, de graaf De Montesquiou, een eigen leven gaat leiden, wordt ook het leven van Pozzi zelf beïnvloed door wat tekst en beeld over hem lijken te vertellen. We dwalen door een wereld van buitenechtelijke en homoseksuele schandalen, van glamour en roddels op zoek naar de feiten. Pozzi is een dandy, een flirt. Tegelijkertijd is hij een man teleurgesteld in het huwelijk. Altijd op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen in de geneeskunde en staat altijd klaar wanneer zijn vrienden een arts nodig hebben. Bovendien is hij een groot liefhebber van de Engelse taal en cultuur. De Engelse schrijver, winnaar van de Man Booker Prize for Fiction 2011 met "Alsof het voorbij is', creëert met dit werk zowel een bijzondere biografie als een kleurrijke historische roman en een uniek pleidooi voor het behoud van de uitwisseling van ideeën tussen Frankrijk en Engeland. Het spel tussen feit en fictie en de verwarring die Barnes weet te creëren zijn herkenbaar. Dit werk gaat net weer verder. Mooie illustraties.

zaterdag 7 maart 2020

'Pluche'

 17#2020
Pluche is de persoonlijke en openhartige autobiografie van Femke Halsema waarin zij zich  rekenschap geeft van haar jaren in de landelijke politiek zonder zichzelf te ontzien. Het boek geeft een spraakmakende inkijk in de landelijke politie.
Het boek is zeer leesbaar waar het in de eerste helft echt om haar persoon gaat, naar het einde toe is het nogal opsommend. Dat is ook minder interessant, want ik weet welke kabinetten er allemaal zijn geweest. Toch wel de moeite waard om kennis te nemen over hoe het is om te staan in het oog van de of een storm.
Twaalfenhalf jaar zat Halsema voor GroenLinks in de Tweede Kamer, maar op 17 december 2011 nam zij afscheid. Van vertegenwoordiger van een collectief wilde ze weer individu worden. In Pluche blikt Femke Halsema voor het eerst terug op haar leven in de Tweede Kamer: van haar begintijd als nieuwbakken kamerlid tot geliefd fractievoorzitter die heel zichtbaar was in het publieke debat. Ze beschrijft de impact die de politiek op haar leven heeft gehad. Bovendien geeft het boek een tijdsbeeld van een van de meest turbulente periodes in de geschiedenis van de Nederlandse samenleving met de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, de paspoortaffaire rond Ayaan Hirsi Ali en de opkomst van Geert Wilders.


dinsdag 3 maart 2020

'Zon'


16#2020
Riley's Zon, de zesde zus doet niet onder voor de eerste vijf. Een mooi verhaal, maar soms dacht ik héél even, oké nu even doorpakken.
Electra heeft het allemaal voor elkaar: ze is bloedmooi, schatrijk en wereldberoemd. Maar achter dit perfecte plaatje gaat een kwetsbare jonge vrouw schuil, die de oplossing voor haar problemen zoekt in drank en drugs. Electra heeft, anders dan haar zussen, geen behoefte om te weten waar ze vandaan komt. Totdat ze een
bijzondere brief ontvangt…
Zon brengt de lezer van het bruisende, chaotische Manhattan naar de prachtige, uitgestrekte vlaktes van Kenia. Kan de zoektocht naar haar verleden Electra helpen haar problemen het hoofd te bieden?

'Het kleedje voor Hitler'

92#2024 Het kleedje voor Hitler - Bas van Benda-Beckmann De Libris geschiedenis prijs 2024 is voor dit boek. Ten tijde van de prijsuitreikin...