zondag 31 maart 2019

'De zes freules'



20#2019
Laura Thompson
Nog nooit van gehoord, maar ik zag een positief bericht hierover.
Het blijkt echter een erg vervelend Hagiografie voor de dames te zijn. Teveel opsomming, te weinig kritisch. Zo niet boeiend opgeschreven dat ik het opgeef en snel doorblader naar het einde.

'De zes freules' van Laura Thompson is het verhaal van de zussen Mitford, zes dochters uit een oude Engelse adellijke familie. Ze schitterden op de debutantenbals in het interbellum. Allemaal waren ze voorbestemd om een goed huwelijk te sluiten. Maar het liep heel anders.
Nancy werd bestsellerauteur, en beschreef de gebruiken van haar stand. Pamela had een relatie met John Betjeman, hield van het landleven en werd kippenfokker. Diana was fascist en trouwde met Oswald Mosley, de leider van de Britse fascistenpartij. Unity was fan van Hitler en schoot zichzelf door het hoofd toen Groot-Brittannië de oorlog verklaarde aan Duitsland. Daarna bleef ze nog vier jaar in leven. Jessica was lid van de Amerikaanse communistische partij. Deborah trouwde en werd de hertogin van Devonshire. Maar stiekem was ze idolaat van Elvis Presley en had ze haar studeerkamer volhangen met plaatjes van the king.

Dit boek is een verzameling onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhalen. Laura Thompson beschrijft de rol van de elite, op een moment in de geschiedenis dat de adel haar traditionele rol verloor. Alle ideologieën van de twintigste eeuw komen voorbij in deze biografie, die leest als een roman. Met fotokatern.

woensdag 27 maart 2019

Op mezelf



Met bonzend hart sta ik op de pont achter het Centraal Station te wachten op de overtocht.
Zou het lukken, zou ik eindelijk een eigen stek krijgen na drie jaar overal en nergens op af te zijn geweest? We zijn op de brommer, mijn schoonvader en ik, op weg van West naar Noord. In Nieuw Nieuwendam wordt gebouwd. Mijn vriend zit op de grote vaart en heeft zijn vader gemachtigd om te tekenen. Zal ik nu eindelijk de deur thuis uit kunnen en een eigen plek krijgen zonder ruzie en drukte…
Wij rijden rustig naar de Meeuwenlaan, de Waddenweg af het bouwgebied in. Ik zou willen racen, maar hij blijft altijd rustig.
Bovenover 141 is het adres waar we gaan kijken. De flat is kakelvers en nog nooit bewoond geweest. Een echte flat, met grote ramen, een balkon, twee kamers, keuken, badkamer èn wc.
Mogen wij nu een klein beetje geluk hebben. De huur is reusachtig, onze ouders liggen ervan wakker, maar wij denken het te kunnen redden.
Ik zie niet dat de buurt niet af is, dat er nog niet zoveel winkelaanbod is. Er staan geen bomen en de bestrating is nog niet op orde.
Er zijn meer kijkers, kapers op de kust. Ik kan ze wel wegkijken, die mensen die aan ‘mijn’ keukenkastjes zitten en uitgebreid op ‘mijn’ balkon staan te kijken.
Mijn schoonvader heeft de woning goedgekeurd, ik wil alleen maar.
Teruggekomen het formulier meteen ingevuld en op de bus gedaan. Nachtenlang lig ik wakker en maak berekeningen en richt de flat in en droom van een gezamenlijke toekomst.
Vanaf mijn werk bel ik iedere dag mijn schoonouders om te vragen of er al bericht is. Ik hoop toch zo dat het doorgaat. Ik kan niet langer zo thuis wonen.
Dan valt bij mijn schoonouders de envelop van de woningbouwvereniging op de mat.
Op 1 mei 1970 begint mijn eigen woongeschiedenis in het Plan van Gool in Noord.
Eindelijk op mezelf.

©Hannie Stork
Gepubliceerd op de OBA site als winnaar van de schrijfwedstrijd 100 jaar OBA, maart 2019.


dinsdag 26 maart 2019

'Tintelende aanraking'

19#2019

Maya Banks schrijft meest bouquet-boekachtige romans. 
Begonnen in De zes freules, maar niet echt boeiend, dus wat lichts tussendoor. Het is goed geschreven, volstrekt ongeloofwaardig met een fantasy-twist.
Zelfs de omschrijving hieronder klopt niet helemaal, maar de 250 pagina's waren in een dag uit.

Een vrijgevochten vrouw en haar gezworen beschermer. Hij wil dat zij de zijne wordt, maar wil zij dat ook? Jenna is opgegroeid in totale afzondering. Ze herinnert zich slechts flarden van haar jeugd en de jaren van gevangenschap hebben van haar een gehoorzame en verlegen vrouw gemaakt. Tenminste, dat denkt iedereen. Eigenlijk wacht ze gewoon het juiste moment af...
De stoere Isaac raakt geïntrigeerd door de doodsbange vrouw die zijn pad kruist. Jenna lijkt totaal wereldvreemd en laat niets los over haar verleden, maar Isaac zal er alles aan doen om haar vertrouwen te winnen. Als duidelijk wordt dat er heel machtige en gevaarlijke mensen achter haar aan zitten, zweert hij haar koste wat kost te beschermen. Want na één aanraking weet Isaac al dat hij wil dat Jenna de zijne wordt. Voor altijd.

zondag 24 maart 2019

'Door het vuur'

18#2019
Sinds ik met deze blog ben begonnen en daarvoor al, toen ik zelf met schrijven begon, lees ik aandachtiger. Kijk naar de opbouw van het verhaal, in welk genre dan ook, en bewonder mooie zinnen. Toch moet ik bij mezelf blijven. Mijn korte verhalen zijn niet hemelbestormend en zullen nooit breed worden gelezen. Ik heb plezier in het schrijven daarvan en deze als zelfpublicerend auteur te laten drukken. Mijn maatje schrijft sinds kort ook, maar dan meteen een heel boek. Ik ben benieuwd of dat voor het 'eggie' kan worden uitgegeven.

Dit boek heeft veel om naar te kijken, spannend, sexy hoofdpersonen en een goede opbouw.

Kerra Bailey weet dat ze haar carrière een enorme boost kan geven door een interview met Franklin Trapper. Deze gedecoreerde ex-legermajoor werd vijfentwintig jaar geleden een held toen er door hem overlevenden waren bij een aanslag in een hotel in Dallas. Jarenlang heeft hij daardoor midden in de publieke belangstelling gestaan, maar ineens verdween hij uit het openbare leven. Nu zet Kerra alles op alles om hem te spreken; zelfs als dat betekent dat ze via zijn zoon, voormalig federaal agent John Trapper, met hem in contact moet komen.
John wil niks van zijn vader weten, maar toch weet Kerra hem zover te krijgen om met haar aan tafel te zitten. Hun interview loopt desastreus af: ze wordt zelf het doelwit van een aanslag. John vreest dat hij alleen door met Kerra samen te werken achter de identiteit van de daders van beide aanslagen kan komen.
Het einde is verrassend in die zin dat het niet bij mij was opgekomen wie er achter zat.

woensdag 20 maart 2019

Seriedromen


---------waar ben ik nu-------deze man, daar ben ik ooit verliefd op geweest---hoe kom ik hier-
Rondkijkend in de ruimte is het nu de kroeg waar ik vroeger veel kwam, maar vertaald naar het nu. Het voelt als thuiskomen en iedereen is er, nieuwe en oude vrienden en rare personages. De bitterzoete gevoelens die mij besluipen maken me kwetsbaar. Ik weet niet hoe ik moet reageren. Hij reageert op mij zoals ik toen had gewild, maar wat niet gebeurde.
Toen waren we vrienden, nu lijkt het anders te zijn. Hoe echt is dit?
Dit kan helemaal niet, terug in de tijd en de openheid die hij toont is vreemd, niet eigen, maar wel oprecht. Ik geef me eraan over. Wij omhelzen elkaar teder en zoenen uitgebreid. Ik ga er helemaal in op, maar toch maken mijn hersenen overuren. Dit, hoe dan?
Voorzichtig gelukkig zitten we bij elkaar, in erotisch zwijgen, hand in hand. Hij vertelt hoe hij mij gezocht heeft toen hij weer alleen was. Ik word daar blij van, maar blijf zwijgen.
De erotische geluksgevoelens laat ik mondjesmaat toe.
Waarom weet ik niet, waar komt het onderliggende wantrouwen vandaan. Ik ben in het hier en nu met hem. Daar moet ik van genieten, maar iets houdt mij tegen.
Er gebeurd van alles om ons heen. Wij zitten nu in een keldercafé, vrienden van vroeger staan verbijsterd naar ons te kijken. Zo kennen ze ons niet en laten dat luidkeels blijken.
Ik durf te hopen dat het echt gaat gebeuren, dat we nu echt samenkomen.
Hij neemt mij weer in zijn armen, dat is fijn. Mijn lichaam ontwaakt nu echt.
Plots zie in armen op zijn schouders en een vrouwengezicht naast zijn hoofd.
‘Ja, sorry, dit is mijn huidige vrouw’ Waarmee alle geluksgevoelens verdwijnen en het verdriet hard toeslaat.
Ik struikel naar buiten-------pak een fiets----een man rent mij na en springt achterop. Ik ken hem niet en wil hem kwijt door een gevaarlijke route te kiezen. De man lacht hard en klampt zich aan mij vast. Boos kies ik een steile en gevaarlijke smalle weg met bochten. Ik kijk de diepte in en word zelf bang.
Plots besef ik dat het een droom is en durf naar beneden te rijden met een spannend gevoel in mijn maag, of het een achtbaan is en ja steeds sneller-----
Dan wordt ik wakker met een onbestemd gevoel, verward, verdrietig.

©Hannie Stork

maandag 18 maart 2019

'Fortuna's dochter'


17#2019  Isabel Allende's Fortuna's dochter. Stond al langer op mijn steeds langer wordende lijst.
Waanzinnig verhaal, volstrekt ongeloofwaardig, maar ik weet dat de werkelijkheid nog gekker is dan een boek. Zij schrijft het zeer leesbaar op, dat dan weer wel.

Eliza wordt in 1932 in Valparaiso opgenomen door de eigenaar van een Britse handelsmaatschappij en zijn zus Rose. Rose geeft haar warmte en een uitstekende Engelse opvoeding en Mama Fresia, de kokkin, instrueert haar liefdevol in autochtoon-Chileense zaken. Ze wordt verliefd op een jongen uit een arm milieu. Als hij in Californie goud gaat zoeken om zo met haar te kunnen trouwen, reist ze hem na. Na veel avonturen vindt ze de echte liefde. Met deze roman keert de Chileense, in San Francisco wonende, schrijfster (1942) terug naar het romantische en avontuurlijke genre van 'Het oneindige plan' dat ze met 'Paula' en 'Afrodite' had verlaten. Kenmerkend zijn weer actie, een bonte verscheidenheid van schilderachtige personages en sterke vrouwenkarakters. Naast de meeslepende verteltrant maakt de levendig uitgewerkte historische achtergrond (overzeese handel vanuit Valparaiso, de goudkoorts in Californie en de gevolgen daarvan) deze roman bijzonder aantrekkelijk.


dinsdag 12 maart 2019

'De belofte van Odessa'

16#2019
Ik was even bang dat ik een verkeerde Rosnay had uitgekozen, de naam van haar grootmoeder staat op de cover. Bijna blind uit mijn lijst gekozen om even heel iets anders te lezen. Dat klopte, maar schrijven zit blijkbaar in de familie. Een heel leesbaar boek over vervlogen tijden.

Aan het eind van haar leven vraagt in 1919 een oude Russische vrouw haar achterkleindochter om later haar veelbewogen leven te beschrijven. In 1862 wordt Zinaida Varfolomejev (14) door haar gegoede ouders uit Koersk met haar zus Anna (16) naar kostschool in Sint Petersburg gestuurd. Als ze de paasvakantie doorbrengt bij de familie van schoolvriendin Jelena ontmoet ze diens broer Aleksej en ze worden verliefd op elkaar, maar hij trouwt met een ander. Zinaida trouwt later met haar neef Vladimir, heeft een affaire met Aleksej, die tegenvalt, maar toch een rol in haar leven blijft spelen. De vraag is of dochter Polyxena, geboren in 1871, kind is van Vladimir, die jong overlijdt en de revolutie niet meer meemaakt. In deze roman verwerkt auteur (1914-2005), grootmoeder van romanschrijfster Tatiana de Rosnay (bekend van het verfilmde 'Haar naam was Sarah'*), het leven van haar overgrootmoeder. De boeiende, goedvertaalde roman heeft veel meerwaarde door het levendige beeld dat wordt gegeven van de veranderingen voor de gegoede klasse door de groeiende sociale onrust in Rusland vanaf ca. 1875.

vrijdag 8 maart 2019

'Parel'

15#2019

De volgende zus; CeCe heeft altijd het gevoel gehad dat ze nergens echt bij hoorde. De dood van haar vader is een keerpunt in haar leven. Nu haar zusje Star, met wie ze altijd heel close was, een nieuw leven opbouwt met haar geliefde, voelt ze zich helemaal alleen.

Wanhopig verlaat CeCe Londen in een poging haar verleden te ontrafelen. De enige aanwijzing die ze heeft is een zwart-witfoto en de naam van een vrouw die honderd jaar eerder in Australië leefde. Via de prachtige stranden van het Thaise Krabi reist CeCe naar de ruwe vlaktes van Australië. Zal ze daar in de wildernis eindelijk haar geluk vinden?

Het verhaal van iedere zus is heel bijzonder, al ga je je ergeren aan die vage Pa van ze. 

Misschien komt daar in het laatste deel nog een uitleg voor.
In ieder geval weet de schrijfster het verhaal mooi rond te maken met veel 'colour local'

 

Ik had nog toegezegd de achterkant van De bourgondiërs te plaatsen als deze uit was.

Bij deze dus.



vrijdag 1 maart 2019

'Contract'

14#2019

Contract, Lars Kepler

Op een zomernacht wordt op een verlaten plezierjacht dat ronddobbert in de Stockholm-archipel het lichaam van een vrouw gevonden. Ze lijkt verdronken te zijn, maar haar longen zijn gevuld met brak water dat niet afkomstig blijkt te zijn van de archipel.
De volgende dag wordt er een man gevonden in zijn appartement in Stockholm. Hij hangt aan een plafondhaak, in een verder lege kamer. Inspecteur Joona Linna is ervan overtuigd dat de man zelfmoord heeft gepleegd. Hij krijgt gelijk, maar daarmee is de zaak niet gesloten.
De twee doden vormen de opmaat tot een reeks duizelingwekkende en gevaarlijke gebeurtenissen die Joona Linna meesleuren in een nietsontziende jacht op de moordenaar.
Het verhaal doet deels gezocht aan en de held is een superheld. Toch is het zo goed geschreven dat het helemaal niet uitmaakt, alleen de actie telt.
Gelukkig zijn er nog meer.
Nu terug naar Bart van Loo.......




'Een dag om nooit te vergeten'

5#2024 Een dag om nooit te vergeten - Jill Mansell Meestal zijn het vriendelijke niemandalletjes die je ook keukenmeidenromans kunt noemen. ...