dinsdag 12 maart 2019

'De belofte van Odessa'

16#2019
Ik was even bang dat ik een verkeerde Rosnay had uitgekozen, de naam van haar grootmoeder staat op de cover. Bijna blind uit mijn lijst gekozen om even heel iets anders te lezen. Dat klopte, maar schrijven zit blijkbaar in de familie. Een heel leesbaar boek over vervlogen tijden.

Aan het eind van haar leven vraagt in 1919 een oude Russische vrouw haar achterkleindochter om later haar veelbewogen leven te beschrijven. In 1862 wordt Zinaida Varfolomejev (14) door haar gegoede ouders uit Koersk met haar zus Anna (16) naar kostschool in Sint Petersburg gestuurd. Als ze de paasvakantie doorbrengt bij de familie van schoolvriendin Jelena ontmoet ze diens broer Aleksej en ze worden verliefd op elkaar, maar hij trouwt met een ander. Zinaida trouwt later met haar neef Vladimir, heeft een affaire met Aleksej, die tegenvalt, maar toch een rol in haar leven blijft spelen. De vraag is of dochter Polyxena, geboren in 1871, kind is van Vladimir, die jong overlijdt en de revolutie niet meer meemaakt. In deze roman verwerkt auteur (1914-2005), grootmoeder van romanschrijfster Tatiana de Rosnay (bekend van het verfilmde 'Haar naam was Sarah'*), het leven van haar overgrootmoeder. De boeiende, goedvertaalde roman heeft veel meerwaarde door het levendige beeld dat wordt gegeven van de veranderingen voor de gegoede klasse door de groeiende sociale onrust in Rusland vanaf ca. 1875.

2 opmerkingen:

'Het kleedje voor Hitler'

92#2024 Het kleedje voor Hitler - Bas van Benda-Beckmann De Libris geschiedenis prijs 2024 is voor dit boek. Ten tijde van de prijsuitreikin...