vrijdag 30 november 2018

De baas

Een klein, stevig gebouwd dametje stapte uit de auto en greep alle tassen die voor in de auto lagen. Met de armen vol probeerde zij de auto op slot te zetten waarbij de sleutel natuurlijk eerst viel en zij met al die tassen moeizaam bukkend deze moest oppakken en de auto op slot deed.
Wankelend, want op hoge hakken met veel bagage en een kokerrokje aan liep zij naar de voordeur. Huissleutels zoeken was een probleem maar gelukkig had haar man haar aan horen komen en de deur opengedaan.
Niet genoeg, luid gaf zij aan verwacht te hebben dat hij naar buiten was gerend bij het horen van de auto om haar te helpen met haar tassen.
Gelaten liet hij het over zich heen komen. Hij was het gewend na meer dan 40 jaar.

donderdag 29 november 2018

"Het Offerveen"

Sussanne Jansson schreef deze thriller, die net iets anders leest als veel andere.
De jonge biologe Nathalie Ström doet onderzoek in het mysterieuze veengebied rond het dorp van haar jeugd. Het veen is omgeven door bossen en meren, waar ooit offers aan de goden zijn begraven, en het gerucht gaat dat hier mensen spoorloos verdwijnen. Dan treft Nathalie na een zware storm een bewusteloze man aan in het veen, half weggezonken in het drassige land. Daar niet ver vandaan is een twee meter lang graf gegraven. Het lijkt bijna een herhaling van de mensenoffers die hier in de ijzertijd plaatshadden.
De biologe heeft een gescheidenis met het veen dat leidt tot een onverwachte ontknoping. Het verleden speelt een belangrijke rol. Sfeervol geschreven in een rustig tempo, maar wel boeiend.



zondag 25 november 2018

'De officier'


Ik heb het al een keer over Robert Harris gehad hier, maar hij weet ook zo goed geschiedenis met eigen inbreng te combineren. Alfred Dreyfus, de naam is velen bekend. Ook dat het zeer onrechtvaardig was wat hem overkwam. Dit verhaal geeft diepte door een persoon te nemen en die uit te bouwen tot een mens. Je weet hoe het afloopt, maar je wil steeds sneller door het boek heen om het einde te kunnen lezen. De geest van de tijd, de veroordeling was in 1985, wordt goed weergegeven. Nee, niet Dreyfus wordt als hoofdpersoon genomen, maar wil je weten hoe het gaat dan zul je het boek zelf moeten lezen.

Volgend jaar ga ik mijn boeken nummeren, eens kijken hoe ver ik kom in 2019!



dinsdag 20 november 2018

'Koorts'

Koorts, Deon Meyer
Ik wil je vertellen over de moord op mijn vader.

Aan dit boek ben ik begonnen met het idee weer een enorm goede thriller te ‘beleven’, maar dat viel tegen. Af en aan lees ik een stuk in dit boek, maar het wil niet echt lukken. De distopische roman die dit is wil mij maar niet boeien.

Willem Storm en zijn zoon behoren tot de weinige overlevenden in Zuid-Afrika – en de rest van de wereld – van een allesverwoestend virus. Willem wil hun leven weer opbouwen bij de stuwdam bij Vanderkloof, vanwege de beschutte ligging en de mogelijkheid om elektriciteit op te wekken. Alleen is Vanderkloof niet helemaal verlaten. Een groepje uitschot gebruikt het plaatsje als uitvalsbasis, en houdt een vrouw gevangen. Ze hadden door kunnen rijden, maar zo zit Willem niet in elkaar. Wanneer het tot een schietpartij komt, blijkt niet Willem, maar de dertienjarige Nico het koelbloedigst.
Als Nico jaren later zijn memoires schrijft en terugkijkt op zijn leven, lezen we over de momenten waarop zijn hart werd gebroken, zijn loyaliteiten op de proef werden gesteld, en over zijn pijnlijkste herinnering: de moord op zijn vader.

De recensies zijn lovend, maar het is geen boek met mij al bekende personen. Het wordt een meesterlijke vertelling genoemd en ik zal hem best nog wel een keer uitlezen wanneer ik minder gehinderd wordt door het pessimisme over de wereld, maar voor nu, nee. Jammer.

zaterdag 17 november 2018

"De jongen in de sneeuw


Samuel Bjørk,  het ijzingwekkende vervolg op Ik reis alleen en De doodsvogel, keert het beroemde rechercheteam Holger Munch en Mia Krüger terug
"De schrijver heeft met De doodsvogel zijn debuut Ik reis alleen op z'n minst geëvenaard. De flitsende cliffhanger waarmee het boek eindigt, maakt dat je haast niet kan wachten op deel 3.''**** Vrij Nederland Detective en Thrillergids

Maar, dit boek is te kort, het lijkt net of je maar de helft van het hele boek hebt gekregen. Het wordt een derde deel genoemd, met een klifhanger aan het einde, maar voor mijn gevoel houd het te plotseling op. Het is uiterst spannend, dat wel.

Als in een Noors bergmeer een bruut vermoorde ballerina van het Nationale Ballet wordt gevonden en er vlakbij een camera op statief blijkt te staan gericht op de plaats delict, wordt in Oslo het team Moordzaken van Holger Munch, die met verlof was vanwege een zwaar ongeluk van zijn dochter, ingeschakeld. Hij vraagt zijn briljante, maar depressieve collega Mia Krüger, die net een half jaar vrij had genomen om te gaan reizen en los te komen van alles, toch mee te werken en ze zegt "ja'. Als een tweede en derde moord plaatsvinden, ook op jonge mensen die door een injectie met scopolamine (duivelstong) zijn gedood, terwijl een camera op statief op hen is gericht, is duidelijk een seriemoordenaar aan het werk. De Noorse toneelschrijver en singer-songwriter Frode Sander Øien (1969) debuteerde in 2013 met de thriller "Ik reis alleen', deel 1 van de bestsellerserie over Holger. Dit goed vertaalde derde deel is superspannend door de uitstekende plot/subplots, een hoog tempo in ruim 75 hoofdstukken, twee heel herkenbare rechercheurs en een schokkende ontknoping die meesterlijk verband legt met Mia's verleden.

Dat bedoel ik, dat verband is boek vier, maar zou eigenlijk hierin horen volgens mij!

woensdag 14 november 2018

Driver's atlas Britain 2019


Wat gaan we nou krijgen, een boek met kaarten bespreken? Ja, want een goed kaartenboek doet wonderen. Ik ben van de oude stempel en houd van een kaart op mijn knie bij het rondreizen.
De tomtom is fijn om op een adres te komen, maar hoe je daar komt maak ik graag zelf uit.
Al zeg ik het zelf, ik ben een goede navigator en weet overal te komen met een kaart in de hand.
In september reisden wij door Noord-Engeland en Zuid-Schotland en het was heel saai geweest om de tomtom de weg te laten bepalen. Nu koos ik kleine wegen waar ook de chauffeur om zich heen kon kijken om van de omgeving te genieten. Pas aan het eind van de dag, of richting een specifieke attractie ging de tomtom aan.
Dat doen met zo'n hele grote kaart van het hele land is hopeloos. Te groot, te lastig te vouwen, maar van Engeland konden wij niet zo'n fijn boek kopen als je wel van Frankrijk bv. hebt.
Gelukkig hadden wij bij 'Pied a terre' al een kaartenboek gekocht, maar in York vonden wij deze, waar echt alle wegen in te vinden zijn.
Ik gun iedereen zo'n fijn kaartleesboek als dit, dat op schoot gelegd kan worden om precies te weten waar je bent.

Samenvatting
A handy, flexibound glovebox sized road atlas, in an A5 format. Each page has been titled with its geographical location so you can turn to the page you need more easily. There is also a full-colour, admin map showing all the latest unitary authority areas, easy-to-use mileage chart and clear easy-to-read index with more than 23,000 place names including airports, top tourist sites and motorway services listed. Wide minor roads (more than and less than 4m wide), National Trust, English and World Heritage sites, crematorium locations and other hard-to-find places are also shown.

zondag 11 november 2018

'De heilige Rita'

Donderdag kreeg Tommy Wieringa de zoveelste literatuurprijs. Wat is er met die schrijver dat ik hem niet kan lezen. Deze zomer in dit boek begonnen en uiteindelijk in porties ook uitgelezen, maar ik vind er niets aan. Mis ik een Wieringa-tic? Kan iemand mij vertellen waarom dit literatuur wordt genoemd(heb toch al een hekel aan het woord en betiteling literatuur, een boek is goed als het fijn leesbaar is). Zijn vorige boeken heb ik vermeden. Dat blijf ik dus doen. Maar voor wie het prettig leesbaar vindt, be my guest.

donderdag 8 november 2018

'Conclaaf'



Robert Harris. Mij ooit aanbevolen als schrijver en ik moet zeggen, boeiend. Dit boek gaat over een gegeven dat al bijna 2000 jaar oud is. Hoe wordt de nieuwe paus gekozen en wat voor machinaties zijn daarbij mogelijk, worden toegepast of wat dan ook.
Harris maakt daar een boek van dat je blijft lezen, spannend een boek dat je je pas weglegt wanneer het uit is. Èn meteen kijken naar een volgende titel.

De paus is dood. De deuren van de Sixtijnse Kapel sluiten en volgens de eeuwenoude traditie zullen honderdzeventien kardinalen hun stem moeten uitbrengen in de geheimzinnigste verkiezing ter wereld. De kardinalen zijn allen zeer vrome mannen. Maar ze zijn ook ambitieus en elkaars rivalen. In de volgende tweeënzeventig uur zal een van hen de machtigste spirituele leider op aarde worden.
Al snel wordt duidelijk dat een van de gedoodverfde kanshebbers een groot geheim verbergt. Een geheim dat het voortbestaan van het Vaticaan op het spel kan zetten.



vrijdag 2 november 2018

Daar werd wat gruwelijks verricht

Reggie Baay.

Het eerste boek over de slavernij in de Oost. Nooit over nagedacht, maar daar kwam het natuurlijk ook voor, al lang voor de VOC zich daar vestigde. Geen plantage slavernij, maar wel alle andere soorten. Indien de slaven in Europa aankwamen gaf dat problemen want daar waren geen slaven. In de Oost werd in 1860 de slaverij officieel afgeschaft, maar tot ver in de twintigste eeuw bestond het nog steeds. Het was deels een andere vorm, maar groter nog in omvang dat in de West. Alleen was het niet bekend in Nederland. 
Boeiend boek, leesbaar geschreven zonder enige vooringenomenheid. Nuchter weergegeven. Daar zou meer over geschreven kunnen en moeten worden. Het duurt nog steeds voort in bepaalde vormen. Ook in het huidige Indonesië.

'2 Januari 1668: Francisco van Bengale, slaaf van onderkoopman Jan Grootstadt, verhangt zich.' Deze Francisco was een van de velen die de dood verkozen boven een ondraaglijk slavenbestaan in Nederlands Oost-Indië.
Van de beginjaren van de VOC tot aan het einde van de kolonie volgt Baay het spoor van de mensenhandel in de Nederlandse koloniën in de Oost. De koloniale slavernij nam er vele vormen aan: er waren huisslaven, kindslaven, seksslaven, ambachtsslaven, maar ook slaven op de plantages en perken. Slaven werden vernederd, gefolterd en vermoord. Honderdduizenden personen zijn in de Oost tot slaaf gemaakt of waren dat al en zijn verhandeld.
Reggie Baay schrijft de geschiedenis van de slavernij in Indië. Want het is een misverstand te denken dat de slavernij in de koloniën zich beperkte tot de West. En hoe komt het dat ons beeld van de mensenhandel zo vertekend is, alsof er geen echte slavernij bestond? Daar werd wat gruwelijks verricht is, hoe ongelofelijk dat ook lijkt, het eerste boek waarin de geschiedenis van de slavernij in 'ons Indië' in zijn geheel verteld wordt.



'Het kleedje voor Hitler'

92#2024 Het kleedje voor Hitler - Bas van Benda-Beckmann De Libris geschiedenis prijs 2024 is voor dit boek. Ten tijde van de prijsuitreikin...