donderdag 30 november 2023

'Gevangen in de woestijn'


94#2023 Gevangen in de woestijn - Donna Young
Niemendalletje in de stijl van de Sjeik uit de jaren dertig. 

Met tegenzin stemt Jarek Al Asadi, koning van de oliestaat Taer, erin toe: journaliste Sarah Kwong mag een reportage komen maken over hem en zijn volk. Ze krijgt de vrije toegang tot zijn land, zolang hij zelf in haar verhaal maar buiten schot blijft. Maar wanneer Sarahs vliegtuig voor zijn ogen wordt beschoten en neerstort in de woestijn, kan Jarek niet anders dan haar te hulp schieten. Dat brengt hen samen in een netelige situatie, waar ze zich maar ternauwernood uit weten te redden. En dat is nog maar het begin...

zondag 26 november 2023

'De Tawl'

 

93#2023 De Tawl - Philip Dröge
Tot mijn verbazing was dit boek al in de Bieb aanwezig en kwam mijn aanvraag na 2 dagen al aan.
Het is een aardig boek, zijn fietstocht door het oosten van de VS op zoek naar resten van de Nederlandse taal. Leesbaar geschreven met hier en daar iets teveel herhaling, maar als je dit boek na ieder hoofdstuk even neerlegt hindert dat niet.
Extra leuk zijn dan de boeken van Bert Wagendorp die schrijft over Nederlandse landverhuizers die hun taal levend hielden. Al zaten die nog wat noordelijker. Zijn uitleg over het waarom van het uitsterven is een complexe maar logische redenering.
De indeling in de Bieb maakt dat het moeilijk te vinden zal zijn voor de grasduiners; Nederlands 834 is een kleine rubriek. Op de rug van het boek wordt dat nummer niet eens vermeld. De sticker moet pratende mensen voorstellen. De titelbeschrijving houdt niet over. 

Drie eeuwen lang spraken overal in de staten New York en New Jersey mensen de Tawl, de Amerikaanse versie van het Nederlands. Het was een overblijfsel van de tijd waarin New York nog Nieuw-Amsterdam heette en je zonder het Nederlands nergens kwam aan de oostkust van Amerika. De Verenigde Staten hebben zelfs een Nederlandssprekende president gehad, Martin Van Buren. Pas in de twintigste eeuw raakte het Neder-Amerikaans in onbruik en in 1962 overleed de laatste spreker van dit merkwaardige Nederlandse dialect.
In De Tawl gaat historicus Philip Dröge al fietsend over Amerikaanse wegen op zoek naar wat er nu nog over is van dat Nederlandstalige verleden. Het resultaat is een opmerkelijk verhaal over de Nederlandse oorsprong van woorden als ‘OK’ en ‘dope’ en over gekke rechters, slavernij, komieken en oplichters.


woensdag 22 november 2023

'Autopsie'

92#2023 Autopsie - Patricia Cornwell
Alles is veranderd. Covid kwam en ging, Kay is terug naar Virginia. Het gaat op SF lijken, maar is toch echt net geleden. Van een misdaad in de ruimte naar een hele nare baas voor Kay. Terwijl ze een misdaad oplost wordt ze langzaam haar eigen gebouw uitgewerkt door die hele nare baas.
Ietsje verschillend van de toon van het vorige boek, maar net zo leesbaar. 

De meest legendarische patholoog-anatoom uit de literatuur is terug voor het nieuwe, 25ste deel in de Kay Scarpetta-serie. Forensisch patholoog-anatoom Kay Scarpetta is als hoofd medisch onderzoeker teruggekeerd naar Virginia, de staat waar ze haar legendarische carrière begon. Ze is nog maar enkele weken aan het werk als ze te maken krijgt met twee ernstige misdrijven: het lichaam van een vrouw is op een gruwelijke wijze tentoongesteld vlak bij een spoorlijn, en in een uiterst geheim laboratorium in de ruimte vindt een catastrofe plaats. Wanneer Scarpetta de sporen begint te volgen, lijkt het erop dat een seriemoordenaar dicht bij huis toeslaat. Maar hoe hebben deze zaken met elkaar te maken?

zaterdag 18 november 2023

'Gewetenloos'

91#2023 Gewetenloos - Patricia Cornwell
Heel lang geleden had mijn oma gebundelde krantenfeuilletons met spannende verhalen die doorgingen in het oneindige. Daar begint deze serie ook op te lijken. De boeken staan op zich zelf, maar echt begrijpen doe je het alleen als je de hele serie kent. Daarom lees ik ze nu toch echt op nummer.
Ze zijn altijd spannend, al begint het soms wat traag. En het blijft goed geschreven als je geen last hebt van details-fobie.

Scarpetta moet in dit drieëntwintigste boek in Patricia Cornwells Kay Scarpetta-serie een enorm gecompliceerd complot ontrafelen om haar nicht Lucy te beschermen. Gewetenloos is het drieëntwintigste boek uit de bloedstollende bestsellerserie rond patholoog-anatoom Kay Scarpetta van auteur Patricia Cornwell. Deze serie betekende Patricia Cornwells doorbraak als grondlegger van de pathologisch-anatomische thriller. Wanneer Kay Scarpetta een vreemde dood onderzoekt in een historisch gebouw in Cambridge, ontvangt ze een bericht van een anonieme afzender. Het bericht bevat een link naar een video, die onmiddellijk begint af te spelen wanneer het bericht wordt geopend. Het filmpje is een bewakingsvideo van Lucy, van meer dan twintig jaar geleden. Een verontrustend gevoel bekruipt Scarpetta. Wanneer Kay de zaak dieper onderzoekt en er filmpjes blijven opduiken, ontdekt de patholoog-anatoom beangstigende feiten over haar nicht Lucy. Het onderzoek en de filmpjes raken Scarpetta heel diep, waardoor ze helemaal in de war raakt. Zal ze zich op tijd kunnen herpakken en zal ze erin slagen de integriteit van Lucy en haar eigen waardigheid te redden? 

woensdag 15 november 2023

'De witte iris'


90#2023 De Witte Iris - Fabcaro(Goscinny) & Didier Conrad(Uderzo)
Mijn 90ste en Asterix de 40ste.
Het blijft leuk. Eerst lezen voor de woordgrappen en dan nog een keer helemaal; tekeningen en tekst.
Mijn Asterix collectie is weer compleet! En met veel plezier houden we het zo.

De Witte Iris is de nieuwste rage, een lifestyle-trend rond positief denken.
Het hippe gedoe verspreidt zich langs alle grote steden, van Rome tot Lutetia. Caesar besluit dat deze methode ook wel een gunstig effect zal hebben in de kampen rond het beroemde Gallische dorp. Maar de leefregels van de Witte Iris beïnvloeden zo ook het leven van onze bekende dorpelingen, tot grote wanhoop van de ongelukkige Heroix.

maandag 13 november 2023

'Masker van onschuld'



89#2023 Masker van onschuld - Roseanna M. White
Het zou een gewone historische roman genoemd kunnen worden, interessant vanwege de Amerikaanse Vrijheidsoorlog eind 18de eeuw en de spionage in dat kader. In het begin is het christelijke gehalte niet zo erg, men was in die tijden meer met geloof bezig dan tegenwoordig. Uiteindelijk ging het mij toch wat tegenstaan. Dat ligt aan mij, dat is waar. Er is nog een deel, maar of ik die ga lezen weet ik nog niet.

Serie De Culper Ring - Deel 1 Liefde past niet in de wereld van spionnen 1779 - Winter Reeves is een aristocratische Amerikaanse patriot die gedwongen is haar diepste gevoelens verborgen te houden tussen alle Britse loyalisten in de stad New York. Ze heeft geleerd haar oren open te houden zodat ze inlichtingen over Britse acties door kan geven aan Robbie Townsend, haar kindervriend, en zijn spionagenetwerk. Als zij betrapt wordt, zal ze opgehangen worden wegens spionage, maar ze bidt dat Gods bescherming haar zal bewaren. Robbie heeft haar het vak geleerd: de geheimen van onzichtbare inkt, verborgen doorgeeflocaties en vooral, een goed alias. Bennet Lane komt vanuit Yale, waar hij professor was, terug naar New York met maar één doel: de spion van generaal Washington te vinden die zich ergens in de elitekringen van de stad verscholen houdt. Een echtgenote zoeken was alleen maar bedoeld als voorwendsel om zijn echte taak geheim te houden. Maar wanneer hij Winter ontmoet, met haar te intelligente ogen in haar te onnozele gezicht, komt hij een raadsel tegen dat hij niet negeren kan. Allebei zijn ze vastbesloten hun doel te bereiken... en allebei jagen ze een ander doel na. Zal God hen tot een gezamenlijk doel brengen, of blijven hun levens gescheiden? 

zaterdag 11 november 2023

'Motief voor moord'


88#2023 Motief voor moord - Jenna Ryan
Een vlot geschreven tussendoortje met een aardig plot en aardige mensen en natuurlijk de schurk die zijn verdiende loon krijgt. 

Detective Vanessa Connor staat op scherp. In korte tijd zijn drie van haar voormalige studievriendinnen vermoord, en het motief voor de moorden lijkt in háár verleden te liggen. Tot overmaat van ramp dwingt haar baas, die vindt dat ze bescherming nodig heeft, haar samen te werken met FBI-agent Nick Maguire. Naarmate de dreiging voor Vanessa toeneemt, wordt de druk om de zaak op te lossen steeds groter. Hopend op een doorbraak gaat ze op een telefonische tip af. Zonder Rick...

donderdag 9 november 2023

'De herinnerde soldaat'


87#2023 De herinnerde soldaat - Anjet Daanje
Vreemd boek, boeiend en toch ook weer niet. In het begin boeit het onderwerp, ook de gedachten van de hoofdpersoon. Maar omdat het maar doorgaat en doorgaat en het verhaal zich ontvouwt in een traag tempo kan ik er niet enthousiast over worden. Ik ben met nogal grote stappen door het boek gegaan, maar behalve het onderwerp zelf beklijft het ook niet echt.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt vlak achter de Belgische frontlinie een soldaat gevonden. Hij is niet gewond, maar weet niet wie hij is. Men brengt hem naar een gesticht voor krankzinnigen. Vier jaar na de oorlog zet de directeur van dat gesticht een advertentie in de krant, in de hoop op die manier familie te vinden. Dan blijkt dat zijn naam Amand Coppens is, en dat hij een vrouw, Julienne, heeft en twee kinderen. Julienne heeft acht jaar op hem gewacht en wanhopig naar hem gezocht en neemt hem, tegen het advies van de artsen in, diezelfde dag nog mee naar huis. Hij herinnert zich haar niet, en ook het huis waarin hij met haar blijkt te wonen, herkent hij niet. Het is een vreemde, ongemakkelijke situatie, ook voor haar. Hij blijkt een fotostudio te hebben, waar hij nu in uniform voor een geschilderd slagvelddecor met oorlogsweduwen op de foto gaat. Zijn vrouw vertelt hem over hun verleden en hij probeert de man te worden die hij ooit was, die zij in hem ziet, en zo worden ze opnieuw verliefd, veel verliefder dan ze ooit waren toen ze jaren geleden met elkaar trouwden. Naarmate hij zich meer op zijn gemak voelt in zijn nieuwe leven krijgt hij vaker nachtmerries over zijn tijd in de loopgraven. Hij heeft, zoals veel soldaten in de Eerste Wereldoorlog, afschuwelijke dingen gedaan. Het ergste vindt hij nog wel dat hij, als hij afgaat op zijn nachtmerries, van die gruwelijkheden heeft genoten; dat kan hij zichzelf niet vergeven. De herinnerde soldaat is een roman over het begrip ‘identiteit’. Amand heeft geen echte identiteit omdat hij geen herinneringen van voor 1918 heeft. Hij moet zich in de wereld zien te redden zonder het houvast van het verleden. Anjet Daanje beschrijft het verhaal vanuit het perspectief van Amand, waarbij als in een gedachtestroom de gebeurtenissen, herinneringen en nachtmerries in elkaar overvloeien. Dat geeft deze roman een geheel eigen, sensitieve stijl. 

zondag 5 november 2023

'De Camino'

 

86#2023 De Camino - Anya Niewierra
Al eerder een boek van haar gelezen. Die vond ik toen verrassend. Dat is deze ook. Het begint met een zoek/rouwtocht van een vrouw na de dood van haar echtgenoot.
Langzaam komt ze erachter dat hij niet was wie zij dacht, maar dat er een heel verhaal achter zit dat met bloed en ellende te maken had.
In hoeverre moeten kinderen zich bewust zijn van de fouten van hun ouders. Wat betekend die kennis in hun eigen leven wanneer je weet dat fouten eerder zijn doorgegeven met de nodige gevolgen.
Ja, het is ook spannend, maar haar persoonlijke worsteling met begrippen als goed en kwaad en de bewustwording dat je maar een mens bent in een grote wereld en alleen gelukkig kunt worden in het hier en nu maken het tot een uitstekend boek.

De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter. Als ze elf maanden later naar Bosnië reist om zijn as uit te strooien, ontdekt Lotte dat Emil heeft gelogen over zijn identiteit. Ze schakelt een advocaat uit Sarajevo in om onderzoek te doen naar zijn verleden, en die komt tot een schokkende ontdekking. Ondertussen gaat Lotte zelf de Camino lopen, exact volgens de route en planning van Emil. Ze wil achterhalen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef. Maar iemand volgt haar, iemand die niet wil dat ze de waarheid ontdekt. 

woensdag 1 november 2023

'Vlieg mijn zwaluw'

85#2023 Vlieg mijn zwaluw - Patrick Bernhart
Het verhaal trok mij als een familiegeschiedenis die wordt uitgediept aan de hand van een stamboom.
Helaas is de helft van dit boek geneuzel over zijn eigen leven, dat niet zo veel voorstelt. Na de dood van zijn moeder duikt hij in de stamboom en zoeken in Oost Europa is lastig, de beschrijving daarvan leest goed. Het zichzelf vinden doet, naar mijn mening, af aan het verhaal van de zoektocht die op zich interessant is, maar daarvoor onderbroken wordt. 

Als een in Nederland geboren kind van Hongaarse vluchtelingen liep ik rond met vragen over mijn afkomst. Helemaal nadat ik op vijftienjarige leeftijd had gehoord dat mijn familie Joods was maar dat ik daar beter over kon zwijgen. Vanwege mijn familiegeschiedenis vol trauma’s en geheimen kwam ik klem te zitten in het heden. Maar door het schrijven van dit boek heb ik niet alleen mijn voorouders maar ook mijzelf gevonden. Vlieg, mijn zwaluw gaat over grote levensvragen. Welke gevolgen hebben angst, woede en schaamte voor je liefdesleven? Hoe kun je door het vinden van nieuwe familieverhalen de verhouding met je overleden ouders alsnog in balans brengen? Kun je van grootouders houden die zijn gestorven voor je geboorte?

'Het kleedje voor Hitler'

92#2024 Het kleedje voor Hitler - Bas van Benda-Beckmann De Libris geschiedenis prijs 2024 is voor dit boek. Ten tijde van de prijsuitreikin...