zondag 26 november 2023

'De Tawl'

 

93#2023 De Tawl - Philip Dröge
Tot mijn verbazing was dit boek al in de Bieb aanwezig en kwam mijn aanvraag na 2 dagen al aan.
Het is een aardig boek, zijn fietstocht door het oosten van de VS op zoek naar resten van de Nederlandse taal. Leesbaar geschreven met hier en daar iets teveel herhaling, maar als je dit boek na ieder hoofdstuk even neerlegt hindert dat niet.
Extra leuk zijn dan de boeken van Bert Wagendorp die schrijft over Nederlandse landverhuizers die hun taal levend hielden. Al zaten die nog wat noordelijker. Zijn uitleg over het waarom van het uitsterven is een complexe maar logische redenering.
De indeling in de Bieb maakt dat het moeilijk te vinden zal zijn voor de grasduiners; Nederlands 834 is een kleine rubriek. Op de rug van het boek wordt dat nummer niet eens vermeld. De sticker moet pratende mensen voorstellen. De titelbeschrijving houdt niet over. 

Drie eeuwen lang spraken overal in de staten New York en New Jersey mensen de Tawl, de Amerikaanse versie van het Nederlands. Het was een overblijfsel van de tijd waarin New York nog Nieuw-Amsterdam heette en je zonder het Nederlands nergens kwam aan de oostkust van Amerika. De Verenigde Staten hebben zelfs een Nederlandssprekende president gehad, Martin Van Buren. Pas in de twintigste eeuw raakte het Neder-Amerikaans in onbruik en in 1962 overleed de laatste spreker van dit merkwaardige Nederlandse dialect.
In De Tawl gaat historicus Philip Dröge al fietsend over Amerikaanse wegen op zoek naar wat er nu nog over is van dat Nederlandstalige verleden. Het resultaat is een opmerkelijk verhaal over de Nederlandse oorsprong van woorden als ‘OK’ en ‘dope’ en over gekke rechters, slavernij, komieken en oplichters.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

'Het kleedje voor Hitler'

92#2024 Het kleedje voor Hitler - Bas van Benda-Beckmann De Libris geschiedenis prijs 2024 is voor dit boek. Ten tijde van de prijsuitreikin...