vrijdag 28 april 2023

'Een stap te ver'


30#2023 Een stap te ver - Lisa Gardner
Het eerste boek niet gelezen, maar dat ga ik zeker opzoeken. Zo'n fijne hoofdpersoon met persoonlijke problemen als helper op expeditie. Die heel anders loopt dan je verwacht en net zo onverwacht tot een einde komt. Goed gecomponeerd en moet snel uitgelezen worden.

Timothy O’Day kent de uitgestrekte natuur van Wyoming als geen ander. Maar wanneer hij met vrienden gaat kamperen, verdwijnt hij midden in de nacht zonder een spoor achter te laten.
Frankie Elkin weet niets van de wildernis, maar ze weet wel hoe ze vermiste personen moet vinden. Dus wanneer ze hoort dat Timothy’s vader een laatste zoektocht naar zijn zoon organiseert, meldt ze zich bij het team, ook al zit daar niemand op haar te wachten. Als ze vervolgens toch samen met het reddingsteam de bergen in gaat, wordt al snel duidelijk dat iets of iemand wil voorkomen dat ze verder trekken. Terwijl de tijd begint te dringen, gaat Frankie met het team de strijd aan tegen het kwaad dat zich schuilhoudt in mens en wildernis. En ondervindt al snel wat er gebeurt als ze een stap te ver gaan.

zondag 23 april 2023

'In het holst van de nacht'


29#2023 Het Holst van de Nacht - Michael Connelly
Alweer het derde boek over Renée Ballard. We kennen de hoofdpersonen nu en dus gaat het snel los. De pandemie is er goed in verwerkt, het lichtelijk anarchistisch denken van Harry en Renée ook. Renée zet haar carrière op het spel, maar pakt wel daders in. Goed boek Connelly!

Er heerst altijd chaos in Hollywood op oudejaarsavond. LAPD-rechercheur Renée Ballard heeft nachtdienst. Terwijl honderden feestvierders tijdens de laatste seconden van het oude jaar met hun geweren in de aanslag staan voor de traditionele geweersalvo’s, zoekt Ballard beschutting tegen de kogelregen. Vlak na middernacht krijgt ze de melding dat de eigenaar van een autowerkplaats dodelijk is geraakt door een kogel bij een druk straatfeest.
Het duurt niet lang voordat Ballard vaststelt dat er opzet in het spel is. Daarbij vermoedt ze dat deze moord in verband staat met een andere onopgeloste moord – een zaak die ooit werd behandeld door rechercheur Harry Bosch. Ballard en Bosch gaan opnieuw samenwerken om uit te zoeken waar de oude en nieuwe zaken elkaar kruisen. Al die tijd moeten ze op hun hoede zijn, want de moordenaar die zo lang onopgemerkt is gebleven, weet dat ze achter hem aan zitten.

donderdag 20 april 2023

'Het moerasmeisje'

28#2023 Het moerasmeisje - Delia Owens
Ook bekend als: Waar de rivierkeeeften zingen.
Ik vond de belangstelling wat overdreven, maar nu ik het gelezen heb begrijp ik het volkomen. Wat een verhaal, wat een meisje/vrouw en wat een geschiedenis. Dit is een werkelijk aan te bevelen boek.

In Barkley Cove, North Carolina, gaan al jarenlang geruchten over het moerasmeisje. Ze is wild. Men wil niets van haar weten. Kya is opgegroeid in het moeras. Hier voelt ze zich thuis. De natuur is haar leerschool. Dan komt de tijd dat ze ernaar verlangt lief te hebben. Twee jonge mannen uit de stad raken gefascineerd door haar schoonheid, Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

zaterdag 15 april 2023

'De wraak van Diponegoro'


27#2023 De wraak van Diponegoro - Martin Bossenbroek
Een heel goed boek, maar weer zo'n dikke. Nu ook nog in zwartdruk dus lezen onderweg is er niet bij.
Geschreven als een spannend verhaal met duizend weetjes en verwijzingen naar Europese politiek.
Gelukkig ben ik daar niet onbekend mee(!).
Na het verhaal van de genoemde hoofdpersoon in de titel gaan we de dekolonisatieperiode in. De 20ste eeuw en de hoofdpersonen in het onafhankelijkheidsstreven. 
Het zijn bijna een aantal biografiën van belangrijke hoofdpersonen door elkaar en verbonden met elkaar. Ondanks de leesbaarheid en de kennis van de gebeurtenissen was het lezen toch wel een hele kluif.

In De wraak van Diponegoro vertelt Martin Bossenbroek het grote verhaal van het gewelddadige begin én einde van Nederlands-Indië, zoals dat werd beleefd door de hoofdrolspelers in beide kampen. In het eerste deel, handelend over de Java-oorlog (1825-1830), legt de mystieke prins Diponegoro het na jaren van massaal en fanatiek verzet af tegen de flegmatieke legercommandant Hendrik de Kock. In het tweede deel, over de dekolonisatieoorlog (1945-1949), bundelt de charismatische, door Diponegoro geïnspireerde nationalistische leider Soekarno met succes alle krachten tegen ‘de laatste landvoogd’, de noeste dromer Huib van Mook.
De wraak van Diponegoro is een magistraal epos in twee bedrijven over de bloedstollende krachtmeting tussen tijger (Nederland) en buffel (Indonesië).

woensdag 12 april 2023

'Melkmeisje'


26#2023 Melkmeisje - Matthias Rozemond
Poging tot het schrijven van een historische roman. Oordeel: nogal mislukt.
Fragmentarisch, weinig diepgravend. Hier had meer van kunnen worden gemaakt.

Melkmeisje is de nieuwe historische roman van Matthias Rozemond en gaat over Johannes Vermeer in het jaar 1657. De jonge schilder Johannes Vermeer heeft zich danig in de nesten gewerkt met een scabreus doek waarvan half Delft schande spreekt. Ook zijn eigen katholieke schoonfamilie lijkt het vertrouwen in hem op te zeggen. Hoe krijgt Johannes zijn carrière weer op de rit? Hoe herwint hij liefde en steun van zijn echtgenote Catharina? Hij moet nu echt een doek maken dat alle critici in een keer de mond snoert. Gelukkig is er nog één Delftenaar die de ongepolijste jonge kunstschilder wil steunen, mits hij zich overgeeft aan de regels van de Hollandse genrekunst. Bijvoorbeeld dienstbode Tanneke bezig zien in haar keuken, maar krijgt hij haar zover om voor hem te poseren? Tegen het decor van het zeventiende-eeuwse Delft vertelt Melkmeisje het fictieve verhaal van een jonge vrouw en haar rol in het leven van Johannes Vermeer.

zondag 9 april 2023

'Jeugdzonde'




25#2023 Jeugdzonde - James Patterson & J.D. Barker
De heren lijken van Stephen King gesnoept te hebben, maar het duurt even voor je door hebt waar ze op hinten. De korte hoofstukken zijn duidelijk van Patterson en voegt toe aan de leesbaarheid.
Barker is een duisterder schrijver, maar uiteindelijk een geslaagde 'thriller'.
Je weet eerst niet wat je overkomt dan wordt het horror, daarna fantasy.
Beetje dystopisch, kortom een echte toverbal in boekvorm.

Tijdens zijn eerste avond bij het politieteam van Detroit wordt Walter O’Brien naar een plaats delict gestuurd. Een doodsbange jonge vrouw zit weggedoken onder de wastafel, de spiegel is aan gruzelementen. Op het bed ligt een man die overduidelijk geen natuurlijke dood is gestorven. Tijdens de terugrit naar het bureau weet de vrouw te ontsnappen: ze verdwijnt spoorloos. Het is voor de politie onmogelijk om de zaak af te sluiten en voor O’Brien om haar te vergeten.
Jaren later is de inmiddels ervaren O’Brien gepromoveerd tot rechercheur. Hij is nog altijd gefascineerd door de vrouw die hem destijds door de vingers glipte. Dan blijkt dat hij niet de enige is die op zoek is naar de vrouw, die nu de naargeestige bijnaam de Zwarte Weduwe draagt. Langzaam legt hij een reeks dodelijke geheimen bloot die weliswaar niet in Detroit is begonnen, maar, als het aan O’Brien ligt, daar wel degelijk zal eindigen.

maandag 3 april 2023

'Want dit is mijn lichaam'


24#2023 Want dit is mijn lichaan - Renate Dorrestein
Effe wat anders en niet zo dik, dacht ik toen ik hierin begon. Nee, niet zo dik slechts 68 pagina's en veel om over te grimlachen. Boekenweekgeschenk in 1997 en nog steeds behartenswaardig.
Controle willen hebben, maar de natuur regelt het zelf wel en heel anders. 

Casper en Xandra Olsen laten niets aan het toeval over. Hun eerste kind zal een jongen zijn, dat heeft de genderkliniek gegarandeerd. Daarna een meisje, zo is hun plan, en dan nieuwe borsten voor Xandra en voor de kids een blonde labrador. Ook de norse schilder Job Olsen, Caspers beroemde grootvader, is heer en meester over zijn lijf en leden, totdat hij kort na zijn huwelijk met de veertig jaar jongere Felicity wordt getroffen door een beschamende kwaal. Dit even wrange als vermakelijke verhaal over het geloof dat de plaats heeft ingenomen van de religies van weleer: de overtuiging dat de mens zijn eigen maker is.


zaterdag 1 april 2023

'De zwijger, het leven van Willem van Oranje'

 

23#2023 De zwijger - René van Stipriaan
Goed boek, maar langzaam lezend. Over een jonge edelman die veel mee heeft en veel meekrijgt. Daarbij goed oplet en veel leert. Natuurlijk ken ik het verhaal en de personen die daarin acteren, maar zo dicht op zijn hielen als deze schrijver heeft nog niemand gelopen volgens mij.
De verdieping van de gebeurtenissen zoals ze historisch gelopen zijn is een goede aanvulling op mijn kennis van de periode en de wording van de Nederland in het bijzonder.
Er gebeurt wel erg veel in dit dikke boek daardoor leer je hem iets beter kennen in zijn omgeving, maar veel zullen we nooit weten omdat hij daar zelf niet over schreef.
Wat er wel over te zeggen is dat hij geloof een zaak van het persoonlijk geweten vond. Hij is uiteindelijk ook wel degene die de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden haar basis heeft gegeven.
Ik ben hier langer dan gemiddeld mee bezig geweest. Het heeft indruk gemaakt.

Omstreeks 1560 was Willem van Oranje de rijkste en meest veelbelovende edelman van de Nederlanden. Nog geen tien jaar later was hij zo goed als alles kwijt: zijn bezit, zijn macht en ook zijn goede reputatie. Wat was er gebeurd?
Oranje had zich gekeerd tegen het bewind van de Spaanse koning Filips II, dat in zijn ogen despotisch en geldbelust was. Hij vond medestanders onder andere edelen, en ook onder gewone burgers. Vanaf 1566, met de Beeldenstorm, kwamen de Nederlanden in opstand. Filips II stuurde er de gevreesde hertog van Alva met een grote troepenmacht op af. Die confisqueerde alle bezit van Oranje. Dit was voor Oranje het moment om zelf de wapens op te pakken: het begin van een uitputtingsslag die de Nederlanden in een diepe crisis stortte. Er vielen tienduizenden doden – denk aan de gruwelijke slachtpartijen in Mechelen, Zutphen, Naarden, Haarlem en Maastricht. Het maakte de opstandelingen onder aanvoering van Oranje alleen maar vastberadener. Het bewind van Filips II begon te wankelen. Wat dreef Oranje? Hij was geen heilige en riep in zijn tijd meer weerzin op dan wel wordt aangenomen. Protestantse bolwerken als Gent en Antwerpen, die ooit zijn trouwste bondgenoten waren, keerden zich uiteindelijk van hem af.


'Een dag om nooit te vergeten'

5#2024 Een dag om nooit te vergeten - Jill Mansell Meestal zijn het vriendelijke niemandalletjes die je ook keukenmeidenromans kunt noemen. ...