zaterdag 15 april 2023

'De wraak van Diponegoro'


27#2023 De wraak van Diponegoro - Martin Bossenbroek
Een heel goed boek, maar weer zo'n dikke. Nu ook nog in zwartdruk dus lezen onderweg is er niet bij.
Geschreven als een spannend verhaal met duizend weetjes en verwijzingen naar Europese politiek.
Gelukkig ben ik daar niet onbekend mee(!).
Na het verhaal van de genoemde hoofdpersoon in de titel gaan we de dekolonisatieperiode in. De 20ste eeuw en de hoofdpersonen in het onafhankelijkheidsstreven. 
Het zijn bijna een aantal biografiën van belangrijke hoofdpersonen door elkaar en verbonden met elkaar. Ondanks de leesbaarheid en de kennis van de gebeurtenissen was het lezen toch wel een hele kluif.

In De wraak van Diponegoro vertelt Martin Bossenbroek het grote verhaal van het gewelddadige begin én einde van Nederlands-Indië, zoals dat werd beleefd door de hoofdrolspelers in beide kampen. In het eerste deel, handelend over de Java-oorlog (1825-1830), legt de mystieke prins Diponegoro het na jaren van massaal en fanatiek verzet af tegen de flegmatieke legercommandant Hendrik de Kock. In het tweede deel, over de dekolonisatieoorlog (1945-1949), bundelt de charismatische, door Diponegoro geïnspireerde nationalistische leider Soekarno met succes alle krachten tegen ‘de laatste landvoogd’, de noeste dromer Huib van Mook.
De wraak van Diponegoro is een magistraal epos in twee bedrijven over de bloedstollende krachtmeting tussen tijger (Nederland) en buffel (Indonesië).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

'Het kleedje voor Hitler'

92#2024 Het kleedje voor Hitler - Bas van Benda-Beckmann De Libris geschiedenis prijs 2024 is voor dit boek. Ten tijde van de prijsuitreikin...