vrijdag 31 december 2021

Het jaar is om....

 


Het jaar 2021 is bijna om. Ik ben dit jaar tot 131 boeken gekomen.
7 boeken meer dan vorig jaar.
Waarschijnlijk dankzij corona en een licht verregende vakantie in Frankrijk.
Vast klant bij de Bieb in mijn woonplaats en vast lener bij familie, vrienden en kennissen, want boeken zijn te duur om ze één keer te lezen. 
Alleen wil ik sommige boeken toch wel hebben. 
Dan koop ik het e-boek, of indien het een strip of graphic novel betreft toch maar bij de plaatselijke boekhandel. Daar ga ik in 2022 gewoon mee verder. 



woensdag 29 december 2021

'Vallend duister'

 


132#2021 Vallend duister - Robert Bryndza. Weer een uiterst prettig lezende thriller. Spannend, tot aan het einde toe vraag je je af hoe het afloopt. Een genoegen om te lezen. Dit is deel 3 van de Kate Marshall-serie.

Het detectivebureau van Kate Marshall gaat eindelijk echt van start als zij en haar partner, Tristan Harper, worden ingehuurd voor hun eerste grote zaak. Het is een cold case. Twaalf jaar geleden legde journaliste Joanna Duncan een politiek schandaal bloot, waarna ze spoorloos verdween. De meeste mensen zijn inmiddels verdergegaan met hun leven – behalve Joanna’s moeder. Wanneer Kate en Tristan toegang krijgen tot de oorspronkelijke dossiers, ondervragen ze dezelfde verdachten en volgen ze dezelfde sporen als toen – maar die lopen ditmaal niet dood. Want tussen Joanna’s persoonlijke bezittingen vindt Kate de namen van twee jonge mannen die ook spoorloos verdwenen. Terwijl Kate de laatste dagen van de drie vermiste personen met elkaar vergelijkt en in verband brengt, realiseert ze zich dat Joanna iets veel sinisterders had ontdekt dan men aanvankelijk dacht: de identiteit van een seriemoordenaar. Iemand die aast op mensen die niet snel zullen worden gemist. Hoe dichter Kate hem nadert, hoe duisterder het wordt.


dinsdag 28 december 2021

'Fortuna's kinderen'

 

131@2021 Fortuna's kinderen - Annejet van der Zijl. Ik keek ernaar uit maar werd teleurgesteld. De uitgebreide versie van Leon & Juliette, Boekenweekgeschenk van een jaar of wat geleden. 
Ja het is een familiekroniek die verder gaat dan het verhaal van Leon en Juliette, maar nogal droog opgeschreven. Boeiend, maar de personen gaan niet echt leven zoals in veel van haar andere boeken.
Het wordt een 'groot' boek genoemd, maar de eerste helft is de inhoud van het Boekenweekgeschenk, de tweede helft de verdere familiekroniek. Daarna nog een pagina of 25 noten etc. en het totaal is, als e-boek slechts 216 pagina's. Geen echt 'groot' boek dus.
Het heeft bij mij dan ook het trefwoord non-fictie meegekregen.

Zou anno 1875 iemand in San Francisco beseft hebben dat de deftige, schatrijke mevrouw de Fremery ooit geboren was als slavin? En dat ze als kind door haar vader naar Nederland was gesmokkeld omdat ze in haar geboorteland Amerika haar leven niet zeker was? Het nieuwste 'grote' boek van Annejet van der Zijl, met daarin verwerkt haar succesvolle Boekenweekgeschenk Leon & Juliette, is misschien wel haar meest ambitieuze ooit. Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verloor aan de jonge slavin Juliette en volgt hun oudste dochter en haar Hollandse man tijdens hun avonturen in Californië ten tijde van de Goldrush. En hoe verging het hun nazaten, met hun ongebruikelijke erfenis van enorme weelde en een zwarte bloedlijn?


zaterdag 25 december 2021

'Sneeuwwit'

130#2021 Sneeuwwit - Samuel Bjørk. Ze noemden het een prequel. Dat klopt als het om de verhaallijn gaat, maar zeker niet als het om schrijven gaat. Het boek is waarschijnlijk ook nu pas geschreven.
De personen zijn levensecht(gek genoeg op de hoofdfiguren na)beschreven inclusief hun redenaties.
Het einde is wat abrupt, maar dat kan in dit soort verhalen. Er is een ontknoping en daar blijft het dan bij. Wel weer erg spannend, een echte page-turner. Vanmorgen heb ik dit boek al 2 keer langs zien komen. 

Holger Munch en Mia Krüger, de inspecteurs uit Samuel Bjørks wereldberoemde thrillerreeks, zijn terug. En deze keer gaan we terug in de tijd, naar 2001. In Sneeuwwit, de ijzingwekkende prequel op de Munch & Krüger-bestsellerserie van Samuel Bjørk, vraagt Holger Munch de jonge Mia Krüger om voor hem te komen werken om een wel heel mysterieuze moordzaak op te lossen. In een buitenwijk van Oslo zijn twee elfjarige jongens vermoord. Naast de twee lichamen wordt een dode rode vos gevonden. De zaak lijkt op een andere onopgeloste zaak uit Zweden. Holger Munch is hoofd van een nieuwe onderzoekseenheid en heeft een team van de beste rechercheurs. Hij wordt gebeld door de politieacademie, ze hebben een buitengewoon getalenteerde studente die bij hun tests de hoogste scores haalde: Mia Krüger.
Munch toont de jonge Mia Krüger foto's van beide plaatsen delict en ze heeft maar een paar minuten nodig om dingen te zien waar zijn team niet eens aan heeft gedacht. Het begin van een samenwerking en van een de meest bloedstollende jachten op een seriemoordenaar ooit…

dinsdag 21 december 2021

'Rust en Vreugd'

129#2021 Rust en vreugd - Hendrik Groen. Aardig boek(je), lijkt eigenlijk een vingeroefening voor de andere, maar gezien het verhaal toch pas geschreven. Het eboek dat ik las had erg veel schrijf- en taalfouten. In het verhaal vallen de hoofdpersonen daar zelf over, maar wie dit heeft geredigeerd heeft aardig zitten slapen.
Ik ken die tuincomplexen, mijn ouders hadden een tuin, mijn vriendin heeft een tuin en talloze collega's. Het is een kleine machivalistische wereld, de kosmos in het klein.

Een komische maar ook vileine schets van een typisch Nederlands fenomeen: de volkstuinvereniging.
Als Emma Quaadvliegh na het overlijden van haar man oude papieren opruimt, vindt ze een vergeten inschrijving terug voor een tuinhuisje op ‘Rust en Vreugd’. Ongemerkt is er elf jaar wachttijd verstreken, ze kan nu elk huisje krijgen dat vrijkomt. Emma wordt bij de eerste bezichtiging op slag verliefd op een gezellig, rommelig tuinhuisje met dito tuin en ze besluit impulsief: ik kan wel wat afleiding gebruiken, ik neem het! Dat ze geen verstand heeft van tuinieren maakt gelukkig niet veel uit, want aardige buren bieden direct hun hulp aan.


zondag 19 december 2021

'Liever dood dan levend'

128#2021 Liever dood dan levend - Lee Child en Andrew Child
Leuk hoor, je broer laten meeschrijven. Daaruit blijkt dat het toch wel een beetje een kunstje is om zulke boeken te schrijven. Maar het moet gezegd, de spanning lijdt daar niet onder, het ook net zo onwaarschijnlijk als de eerdere. Verder kan Reacher nooit meer door Tom Cruise gespeeld worden. De echte Reacher is veel groter en sterker. Toch ook deze weer snel uitgelezen, want hoewel de hoofdpersonen altijd een beetje tweedimensionaal blijven het was toch weer een page-turner.

Jack Reacher is niet iemand die snel terugdeinst. Dus wanneer een schimmig gezelschap opduikt, twijfelt Reacher geen moment om ze een lesje te leren. Maar met Reacher als tegenstander ben je liever dood dan levend… Vol meedogenloze actie, aangrijpende mysteries en talloze nieuwe vijanden.



dinsdag 14 december 2021

'Amalia'

127#2021 Amalia - Claudia de Breij. Vond het wel een lichtelijk verplicht nummer. Omdat ik a. de Breij wilde leren kennen als schrijver en b. vanwege de hoofdpersoon.
Viel niet tegen en was zo uit! 

Ons eerste echte gesprek voeren we in de werkkamer van haar moeder. Zij op de donkerblauwe bank, ik in een dito fauteuil, onhandig krabbelend in het opschrijfboekje op mijn schoot. Het is een nieuwe Leuchtturm, zo’n chique met lijntjes en paginanummering, door deze schrijfwarenfetisjist speciaal voor dit doel aangeschaft. De bladzijden leeg, het omslag geel. ‘Waarom niet oranje?’ vraagt Amalia. Pas als ik haar aankijk, zie ik haar spottende blik. Met 'Amalia' zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. 

zondag 12 december 2021

'Een man van stand'

 

126#2021 Een man van stand - Julia Quinn. De laatste van de Bridgerton's gaat uiteindelijk het huwelijk in. Weer een apart beschreven avontuur. De variaties zijn, denk ik nu wel een beetje uitgeput.
Aardig leeswerk tussendoor. Benieuwd wanneer deze als seizoens verfilming langskomt.

Gregory Bridgerton gelooft in ware liefde. Maar wanneer hij de vrouw van zijn dromen ontmoet, blijkt deze Hermione Watson al verliefd op een ander! Gelukkig is daar haar pragmatische beste vriendin Lucinda Abernathy, die Gregory belooft dat ze haar vriendin in zijn armen zal drijven. Maar hoe langer ze daarmee bezig is, hoe meer zij en Gregory van elkaar onder de indruk raken. Helaas is Lucinda al verloofd…

dinsdag 7 december 2021

'Verloren'

125#2021 Verloren - Harlan Coben Eentje uit 2009, een avontuur van Myron Bolitar.
Genoeglijk leeswerk, had ook Myron en het terrorisme had kunnen heten. Snel uit ook, even weg uit de werkelijkheid. Dit is al een boek meer dan vorig jaar en het jaar is nog niet ten einde. 

Myron Bolitar heeft al jaren niks gehoord van Terese Collins. Haar telefoontje vanuit Parijs overrompelt hem dan ook. Terese wordt verdacht van de moord op haar ex-man. Myron staat er alleen voor om Terese's onschuld te bewijzen en stuit tijdens zijn zoektocht op duistere praktijken met wereldschokkende gevolgen. 

zondag 5 december 2021

'Moederstad'

124#2021 Moederstad - Philip Dröge. Een boeiend boek, het duurde even voor ik het had en het duurde even voor ik in het verhaal zat. Veel feiten, goed verwoord en inlevend opgetekend, maar niet iets wat je achter elkaar uitleest. Tussendoor veel andere zaken gelezen, het einde is wat minder, het komt te dicht bij.
De afsluiting valt daardoor wat tegen. De overlevenden weten het ook niet zo precies.
Toch een goed verhaal aan de hand van een familiegeschiedenis.

In Moederstad gaat Philip Dröge in het moderne Jakarta op zoek naar sporen van het oude Batavia. Meer dan drie eeuwen lang woonden zijn voorouders in de stad, zo heeft hij ooit van zijn Indische opa gehoord. Maar wie waren ze? In wat voor stad leefden ze? Hoe is twintig procent Aziatisch DNA in hem terechtgekomen?
Tijdens een meeslepende zoektocht naar antwoorden legt hij de historie van de stad én zijn familiegeschiedenis bloot. Uit het verleden duiken de meest verrassende voorvaders en -moeders op. Een Duitse soldaat die aan het moorden slaat, een slavin van Soembawa, een Hollandse haremhouder en een Chinese vrouw met erg lange oorlellen. Samen vertellen ze het verhaal van een metropool in wording.

Moederstad is de intieme biografie van de mooiste stad die Nederland nooit heeft gehad. Het is een kroniek over dik drie eeuwen liefde, geweld, slavernij, seks, onderdrukking en hoop.


vrijdag 3 december 2021

'De edele opdracht'

123#2021 De edele opdracht - Julia Quinn. Nummer 7 in de serie Bridgerton. Het boek dat ik hiernaast lees vraagt wat meer tijd en aandacht zodat ik tussendoor weer wat terug las van deze serie.
Deze had ik nog niet doorgewerkt. Het gaat naadloos over met het volgende kind dat aan de man moet komen op een elegante manier met aardige verwikkelingen.
Met humor geschreven en geen enkele raakvlak met het nu, in deze donkere tijden erg fijn!

Hyacinth Bridgerton is intelligent, scherp van tong en een behoorlijk felle tante. Gareth St. Clair is gefascineerd door haar. Als hij in de problemen raakt, vraagt hij Hyacinth om hulp. Zijn vader is van plan het St. Clair-fortuin over de balk te smijten en Gareth staat machteloos. Het enige aanknopingspunt dat hij heeft, zou te maken kunnen hebben met een oud dagboek. Dat is geschreven in het Italiaans en is daarmee -volkomen abracadabra voor hem – maar niet voor Hyacinth.

'Een dag om nooit te vergeten'

5#2024 Een dag om nooit te vergeten - Jill Mansell Meestal zijn het vriendelijke niemandalletjes die je ook keukenmeidenromans kunt noemen. ...