dinsdag 29 januari 2019

'Zeven zussen'

2019#7
Lucinda Riley staat met al haar boeken in de Top 60 geloof ik, dus werd het tijd er een te 'nuttigen'.
Dat valt niet tegen. Een goed opgezette raamvertelling waar al de verhalen rond de zusters een plaats vinden. Een beetje onwerkelijk, maar dat mag in een roman.

Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Maia's verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Het voert haar tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld én de glamour van de jaren twintig in Parijs. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen? De zeven zussen is het eerste deel uit een zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.
Maia
Het verhaal start met de oudste zus, Maia. Ze is in het ouderlijke huis blijven wonen. Maar na de dood van haar adoptievader vindt ze dat het hoog tijd is om haar vleugels uit te slaan. De aanwijzingen in haar brief brengen haar naar een vervallen huis in Rio de Janeiro in Brazilië waar ze begint aan een doldwaas avontuur dat haar hopelijk de waarheid brengt over haar afkomst en misschien nog wel iets meer. Eenmaal aar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen.
De volgende delen zal ik ook gaan 'nuttigen', voorlopig blijven ze op het lijstje.

vrijdag 25 januari 2019

'De vergeten tombe'

2019#6
Kate Moss, al eerder een boek van haar gelezen dat in de Tweede Wereldoorlog en in het verre verleden van Carcasonne speelt. Dus is kijken of dit net zo goed is.
Volgens mij heb ik deze al een keer gelezen, maar toen niet tot het einde, dat kan ik mij niet meer herinneren. Tijdens het lezen wist ik nu ook weer waarom, het midden is wat vlak. Met het volgende boek ernaast was het 'te doen'.

1891. Léonie Vernier en haar broer Anatole worden door hun tante uitgenodigd bij haar te komen wonen in Rennes-les-Bains, in het zuiden van Frankrijk. Daar, op het prachtige landgoed Domaine de la Cade, stuit Léonie op een dag op een tombe, en zet ze een reeks gebeurtenissen in gang die haar leven voorgoed zullen veranderen. 2007. Meredith Martin, een Amerikaanse studente, is bezig met een proefschrift over de beroemde Franse componist Claude Debussy. Haar zoektocht naar de details van zijn leven voert haar naar Rennes-les-Bains, waar ze in het hotel Domaine de la Cade verblijft. Al bij aankomst bekruipt Meredith het gevoel dat ze het landgoed kent, en ze vermoedt dat ze een band met deze streek heeft die ze nooit voor mogelijk had gehouden. Gaandeweg wordt Meredith meegesleept in een tragische liefdesgeschiedenis, het verhaal van een vermist meisje en de dramatische gebeurtenissen van ruim een eeuw geleden...

Thriller die zich afspeelt in Parijs en in het zuiden van Frankrijk en waarbij twee verhalen door elkaar zijn gevlochten. Parisienne Léonie vertrekt in 1891 met haar broer Anatole uit Parijs om te logeren bij hun tante Isolde die in een geheimzinnig door wouden omgeven landgoed, Domaine de la Cade, woont. De Amerikaanse Meredith is in 2007 in Parijs om onderzoek te doen voor een biografie over het leven van componist Debussy en besluit een uitstapje naar het zuiden van Frankrijk te maken. Meredith is ook op zoek naar haar voorouders en vermoedt dat ze uit deze streek komen. In het verhaal worden enkele moorden gepleegd en spelen occulte zaken, tarotkaarten en mysterieuze natuurverschijnselen een belangrijke rol. De parallelle verhalen zitten goed in elkaar, zijn spannend en uit alles blijkt dat de schrijfster veel onderzoek heeft gedaan.

zaterdag 19 januari 2019

'Acht maanden in de Gazastraat'

2019#5
De zeer door mij bewonderde schrijfster heeft dit boek al meer dan dertig jaar geleden geschreven. Met oog op de vrouwen die Saoedi Arabië nu ontvluchten toch weer zeer bij de tijd. Zij beschrijft het leven van een expat vrouw zoals het volgens mij nog steeds actueel is.

Saoedi–Arabië in de jaren tachtig: de olieprijzen reiken tot in de hemel. Frances Shore en haar echtgenoot Andrew – voor veel geld aangetrokken voor een groots bouwproject – betrekken in Jeddah een appartement buiten de expat-compound. Meteen wordt duidelijk hoezeer de situatie en de ultraconservatieve, islamitische mores van het land invloed hebben op Frances’ leven. Behalve wat incidentele contacten met een paar vrouwen in het gebouw is ze afgesneden van werk, sociale contacten en haar vrijheid buitenshuis. Af en toe ongestoord boven op het dak staan en over de stad uitkijken is het hoogst haalbare. Het maakt haar hypergevoelig en paranoïde, de voortdurende beklemming van haar leven is bijna tastbaar en creëert scheuren in hun huwelijk. Bovendien bestaan er in deze claustrofobische omstandigheden amper mogelijkheden om de muur van vooroordelen over westerlingen te doorbreken. Behalve een intiem portret van een vrouw en een huwelijk is Acht maanden in Gazastraat onverminderd actueel. Ook het wat waterige einde en de draai die aan het verhaal wordt gegeven past bij de rest van het boek. Ik zou daar geen maand kunnen leven zoals zij 8 maanden heeft gedaan.


zondag 13 januari 2019

'Panic Room'

2019#4
Ik geloof dat ik zijn boeken allemaal heb gelezen. Soms is het net of het meerdere auteurs zijn.
In het begin denk je vaak; waar leidt dit toe, maar dan wordt het op enig moment spannend.
Panic room wordt een blockbusterthriller genoemd over een verborgen kamer die een duister geheim herbergt… Hoog op de rotsen langs de Engelse kust staat een onbewoond huis. Blake, een jonge vrouw met een schimmig verleden, past op de woning. Dan komt er een makelaar langs, die in opdracht van de huiseigenaar – de onlangs verdwenen, eigenzinnige farmaceut Jack Harkness – het huis gaat opmeten voor de verkoop. Hij ontdekt dat de maten van enkele kamers niet kloppen en dat er achter een muur een panic room moet zitten. Als hij een kast verplaatst, ontdekt hij inderdaad zo'n kamer – alleen is de deur ervan gesloten, terwijl je een panic room alleen van binnenuit open en dicht kan doen…

Makelaar Don Challenor krijgt de opdracht om een verkoopbrochure te maken van een landhuis aan de kust van Cornwall. Het was eigendom van de mysterieuze Jack Harkness, eigenaar van een groot farmaceutisch bedrijf. In Cornwall ontmoet hij Blake, een jonge vrouw met een duister verleden die op het huis past. Bij het opnemen van het huis ontdekt Challenor de aanwezigheid van een ontoegankelijke ruimte, een paniekruimte denkt hij. Maar er zijn meer mensen geïnteresseerd in het huis en vooral in het geld dat Jack Harkness verduisterd zou hebben. Zij denken dit in handen te kunnen krijgen door Challenor te bedreigen. Samen met Blake probeert hij deze lieden te slim af te zijn en tegelijkertijd te ontdekken wat Harkness verbergt. De schrijver staat bekend om zijn complexe, spannende en boeiende intriges, die de lezer niet loslaten. Zo ook in dit werk met prachtig uitgewerkte personages, met altijd iets mysterieus in hun achtergrond, eigenlijk doodgewone mensen die de ontwikkelingen niet zelf in de hand hebben. De betere thriller dus toch wel.

vrijdag 11 januari 2019

'Het kind met de Japanse ogen'

2019#3
Het kind met de Japanse ogen van Reggie Baay is een documentaire roman over de gruwelijke en onontkoombare gevolgen van de oorlog. Maar het is ook een roman over de veerkracht van de mens die, hoe wreed het lot ook is, altijd blijft zoeken naar manieren om te overleven.
Nederlands-Indië, 1939. Een jonge man tekent voor het koloniale leger en komt vervolgens in Japanse krijgsgevangenschap terecht waar hij dwangarbeid moet verrichten aan de beruchte Birma-Siamspoorlijn. Als hij na drieënhalf jaar van ontberingen wordt bevrijd en de draad van zijn leven weer hoopt op te pakken, wordt hij aansluitend een volgende oorlog in gestuurd: de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog die in zijn geboorteland is losgebarsten. Als na de Politionele Acties in december 1949 de soevereiniteitsoverdracht plaatsvindt en hij met zijn prille gezin naar Nederland vlucht wordt hij geconfronteerd met herinneringen en trauma's. Die strijd wordt er niet gemakkelijker op als blijkt dat zijn zoon de ogen van de vijand als een kaïnsteken zijn leven lang met zich mee zal moeten voeren.

Enkele jaren na de dood van zijn ouders vindt Reggie Baay een schoenendoos met fotonegatieven van de periode na de Japanse capitulatie en tijdens de Indonesische vrijheidsstrijd. De inhoud van deze doos vormt de basis van deze documentaire familieroman: een mengeling van feiten en fictie. De schrijver (1955) schetst het leven van zijn ouders tegen de achtergrond van de Indonesische vrijheidsstrijd. Zijn vader die als krijgsgevangene aan de beruchte Birmaspoorweg heeft gewerkt, wordt direct na de Japanse capitulatie ingezet in de onafhankelijkheidsstrijd. Een oorlog die met name voor de Indische Nederlanders misschien nog frustrerender was dan de Japanse bezetting. In deze oorlog werd immers gevochten tegen een volk waar men bloedbanden mee had. In Nederland aangekomen, wacht de familie de strijd tegen de herinnering. Voor de non-fictie gedeelten heeft de auteur uitgebreid bronnenonderzoek gepleegd. Reggie Baay is een uitstekende schrijver, die met dit werk een aangrijpende en zeer lezenswaardige familieroman heeft geproduceerd.
Ondanks, of misschien dankzij de documentaire stukken en het samenvoegen van verhalen ontvouwd zich een uitgebalanceerd boek.

zondag 6 januari 2019

'Op bevel van de miljardair'

Eigenlijk kunnen deze boekjes niet, niet van mijn oud-collega’s en een hoop andere mensen. Ik lees ze graag tussendoor, je kunt ze wegleggen, kwijtraken, het maakt allemaal niets uit. Aan het eind krijgen ze ‘elkaar’ toch wel.
Ik neem ze wel op in mijn eigen lijst en op de blog. Ik zet ze alleen niet door naar ‘boek per week’. Een restje terughoudendheid dat nergens op slaat.
Goed dus; 2019#2
Urenlang in een auto met de gevaarlijk aantrekkelijke tycoon Benjamin De Silva... Jess had zich haar rondreis door Australië heel anders voorgesteld. Het geld dat ze als zijn tijdelijke chauffeuse verdient, kan ze echter goed gebruiken - zeker nadat hij ervoor heeft gezorgd dat ze haar baan kwijt is. Maar hoewel ze weet dat ze absoluut niet in zijn wereld past, vindt ze het bij elke blik in de achteruitkijkspiegel lastiger om hem te weerstaan.
Benjamin is gewend de controle te hebben, op alle terreinen. Wanneer hij een auto met chauffeur nodig heeft, rekent hij niet op de mooie Jess, die zijn hele planning overhoop haalt door het verlangen dat ze in hem oproept. Het verlangen om schaamteloze dingen met haar te doen...

dinsdag 1 januari 2019

'Verleden tijd'

1/2019
Al weer de 23ste  Jack Reacher-thriller van Lee Child, en nu gaat Jack Reacher op een avontuurlijke zoektocht naar zijn verleden.
Jack Reacher, de eeuwige zwerver, bevindt zich toevallig in de buurt van een kleine stad in New Hampshire en herinnert zich dat zijn vader daarvandaan komt. Maar als hij op zoek gaat naar diens vroegere huis, blijkt er helemaal nooit een Reacher in New Hampshire te hebben gewoond.
Reacher vindt enkele sporen en het blijkt dat de Reachers woonden waar nu een motel is, op een afgelegen plaats waar vreemde dingen gebeuren en waarvan de eigenaar een zekere Mark Reacher is. De schrijver heeft een vermakelijke en intrigerende plot bedacht voor deze thriller. Reacher is dezelfde persoon als in de eerdere afleveringen, ruwe bolster, blanke pit, die graag met zijn vuisten klaar staat om onrecht aan te pakken, maar verder is hij als hoofdpersoon weinig uitgediept. Lee Child is op zijn best in de dialogen, vooral als Reacher het aan de stok heeft met de plaatselijke politie die hem het liefst ziet vertrekken.
Familiegeheimen komen terug en achtervolgen Jack Reacher in deze opwindende thriller – zijn persoonlijkste avontuur tot nu toe.
Lekker boek! Reacher blijft Reacher, maar de familie verschuift.....

'Het kleedje voor Hitler'

92#2024 Het kleedje voor Hitler - Bas van Benda-Beckmann De Libris geschiedenis prijs 2024 is voor dit boek. Ten tijde van de prijsuitreikin...