De Libris geschiedenis prijs 2024 is voor dit boek. Ten tijde van de prijsuitreiking was ik ongeveer halverwege. Het leest prima, een familiegeschiedenis gemixt met de geschiedenisfeiten met reacties op elkaar. Een dikke pil en ik heb wat andere boeken tussendoor gelezen want het maakt een mens soms wat somber.
Aan de andere kant heeft de schrijver met alles wat zijn familie aan dagboeken en notities heeft nagelaten een soort van alledaagsheid kunnen geven aan die grote gebeurtenissen. Ook in deze tijd kan er gesproken worden van het wegkijken dat hij daarbij benoemd.
Dat 'Het kleedje voor Hitler' in een alinea wordt genoemd en terzijde geschoven is in het verhaal logisch. Wel een goede vondst. Een heel goed boek!
Shortlist Libris Geschiedenis Prijs 2024.
Opgroeiend in een Duits-Nederlands gezin raakte Bas von Benda-Beckmann al vroeg gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Toen hij dertien was hoorde hij voor het eerst dat zijn oudtante Luise de weduwe was van Hitlers trouwste generaal, Alfred Jodl, die tijdens het Proces van Neurenberg als oorlogsmisdadiger ter dood was veroordeeld. Later volgden meer verhalen, zoals dat van Luises jongere zus Tini, die eerst partijlid werd maar later een relatie kreeg met een half-Joodse arts en bevriend raakte met een van de samenzweerders tegen Hitler.
Von Benda-Beckmann ging op zoek naar het naziverleden van zijn grootouders en oudooms en -tantes, die de grote geschiedenis van zo dichtbij meemaakten. Hij stuitte daarbij op de anekdote over het kostbare tafelkleedje met jachttaferelen dat de familie aan Hitler zou hebben geschonken. Wat klopt er eigenlijk van dit verhaal en wat zegt het ons over de omgang met het naziverleden in Duitse families?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten