vrijdag 19 februari 2021

'Revolusi'


16#2021 David van Reybrouck - Revolusi
Na Congo wil ik natuurlijk ook graag dit boek lezen, maar moest even een aanloop nemen, het is heel dikke. Er zijn meer boeken over Indonesië die ik nog wil lezen, maar het aanvragen bij de bibliotheek staan op een laag pitje  Zoals de Brandende kampongs van Limpach en de Wraak van Diponegoro, al zie ik net dat daar nu al wel e-versies van bestaan.
De afgelopen weken is er een serie van 3 documentaires op tv te zien waarin David op reis gaat om mensen voor dit boek te interviewen. Geeft zoveel meer naast het boek als je wat visueel bent ingesteld.
Wat moet ik van dit boek zeggen? Ik heb nog niet eerder een zo duidelijk geschiedenis gelezen van de wording van Indonesië. Niemand wordt gespaard. Het besef dat Nederland eigenlijk alleen de randen van deze archipel heeft geraakt dringt zich op. De grootte van de archipel komt goed over.
Tot nu toe alleen stukjes geschiedenis gelezen van vooral de 'hoger geplaatsten'. Dit is meer omvattender door de interviews en gedachten van 'gewone mensen', die eigenlijk heel bijzonder waren.
Ik heb er met tussenpozen meer dan 18 dagen over gedaan om dit werk tot mij te nemen. 

Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn monumentale Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht. De veelheid aan perspectieven en herinneringen weeft Van Reybrouck samen tot het aangrijpende verhaal van de Indonesische onafhankelijkheid. Zo toont hij hoe een nieuwe wereld vorm kreeg: in bloed, in pijn, met hoop. De onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië, die zijn hoogtepunt bereikte in de jaren veertig van de vorige eeuw, is lang gezien als een conflict tussen kolonisator Nederland en het gekoloniseerde Indië. Maar in werkelijkheid was het wereldgeschiedenis. David Van Reybroucks Revolusi is het eerste boek dat de strijd lostrekt uit het nationale perspectief en het belang ervan toont als mondiale gebeurtenis. Indonesië was het eerste land dat na de Tweede Wereldoorlog zijn onafhankelijkheid uitriep. Na de Japanse bezetting verzetten jonge rebellen zich gewapenderhand tegen elke nieuwe vorm van overheersing. Britse, Australische en vooral Nederlandse troepen moesten rust en orde brengen, maar hun aanwezigheid leidde juist tot het ontvlammen van de eerste moderne dekolonisatieoorlog. Die strijd inspireerde onafhankelijkheidsbewegingen in Azië, Afrika en de Arabische wereld, zeker toen het vrije Indonesië in 1955 de legendarische Bandung-conferentie organiseerde, het eerste wereldcongres zonder het Westen. De wereld had zich met de Revolusi bemoeid en de wereld was erdoor veranderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

'Het kleedje voor Hitler'

92#2024 Het kleedje voor Hitler - Bas van Benda-Beckmann De Libris geschiedenis prijs 2024 is voor dit boek. Ten tijde van de prijsuitreikin...