woensdag 29 januari 2020

'De man van 1848'

9#2020
De man van 1848 van Mathijs van de Waardt
Geschreven als dissertatie en dat is duidelijk, dit is de handelseditie, maar toch verrassend leesbaar. Eerlijk gezegd lees ik niet iedere bladzijde en lees ernaast wat anders. Een belangwekkend figuur, die veel wetten die wij nu nog gebruiken heeft helpen ontwikkelen.
Het negentiende-eeuwse liberalisme en het succes van het jaar 1848: ze worden vaak vereenzelvigd met Thorbecke. Toch was één man voor beide minstens zo belangrijk: Dirk Donker Curtius (1792-1864). Donker was één van de weinigen die contacten onderhield met oppositionele Belgische advocaten en Tweede Kamerleden. Zij brachten hem in aanraking met het Franse en Britse liberalisme. Hij zou zijn leven lang pleiten voor persvrijheid, directe verkiezingen en ministeriële verantwoordelijkheid.
Donker werd door het gezag in de gaten gehouden vanwege zijn uitgesproken denkbeelden en omgang met dubieuze figuren aan de zelfkant van de samenleving. Dit zorgde ervoor dat hij op de hoogte was van chantagepraktijken rond koning Willem ii, die een beroep op hem deed toen ministers en Kamerleden het in maart 1848 lieten afweten. Zijn grootste succes beleefde Donker toen hij de grondwet behendig door het overwegend conservatieve parlement loodste.
De man van 1848 vertelt het verhaal van een kleurrijk en pragmatisch advocaat en staatsman, die lang als radicaal versleten werd, vervolgens toch zijn gelijk kreeg en uiteindelijk aan de thorbeckiaanse geschiedschrijving ten onder ging.
Dit boek toont aan dat het liberalisme in die tijd veelkleurig was.

dinsdag 28 januari 2020

'Terug naar Cliffrock Castle'

8#2020
Terug naar Cliffrock Castle. Veel van hetzelfde, maar aangenaam en met humor opgeschreven. Vorig jaar hebben wij ook in die contreien rond gereden en gemerkt dat inderdaad het standsverschil daar in ere wordt gehouden, soms tegen wil en dank.

Downton Abbey in de eenentwintigste eeuw
Promotie krijgen betekent niet altijd dat je leven er makkelijker op wordt... Dat leert de Nederlandse Josephine Rombouts als ze op het Schotse kasteel waar ze werkt opklimt van huishoudster tot manager. Niemand op het landgoed, zijzelf nog het minst, heeft enig idee wat deze verrassende functieverandering inhoudt. In het web van verwachtingen, aannames en afgunst binnen op scherp staande sociale verhoudingen probeert Rombouts het leven dat ze voor haar gezin heeft opgebouwd veilig te stellen.
Tegen het onwaarschijnlijk mooie decor van de Schotse westkust, en de nog onwaarschijnlijker wereld van de Britse aristocratie, tekent Rombouts het verhaal op van absolute feodale macht, jagers die antiek verhuizen, een teckel die je carrière kan breken en een kasteel waar roze verf wordt bezorgd. De vraag is: voor binnen of voor buiten?

zaterdag 25 januari 2020

'Vortex'

7#2020
Goed boek, spannend, maar het onderliggende verhaal is eigenlijk te triest voor woorden.
In Reykjavik wordt een tijdcapsule gevonden met daarin brieven van dertienjarige schoolkinderen die voorspellen hoe hun leven er in 2016 uit zal zien. Tussen de brieven bevindt zich ook een lijst met initialen van mensen die vermoord zullen worden. Hoewel de brief niet serieus wordt genomen, roept politieman Huldar de hulp in van kinderpsychologe Freyja bij de ondervraging van het kind dat deze boodschap schreef.

De gevonden brief wordt echter urgent wanneer verschillende lichaamsdelen opduiken in de stad, gevolgd door de moord op een man wiens initialen op de lijst voorkomen. Huldar en Freyja zullen de schrijver en de moordenaar moeten vinden, voordat die alle slachtoffers op de lijst heeft vermoord.
Huldar, een politieman, en Freyja, een kinderpsychologe, delen dat ze niet alleen allebei zijn gedegradeerd in hun werkomgeving maar ook dat ze voor de taak komen te staan de schrijver van het briefje, ene Thröstur, op te sporen.

maandag 20 januari 2020

'Opwindende erfenis'


6#2020
Effe wat luchtigers tussendoor, vannacht maar meteen uitgelezen....
Veni, vidi, vici... Isla Stewart schrikt hevig als er in haar Schotse dorpje een helikopter landt en er een adembenemend knappe Italiaan uitstapt. Deze Alissandru Rossetti beweert dat zij de Siciliaanse villa en het fortuin van zijn tweelingbroer heeft geërfd. Omdat hij vindt dat eigenlijk híj recht heeft op de erfenis, beschuldigt hij haar meteen maar van diefstal. Ze weet van niets, en de Italiaanse tycoon gedraagt zich zo bot en arrogant dat ze hem meteen weg wil sturen. Maar dan kijkt hij haar diep in de ogen, met een intense, vurige blik waar ze volkomen van in de war raakt...

zondag 19 januari 2020

'Bloedbroers'

5#2020
Hoe nauw zijn familiebanden en hoever ga je daarvoor, Roslund & Thunberg gaan erg ver.
Leo heeft zes jaar gezeten voor de bankovervallen die hij met zijn twee broers pleegde. Nu krijgt hij eindelijk zijn vrijheid terug, maar de band met zijn broers is hij voor altijd kwijt. Daar is één man verantwoordelijk voor: inspecteur Broncks. Leo zint op wraak, én op een nieuwe overval. Zijn voormalige celmaat Sam is een perfecte nieuwe brother in crime, al is hij dan geen bloedbroer. Althans, niet van Leo...

Thriller van het Zweedse duo Roslund & Thunberg. Een politieman ontdekt dat zijn broer, met wie hij nog nauwelijks contact heeft, bij een misdaad is betrokken. Twee jongere broers die door hun oudere broer onder druk worden gezet om opnieuw aan een misdaad mee te doen. Een vader die de drie broers altijd heeft gedwongen het voor elkaar op te nemen. Dat zijn de ingrediënten van dit spannende boek waarin het draait om familiebanden die bijna niet door te snijden zijn. Het gaat in dit verhaal om de dunne scheidslijn tussen goed en kwaad. Blijf je iemand beschermen ook al doet hij dingen die het daglicht niet kunnen zien of neem je wraak? Blijf je iemand steunen omdat het simpelweg je broer is? Geef je zo iemand aan of niet? Het feit dat een politieman met hetzelfde worstelt als de dader maakt dit verhaal speciaal. Het is geschreven vanuit deze twee perspectieven en geeft dus de gevoelens weer van dader en rechercheur.

dinsdag 14 januari 2020

'Blauwzuur'

4#2020
Arnaldur Indridason heeft met Blauwzuur opnieuw een wat traag, maar boeiend verhaal geschreven dat zich langzaam ontwikkelt. IJsland wordt wat eigener op deze manier.
Reykjavík is aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een stad van veertigduizend inwoners. In de eerste oorlogsjaren stromen er met de bezettingstroepen tienduizenden militairen binnen. Hun relatie met de plaatselijke vrouwelijke bevolking is velen een doorn in het oog.
Wanneer in de zomer van 1941 in een goedkoop huurappartement in Reykjavík een handelsreiziger dood wordt aangetroffen, blijkt hij te zijn doodgeschoten met een Amerikaans wapen. Thorson en Flovent komen iets op het spoor dat groter is dan de handelsreiziger alleen en wat verdacht veel lijkt op een Duits complot…
Spannende thriller waarin de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog in IJsland voelbaar is en sprake is van veel geschonden vertrouwen.

zaterdag 11 januari 2020

... en ook nog zelf schrijven!

... en ook nog zelf schrijven slaat op de titel van dit blog. Het is er toch lang niet echt van gekomen.
Vanaf de zomer van 2019 ben ik bezig met een roman. Iets heel anders dan de korte verhalen die ik tot dan had geschreven en duidelijk moeilijker.
Misschien dat het goed is om hier af en toe een klein stukje daaruit de plaatsen. Ter inspiratie van mezelf en om aan de gang te blijven.

"Het gebouw

Het gebouw stond leeg en verlaten aan de gracht.
Waar eens honderden mensen per dag in en uit waren gelopen gebeurde nu helemaal niets. De nachtelijke slapers voor de deuren hoefden hun spullen ‘s morgens niet meer weg te halen.
Een paar maanden geleden waren ze verhuisd. Wat bleef was een groot gebouw waar veel historie lag.
Het gebouw zal blijven staan, het krijgt een andere bestemming.
Dit verhaal zal bij dit gebouw blijven."

donderdag 9 januari 2020

'De trooster'

3#2020
Ik weet niet goed wat ik van de roman(meer een novelle) moet denken. Het staat zo buiten mijn werkelijkheid. Het leest wel vlot en inlevend.
Geheel tegen de regels van het klooster in wordt een nieuwe gast opgevangen door Jacob, de conciërge. Gaandeweg groeit er een verstandhouding tussen de gelovige conciërge en de gast, die een misdaad op zijn geweten heeft.

In een klooster komen met Pasen veel gasten. Gast Henry zoekt contact met de beheerder, de eerste die hem wegwijs maakt in een geloofswereld die hem vreemd is. Henri blijkt gevlucht en staat afwijzend tegenover bezoekende ex. Beheerder Jacob geniet van de onverwachte aandacht en wil alles doen om Henri te helpen. Wat Henri hem opbiecht brengt hem in de war. De prior en zijn medebroeders schieten te hulp. Jacob voelt een schuld die niet van hem is. Jacob is het ik-personage en via zijn gedachten worden religieuze gedachten verwoord. Niet alleen zijn twijfel ook zijn liefde voor Jezus en Maria. Hij is een buitenstaander, een vreemde binnen het kloosterleven en ook in de wereld. Mismaakt, geen vrienden, geen vrouw. Henri wordt eveneens overtuigend neergezet. De anderen blijven context. De titel verwijst naar de hoofdfiguur van het boek en van het geloof.

dinsdag 7 januari 2020

'Cliffrock Castle'

2#2020
Cliffordrock
Downton Abbey in de eenentwintigste eeuw: het verhaal van een droombaan op een kasteel in Schotland
Als de Nederlandse Josephine Rombouts met haar gezin aan de Schotse westkust gaat wonen, grijpt ze de kans om housekeeper op het plaatselijke kasteel te worden met beide handen aan. Zonder enige kennis van huishouding of de Britse elite probeert ze zich staande te houden in haar nieuwe omgeving, waar ze te maken krijgt met Engelse landeigenaren, Franse koks, Schotse onafhankelijkheid, dakdekkers, spoken, etiquette en tradities.

Met humor en scherpe observaties beschrijft Rombouts een microcultuur waarvan het bijna onvoorstelbaar is dat die tegenwoordig nog bestaat. Tafeldekken met een meetlat, de strenge regels voor het dragen van tweed – ze verbaast zich vaak, maar leert snel. De verlaten, ruige natuur van Schotland vormt het fraaie decor van haar belevenissen.


maandag 6 januari 2020

'Laatste adem'

1#2020
Laatste adem - adembenemend.
Als het gemartelde lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een vuilnisbak, haar nietsziende ogen puilend uit hun kassen en haar kleding druipend van het bloed, is detective Erika Foster als eerste ter plaatse. Het enige probleem: dit keer is het niet haar zaak.
Terwijl ze vecht om een plekje in het onderzoeksteam ontdekt Erika een verband tussen deze zaak en een onopgeloste moord van vier maanden eerder. Een jonge vrouw, op eenzelfde soort plek gedumpt, met vergelijkbare wonden: een fatale snee in haar dijbeenslagader. Dan wordt een andere vrouw ontvoerd terwijl ze op haar date wacht. Erika en haar team moeten haar vinden voor ze het volgende slachtoffer wordt.

woensdag 1 januari 2020

2019 en het lezen van boeken

124 boeken (plus nog wat kinderboeken) in 2019!

Toen ik nog werkte en tussen de boeken las ik veel. Alles wat nieuw binnenkwam, daar vlogen mijn ogen hebberig langs. Daarna werd het minder, want ik moest nu zoeken net als de gemiddelde bibliotheekgebruiker. De ereader bracht het 'anders' lezen binnen en het ging weer hard. Nu een jaar boeken geteld en veel geplaatst op Boek per Week, op FB. Het zijn dit jaar 124 boeken, dat valt niet tegen want ik schrijf tegenwoordig zelf en ben ik vrijwilliger in het leesbaar maken van dagboek-handschriften, ten koste van de leestijd. Wat leuk is aan het bloggen erover is dat ik bewuster lees.
Dit jaar begin ik waarschijnlijk in wat leen-werk, dus échte boeken, die in de hand gehouden moeten worden.

'Het kleedje voor Hitler'

92#2024 Het kleedje voor Hitler - Bas van Benda-Beckmann De Libris geschiedenis prijs 2024 is voor dit boek. Ten tijde van de prijsuitreikin...