woensdag 25 november 2020

'Lava"


111 #2020 Lava van Yrsa Sigurdardóttir
Weer een goed geschreven boek uit IJsland. Het niveau blijft hoog bij deze schrijfster. Aanrader.

Een verhaal van geweld en wraak Op een verweerd en somber lavaveld net buiten Reykjavik staat de Gallow Rock. Het is een plek waar ooit misdadigers werden geëxecuteerd, maar het is nu een toeristische bezienswaardigheid. Tot het moment dat er opnieuw een lichaam wordt gevonden, hangend aan de rots. De spijker in de borst van de man bewijst dat het geen zelfmoord is, en van het briefje dat met de spijker op het lichaam was gespietst is nog slechts een snipper papier overgebleven.
Wanneer de politie het appartement van de man bezoekt, wacht hun nog een raadsel: een vierjarige jongen is er moederziel alleen achtergelaten. Hij weet niet waarom hij daar is, lijkt geen verband te hebben met het slachtoffer, zijn ouders zijn spoorloos verdwenen, en zijn tekeningen laten zien dat hij getuige is geweest van iets vreselijks.
Terwijl rechercheur Huldar op de moordenaar jaagt en kinderpsycholoog Freyja op zoek gaat naar de ouders van de jongen, ontvouwt zich langzaam een verhaal van geweld en wraak.

zaterdag 21 november 2020

Keuze


 Keuze

Ja, het moest er maar van eens van komen. Een kat voor het gemak.
Geen kitten, maar een volwassen kater uit het asiel. Planmatige aanpak nu, dus eerst naar de dierenwinkel. Een kattenbak, grit, voer en een transportbox. Een kattenuitzet.
Op mijn vrije dag met de bus naar het asiel aan de Polderweg. Vooraf had ik bedacht wat ik voor kater wilde, een rode die Castro zou gaan heten of een grijze die de naam Zeno was toebedeelt.
Er was veel keus, maar niet de mijne. Ik had mij voorgenomen weer naar huis te gaan als ik niet zou slagen. Iedere veertien dagen waren er tenslotte weer nieuwe om uit te kiezen.
Ik had de deurkruk al in mijn hand.
“Heeft u de kat in het hok achter de deur al gezien?” zei het meisje van het asiel en deed meteen achter de deur het deurtje van het hok daar open zodat wij kennis konden maken.
Het was een hij en hij was zwart. ‘Oh nee!’, dacht ik.
Niet bang, wel voorzichtig kwam hij naar buiten en wij maakten kennis.
Tsja, wat nu. Hij was niet wat ik op het oog had toen ik hierheen kwam, maar ik heb ook maar een klein hartje en hem niet accepteren was eigenlijk geen optie.
Het meisje kwam terug en prees hem aan en zei te zien dat er al een band was ontstaan, die er toen(nog) niet was.
Ik zwichtte en nam hem mee. Hij had een onmogelijke naam gekregen als aanlopertje bij het politiebureau. ‘Bonnie’ vreselijk!
Hij zat op een handdoek in de draagbox bij mij op schoot in de bus. Nu moest ik hem een nieuwe naam geven, anders zou deze zwarte weer Droppie (eerdere kat) of  Moortje gaan heten. Maar ja, het was geen Castro of Zeno. Wat nu?
Bijna thuis viel me in dat mijn eerste hond Adam heette. De naam die daar wel bij kon horen was Abel. Abel was dus een goede naam voor deze kat, logisch nietwaar?
Het meisje had nog zo gewaarschuwd dat hij schuw kon zijn en drie dagen onder de kast kon gaan zitten en niets van mij moest weten in het begin.
’s Avonds tegen tien uur lag meneer spinnend in mijn linkerarm, kop op mijn schouder.

Voor hem was het duidelijk, hij was thuis!


vrijdag 20 november 2020

'De held'

110#2020
Lee Child - De held
Dit is geen boek, maar een artikel van circa 40 pagina's over archetypen van helden en de evolutie van het verhalen vertellen en de opbouw van verhalen over helden.
'Van het stenen tijdperk tot de Griekse tragedies en van Shakespeare tot Robin Hood: Child neemt je mee langs alle grote helden – inclusief zijn eigen held, Jack Reacher'
Valt dus hartstikke tegen. 

In zijn eerste non-fictie-uitgave onderzoekt Lee Child, auteur van de wereldwijd succesvolle Jack Reacher-serie, het belang en het doorzettingsvermogen van helden. Child laat ons niet alleen zien dat deze eeuwenoude mythen een fundamenteel onderdeel zijn van onze mensheid, maar dat onze wereld er nog steeds door beïnvloed en gevormd wordt – juist in een tijd waarin we dat meer nodig hebben dan ooit.



donderdag 19 november 2020

'Kwaad bloed'

109#2020 Robert Galbraith - Kwaad bloed
Moet je ze in volgorde lezen.....ja wanneer je de ontwikkelingen van de hoofdpersonen en hun relatie wil volgen. Niet voor de verhalen zelf. Dit is een hele dikke vette roman, waar je wat langer mee bezig bent. Alles klopt, je ziet het eind niet aankomen terwijl er een aantal aanwijzingen worden gegeven.

Privédetective Cormoran Strike is op bezoek bij zijn familie in Cornwall wanneer hij benaderd wordt door een vrouw die meer wil weten over de verdwijning van haar moeder, Margot Bamborough. In 1974 is zij onder mysterieuze omstandigheden verdwenen…
Strike heeft zich nog nooit op een cold case gestort, laat staan eentje van meer dan veertig jaar oud. Ondanks de kleine kans van slagen is hij geïntrigeerd door de vermissing en voegt hem toe aan de lange lijst van zaken waar hij en zijn zakenpartner, Robin Ellacott, op dit moment aan werken. Hoewel Robin niets liever doet dan hard werken, kan ze het extra werk er eigenlijk niet bij gebruiken – ze heeft al genoeg op haar bord door de scheiding, ongevraagde mannelijke aandacht en haar verwarrende gevoelens voor Strike.
Op het moment dat ze in het onderzoek duiken naar de vermissing van Margot, stuiten ze op een duivelse zaak met tarotkaarten, een psychopathische seriemoordenaar en onbetrouwbare getuigen. Al snel komen ze erachter dat zelfs cold cases van tientallen jaren oud dodelijk kunnen zijn.

zondag 8 november 2020

'In de schaduw van de zonnekoning'


108#2020
In de schaduw van de Zonnekoning van Golden Parsons. Ach denk je in het begin, aardige historische roman, na al die thrillers wel even zin in. Het begint aardig, maar wat later zit er zoveel geloof in dat ik ben afgehaakt. In die tijd waren de geloofsuitingen anders, maar dat steeds uitgebreid opschrijven doet voor mij afbreuk aan het verhaal. Er zijn nog twee delen, die laat ik aan mij voorbij gaan. Ik heb het uitgelezen omdat dat van mijzelf moest.

Frankrijk, 1680. Madeleine Clavell woont met haar gezin op een groot landgoed. Ze behoren tot de gegoede Franse adel – maar zijn ook hugenoten, en dat is in de tijd van Zonnekoning Louis XIV heel gevaarlijk. Onder het bewind van de katholieke Louis XIV wordt de vervolging van de protestanten steeds feller en meedogenlozer. Madeleine, die aan het hof is opgegroeid en de koning al kent sinds haar jeugdjaren, vertrouwt erop dat de Zonnekoning haar en haar gezin daarom met rust zal laten.

Wanneer de soldaten van de koning echter ook in het landhuis van de familie Clavell trekken, ziet Madeleine nog maar één uitweg voor haar familie. Ze laat haar kinderen en haar man achter en reist naar het hof in Versailles om bij de koning zelf te pleiten voor hun vrijheid en hun leven.
Maar tot haar verrassing doet ook de koning een beroep op hun gezamenlijke verleden… en vraagt Madeleine in ruil voor haar vrijheid een prijs die veel hoger is dan ze kan betalen.
In de schaduw van de Zonnekoning is het eerste deel in een serie van drie romans die zich afspelen in de tijd van de hugenotenvervolging.


dinsdag 3 november 2020

'Perfecte prooi'


107#2020
In Perfecte prooi van Helen Fields, het vervolg op Perfecte resten, gaan inspecteurs Luc Callanach en Ava Turner achter een moordenaar aan die zijn slachtoffers uitzoekt op basis van hun onschuld. Ook weer razend spannend en helaas geen echt happy end.

Tijdens een rockfestival valt een medewerker van een liefdadigheidsinstelling midden in het publiek dood neer. Zijn buik is met één haal opengesneden. Niemand heeft de moordenaar gezien. Een week later wordt in een vuilcontainer het lichaam van een basisschoollerares aangetroffen. Ze is gewurgd met haar eigen sjaal. Inspecteurs Ava Turner en Luc Callanach hebben geen aanknopingspunten en kunnen geen motieven vaststellen. Ze tasten in het duister, totdat blijkt dat de slachtoffers op diverse gebouwen in de stad met graffiti worden beschreven. Dan ontdekken ze dat de boodschappen geschreven zijn voordat de mensen vermoord werden en begrijpen ze dat de moordenaar zijn volgende slachtoffer zo aankondigt. Hoe onschuldiger de prooi, hoe beter…


'Een dag om nooit te vergeten'

5#2024 Een dag om nooit te vergeten - Jill Mansell Meestal zijn het vriendelijke niemandalletjes die je ook keukenmeidenromans kunt noemen. ...