donderdag 24 september 2020

'De spiegel & het licht'

98#2020 Hilary Mantel - De spiegel & het licht. 
Geen lichte kost dit derde deel van de trilogie over Cromwell. Als e-boek tel ik 2053 pagina's, gelukkig wegen e-letters weinig. Dat betekende dat ik er andere boeken tussendoor heb gelezen. In mijn herinnering waren de eerste 2 delen makkelijker te lezen. Minder zwaar op de hand en wat korter. Het is een indrukwekkend boek, dat wel. Het verhaal is mij uit en te na bekend, maar je blijft lezen door de manier waarop Hilary Mantel schrijft. 'Vanmorgen' is hij tijdens de ochtendthee onthoofd en was het boek daarmee uit.

Engeland, mei 1536. Anne Boleyn is dood, onthoofd door een ingehuurde Franse beul. Het was in een oogwenk gebeurd. Na de bloedige lente zet Cromwell, zoon van een smid uit Putney, zijn klim naar macht en rijkdom verder voort, terwijl zijn vreeswekkende koning, Hendrik VIII, slechts een kortstondig geluk met zijn derde koningin Jane mag kennen. Ze sterft na het baren van de door hem zo vurig gewenste zoon.
Cromwell heeft geen eigen legermacht en geen invloedrijke familie die hem kan helpen: hij kan slechts bogen op zijn scherpe verstand. Terwijl Engeland in opstand is, verraders samenzweren in het buitenland en Hendriks bewind kraakt onder een dreigende invasie, ziet de slagvaardig ingestelde Cromwell een nieuw land in de spiegel van de toekomst. Maar kan een natie, of een individu, het verleden helemaal van zich afschudden? Wat kunt u doen, vraagt de Spaanse ambassadeur aan Cromwell, als de koning zich tegen u keert, zoals hij zich vroeg of laat altijd keert tegen degenen die het dichtst bij hem staan?
De spiegel & het licht is het slotdeel van de trilogie, waarin Hilary Mantel de laatste jaren traceert in het leven van Thomas Cromwell, de jongeman die vanuit het niets de toppen van de macht weet te bereiken. Ze smeedt een allesomvattend portret van jager en prooi, van een woelige strijd tussen zowel het heden en het verleden als tussen de koninklijke wil en de visie van een common man: van een modern land dat zichzelf door conflict, gedrevenheid en moed vormgeeft.


woensdag 23 september 2020

'Sprookjes van overal'


 97#2020 Sprookjes van overal - Thé Tjong Khing gaat er altijd wel in om voor te lezen. Voor iedere leeftijd geschikt. Als voorbereiding natuurlijk zelf ook weer gelezen. 

‘Lang, lang geleden, hier ver vandaan, werd eens een jongen geboren en zijn ouders noemden hem Thé Tjong-Khing. Tjong-Khing kan goed tekenen en hij besloot dat het weer eens tijd was om bestaande sprookjes opnieuw te vertellen en her en der wat aan te vullen of te veranderen. Bij het navertellen van bekende en minder bekende sprookjes kwam ook dit keer weer zijn tekentalent goed van pas…...’
In deze nieuwe bundel van De sprookjesverteller komen de verhalen uit meerdere Europese landen en zelfs uit het oude Perzië en Japan. Er zijn overeenkomsten in de sprookjes. In alle landen zijn er hoepelrokken, slechteriken, monsters of stiefmoeders. Een uitzondering lezen we glimlachend onderaan het sprookje over Prinses Hase uit Japan, daar worden Hase en de nieuwe moeder dikste vriendinnen.
Een bekend sprookje wordt afgewisseld met een onbekender sprookje. We lezen over dieren in de hoofdrol, een jongen met een dier of alleen meisjes als hoofdpersonen. Bijv. De drie biggetjes uit Engeland, Rosa uit Zweden, Joris en de draak uit Afrika of Klein-Azië of Rafelkap uit Noorwegen. Ja, Sprookjes van overal.
Ieder sprookje bevat een moraal, bijv. dapper zijn of tevreden zijn met wat je hebt. In begrijpelijke en directe woorden wordt met humor een verhaal verteld. De manier van schrijven maakt dat je als jonge of oudere lezer af en toe moet grinniken. De auteur heeft aan het eind van de dertien sprookjes een regel toegevoegd waardoor het sprookje wordt gerelativeerd en interactie kan ontstaan. De bijpassende illustraties zijn een plezier om naar te kijken. 




maandag 14 september 2020

'99 procent van mij'

96#2020
99 procent van mij - Sally Thorne is een feelgood roman die precies geeft wat je nodig hebt als je je verveelt. Aardig boek, wat anders van toon dan de gemiddelde.

Fotografe Darcy Barrett heeft de halve wereld over gereisd en weet het nu zeker: geen enkele man kan tippen aan Tom Valeska. Helaas is hij de beste vriend van haar tweelingbroer Jamie en schijnt hij daardoor verboden terrein voor haar te zijn. Ze heeft nog nooit meer dan 1 procent van hem gekregen…

Wanneer Tom het huisje van haar oma gaat opknappen, ziet ze hem na jaren weer terug. Eén ding is er in ieder geval veranderd, stelt ze vast: hij is voor het eerst in tien jaar single. Ze besluit dat hij wel wat hulp met klussen kan gebruiken. Er moet toch iemand een oogje in het zeil houden? Zodra de vonken als vanouds over en weer springen, beseft Darcy dat die ene procent niet meer genoeg is. Deze keer zal ze zorgen dat Tom Valeska voor 99 procent van haar wordt!


zaterdag 5 september 2020

'Stad van tranen'

95#2020 Stad van tranen - Het tweede deel van Kate Mosse. Doorlopend vervolg op het eerste verhaal, met dezelfde hoofdpersonen. Wat aardig is dat Amsterdam in de 16e eeuw er uitgebreid in voorkomt en beschreven wordt. Leuk om te lezen. Verder weer spannend en goed gebruikmakend van de bestaande geschiedenis. Nu weer terug naar het Engeland van de 16e eeuw: Cromwell

Augustus 1572. Minou Joubert en haar familie zijn in Parijs voor een koninklijke bruiloft. Het huwelijk tussen Marguerite, de zus van de katholieke Franse koning, en de protestantse Henri van Navarra is bedoeld om vrede te brengen in Frankrijk na een decennium van religieuze oorlogen. De hele stad loopt uit, en van heinde en verre zijn mensen gekomen om het feest mee te vieren.
Maar ook Vidal, een oude vijand van Minou, is naar de hoofdstad getrokken. En wat een week vol feestelijkheden had moeten worden mondt binnen enkele dagen uit in een grote moordpartij, waarna de straten bezaaid zijn met duizenden doden. Minous familie slaat op de vlucht, en moet zich noodgedwongen verspreiden over twee windstreken. 
Het verhaal neemt ons mee naar Parijs, Chartres en naar de Stad van tranen zelf: Amsterdam.


 

woensdag 2 september 2020

'Duinmist'

94#2020 
Tsja, het voorlees seizoen is weer begonnen. Ik lees nu wat oudere kinderen voor. Af en toe vind ik dat ik zo'n boek ook hier kan noemen. Duinmist van Ingris Bilardie en Robbert Damen viel geloof ik wel in de smaak, meer vanwege de plaatjes dan het verhaal. 

Emma, Lisa en Remko wonen vlak bij de duinen. Mats, de nieuwe jongen uit hun groep, loopt alleen de duinen in. Hij weet de weg best, zegt hij. Maar het wordt al donker, het gaat misten en Mats komt niet terug. En Lisa heeft gehoord dat er een enge man rondloopt! Ze gaan achter Mats aan…

'Het kleedje voor Hitler'

92#2024 Het kleedje voor Hitler - Bas van Benda-Beckmann De Libris geschiedenis prijs 2024 is voor dit boek. Ten tijde van de prijsuitreikin...