vrijdag 29 november 2019

'De afdeling'

115#2019
Tammy Cohen is voor mij een nieuwe schrijfster. De vraag is: Wat als degene die je onvoorwaardelijk hoort te kunnen vertrouwen tegen je liegt?
Het is een goed geschreven boek, met een hoop vragen waarop het antwoord pas laat komt, maar alle uitleg aan het eind doet wat zoet aan.
Hannah heeft een heel gewoon leven, met een liefhebbende echtgenoot en een fijne baan. Daar komt abrupt een einde aan als ze iets volkomen onverwachts doet. Haar handelingen hebben verstrekkende gevolgen en zorgen ervoor dat haar leven volledig op z'n kop komt te staan. Ze belandt op de gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis – een plek waar ze veilig zou moeten zijn. Alleen sterven er patiënten...
De artsen houden vol dat het elke keer om zelfmoord gaat, maar Hannah weet dat ze liegen. Hoe kan ze ervoor zorgen dat iemand haar gelooft na de afschuwelijke daad die zij zelf heeft gepleegd? En misschien nog belangrijker: hoe kan ze ervoor zorgen dat iemand haar gelooft voordat de moordenaar weer toeslaat?



woensdag 27 november 2019

'Hart van de zee'

114#2019
Hart van de zee.
Deel 3 van ‘De Gallaghers van Ardmore’
Verstand en magie strijden om de bovenhand te krijgen.

Aan de kust van Ierland, het land van grillige kliffen, groene velden en prachtige legendes, ligt het mooie dorpje Ardmore. Levendig middelpunt is Gallagher's Pub, waar het altijd behaaglijk is, waar het bier schuimt in de glazen en waar Aidan, Shawn en Darcy Gallagher voor iedereen een luisterend oor hebben.
Darcy wil een rijke man om ooit ver weg van Ardmore een luxeleven te leiden. Met de komst van Trevor Magee, die tijdelijk in het dorp is om een theater te bouwen, lijkt niets haar droom nog in de weg te staan. Haar hart zal bij dit alles buiten spel blijven, neemt ze zich voor. Een mooi plan, ware het niet dat er nog een betovering verbroken moet worden...
vrouwen wordt hij verliefd.

zaterdag 23 november 2019

'Slachtoffer 2117'

113#2019
Een thriller met een gruwelijke ondertoon, echo's van vroegere en huidige oorlogen en terreur vanuit het Midden-Oosten klinken hierin. Het slot is verrassend!
Al meer dan 10 jaar is Assad een mysterieuze, drijvende kracht binnen afdeling Q, maar een kettingreactie aan heftige gebeurtenissen brengt hem op de rand van de totale ineenstorting. Alleen Rose kan hem helpen bij de ontcijfering van de duistere demonen die door de berichtgeving van de Spaanse journalist Joan Aiguader over de tragische dood van een vluchteling tot leven worden gewekt.
Met Assad in het centrum begint een zenuwslopend aftellen naar de ultieme catastrofe in het hart van Europa, meedogenloos gedirigeerd door de Iraakse beul Ghaalib. Tegelijkertijd schudt afdeling Q op zijn grondvesten door de dood van een centrale collega en door een wanhopige poging om een compromisloze, moordzuchtige handeling van een in zichzelf gekeerde, gestoorde jongen te verijdelen.
In de strijd om mensenlevens te redden en een einde te maken aan Assads traumatische dilemma's worden Carl Mørck en de rest van afdeling Q het oog van de orkaan in geslingerd, waar niemand wordt ontzien om drastische beslissingen te nemen en met alle ter beschikking staande middelen in actie te komen.

zondag 17 november 2019

'Valkuil'


112#2019
Moeilijk om 'in' het boek te komen, het begint weinig spannend, doorlezen wordt beloond.
In Finland wacht een jonge IJslandse vrouw op haar geliefde. Ze willen per schip naar IJsland terug, om de oorlog te ontvluchten die zich nu tot de noordelijke landen heeft uitgebreid. Haar verloofde komt echter niet opdagen.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vertrekt er een schip vanuit Kopenhagen met IJslandse repatrianten. Aan boord een vrouw die vergeefs op haar geliefde heeft gewacht die door de Gestapo gearresteerd is. Op IJsland wordt enkele jaren later een lijk op het strand aangetroffen en ook wordt het lijk van een jongeman gevonden. Rechercheur Flovent en de Canadese militaire politieman Thorson, oorspronkelijk van IJsland, doen onderzoek. Ernstige misdragingen binnen de Amerikaanse bezettingsmacht, homoseksuele relaties, prostitutie en misbruik van een narcosemiddel hebben hun aandacht.

woensdag 13 november 2019

'Het Alice netwerk'

111#2019
Een indrukwekkend boek, je leest het als een historische thriller om er daarna achter te komen dat het op waargebeurde feiten is gebaseerd. Bijzonder om dat zo verwerkt te lezen.

Londen, 1947.
Charlotte "Charlie' St. Clair is ongetrouwd en zwanger. Haar moeder neemt haar mee naar Europa om dit "probleempje' te verhelpen. In plaats van haar zwangerschap te laten beëindigen zoals de bedoeling was, besluit ze haar nicht Rose te gaan zoeken, die tijdens de oorlog in het door de nazi's bezette Frankrijk is verdwenen. De enige die zou kunnen weten waar ze is, is de mysterieuze Eve Gardiner. Maar Eve, die tijdens de Eerste Wereldoorlog als spion deel uitmaakte van het Alice-netwerk, heeft zo haar eigen geheimen. Zij en de andere vrouwen van het netwerk zijn destijds verraden, en nog steeds wordt ze verteerd door woede.Wanneer Charlie bij haar aanklopt en een naam noemt die ze al heel lang niet meer heeft gehoord, ziet Eve eindelijk een kans om de waarheid te achterhalen.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Charlie in 1947 en het perspectief van Eve in 1915. Hierdoor komt de lezer steeds meer achter de waarheid en worden de personages steeds echter.



dinsdag 12 november 2019

'Rembrandt en Velasques'

110#2019
Ongebruikelijk misschien om er een kunstboek tussendoor op te nemen, maar de essays zijn lezenswaardig en de tentoonstelling heb ik in de Nacht van de Geschiedenis bezocht. Mooi verbeeldt deze twee schilderreuzen. Mooi tentoongesteld als elkaars tegenvoeters en gelijken.

Rembrandt–Velázquez. Nederlandse en Spaanse meesters presenteert topstukken van de twee grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje. Werken van Rembrandt en Velázquez worden gepresenteerd in een context van tijd- en landgenoten, met spectaculaire werken van onder anderen Zurbarán, Vermeer, Murillo, Hals, Valdés Leal, Torrentius en Ribera.

Rembrandt–Velázquez gaat vooral over thema's als religie en realisme, schoonheid en emotie, waarbij de Spaanse en Nederlandse meesterwerken in paren worden gepresenteerd en zo met elkaar in dialoog gaan.
In zijn essay zoekt Hans den Hartog Jager naar de verschillen én de overeenkomsten tussen twee van de grootste schilders aller tijden – en komt daarbij tot een verrassende conclusie. Cees Nooteboom
neemt de lezer mee in zijn herinneringen aan Spanje en in zijn overpeinzingen over de geschiedenis en de kunst van het land dat hij zijn tweede vaderland heeft genoemd.

maandag 11 november 2019

'De dochter van de veldheer'

109#2019
Er is zojuist een mysterieus pubermeisje in het dorp aangekomen, begeleid door twee Avernische stamhoofden. Het meisje wordt gezocht door Caesar en zijn legioensoldaten en je kunt je voorstellen waarom: want in het dorp wordt er gefluisterd dat de vader van de bezoekster niemand anders is dan… de grote Vercingetorix, de man die bij Alesia werd verslagen!
Omdat ik vanaf het eerste album fan was ook het laatste weer gekocht en gelezen met een grote glimlach. De recensies zijn niet juichend, maar er zitten voldoende grapjes in om een aangenaam halfuurtje te hebben.

zondag 10 november 2019

'Schoon goud'

108#2019
Jack Reacher en Will Trent. Twee keer zoveel actie. Twee keer zoveel drama. Dubbel zoveel problemen… Will Trent is bezig met een undercoveractie bij Fort Knox. Zijn missie: het oplossen van een ruim twintig jaar oude moordzaak. De naam van zijn verdachte: Jack Reacher. Jack Reacher is in Fort Knox op een eigen missie: hij probeert een crimineel verbond in het Amerikaanse leger te ontmantelen. Maar dan verschijnt Will Trent opeens ten tonele. De enige optie die Jack Reacher en Will Trent hebben is samen te werken – als dat lukt… Er is echter een veel grotere samenzwering aan de gang – een situatie die noch de speciaal agent, noch de ex-militair agent had kunnen voorzien.

Zo jammer dat dit verhaal maar 57 pagina's telt. Ik zou zeggen tegen de schrijvers: Maak dit verhaal af! Waar het heen moet gaan, geen idee, maar het leest vlot. Ik wil weten hoe het afloopt!

zaterdag 9 november 2019

'De nachtroos'

107#2019
Nog een lekkere Riley. Vast patroon van heden en verleden.
Jaipur, India, 1911. Vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog reist de elf jarige Anahita met de familie van een rijke vriendin mee naar Engeland. Daar ontmoet ze de jonge Donald Astbury, erfgenaam van het prachtige, afgelegen landgoed Astbury, en zijn sluwe moeder. De reis naar Engeland verloopt door deze ontmoeting heel anders dan Anahita ooit had kunnen denken… Een eeuw later komt actrice Rebecca Bradley voor een nieuwe film naar het inmiddels vervallen landgoed. Ze hoopt daar te kunnen ontsnappen aan de paparazzi en roddels die haar in Amerika achtervolgen. Tijdens het filmen ontmoet ze de Indiase Ari Malik, die naar Astbury is gekomen op zoek naar zijn familiegeschiedenis. Samen ontrafelen ze de duistere geheimen rond Astbury Hall en komen steeds dichter bij de waarheid die decennialang verborgen bleef.

De Indiase zakenman Ari Malik krijgt bij het sterfbed van zijn honderdjarige overgrootmoeder Anahita Chavan haar dagboek waarin zij haar jeugd in India beschrijft en haar jaren in Engeland waar ze vanaf haar zestiende woonde. Ze heeft daar een zoontje achtergelaten, dat dood verklaard is, maar dat volgens haar nog leeft. Dit brengt hem naar Dartmoor naar een buitenverblijf dat al generaties lang aan de familie Astbury toebehoort en nu door Lord Anthony wordt bewoond. Op het moment dat Ari daar komt, wordt er een film opgenomen met Rebecca Bradley in de hoofdrol die speelt in 1920. Zij lijkt op Anthony's grootmoeder Violet. Door het dagboek wordt veel uit het verleden duidelijk en komen onverwachte familiebanden aan het licht. De verschillende leefwerelden van Anahita, Rebecca en Ari worden nauwgezet en helder, verhalend en beeldend verwoord. Emoties en verwikkelingen worden invoelbaar beschreven. De tijdgeest van de eerste helft van de twintigste eeuw in India en Engeland wordt goed weergegeven. Meeslepend verhaal met veel facetten, in een levendige taal geschreven.

vrijdag 8 november 2019

'Wij zijn de Bickers'

106#2019
Tijdens de research voor haar historische romans stuitte Simone van der Vlugt op allerlei bijzondere verhalen, die ze nu in haar eerste non-fictieboek deelt.
Wij zijn de Bickers! vertelt het meeslepende verhaal van de Amsterdamse regentenfamilie Bicker, bekend van burgemeester Andries Bicker en Bickerseiland. We maken kennis met ze in de zestiende eeuw, als ze hun positie te midden van de stadselite innemen, en volgen ze naar de zeventiende eeuw, als ze op het toppunt van hun macht komen. Zowel de familie als de stad Amsterdam heeft in de Gouden Eeuw een belangrijk stempel gedrukt op de geschiedenis. Ook de periode na die glorietijd maken we met de familie mee, via Wendela Bicker, de vrouw van Johan de Witt, die in een woelige tijd leefde.
De grote gebeurtenissen in de geschiedenis worden afgewisseld met beschrijving van feesten, kleding, geboorten, liefde en vriendschap, die een kleurrijk en invoelbaar beeld schetsen van het leven in die tijd.
Dit een non-fictie boek. Het boek vertelt het relaas van de Amsterdamse familie Bicker in de zestiende en zeventiende eeuw. De Bickers bouwden hun fortuin op als brouwers en kooplieden en groeiden uit tot een machtig en rijk regentengeslacht van bestuurders en burgemeesters. Gerrit Pietersz. Bicker was rond 1600 een van de eerste investeerders in de Compagnie van Verre, de voorloper van de VOC en de naam Bickerseiland herinnert nog aan de scheepswerf die de familie aanlegde. Daarnaast is het boek vooral het verhaal van de stad Amsterdam in de tijd van de Nederlanden als wereldmacht. Verrassend zijn met name de biografische hoofdstukken, zoals over de 'dikke' Bicker, bekend van het portret uit 1642 van Gerard Andriesz Bicker in het Rijksmuseum. De auteur schrijft publieksgeschiedenis in de haar eigen, zeer toegankelijke en directe stijl, waarbij ze haar lezers af en toe meeneemt op een stadswandeling.

woensdag 6 november 2019

'Levensdraden'

105#2019
Levensdraden van Clare Hunter

Een boek voor iedereen die houdt van garens en stoffen en de kunst van het borduren. Een oud ambacht dat onderschat wordt. Dit boek brengt een uitgebreid verhaal over stoffen en garens door de eeuwen heen. Verplicht leesvoer voor borduursters en borduurders!

Voor de moeders van verdwenen jongeren in Argentinië was het in de jaren zeventig moeilijk om te protesteren. Maar elke donderdag liepen ze langs de overheidsgebouwen met hoofddoeken waarop ze hun namen hadden geborduurd. Zo voerden ze actie, met naald en draad als wapen. Mary, Queen of Scots stond in zestiende-eeuws Engeland onder huisarrest. Haar brieven werden gecensureerd. Toch wist ze geheime boodschappen over te brengen aan de buitenwereld: via haar borduurwerk.
Levensdraden strekt zich uit van middeleeuws Frankrijk tot naoorlogs Nederland, van een krijgsgevangenkamp in Singapore tot een familiezolder in Schotland, van de politieke propaganda van het tapijt van Bayeux en soldaten uit de Eerste Wereldoorlog met PTSS tot de kaarten die meisjes in de Nieuwe Wereld naaiden. Het is een kroniek van identiteit, protest, herinnering, macht en politiek, meesterlijk verteld aan de hand van de geschiedenis van mannen en vrouwen die, dwars door de eeuwen en over continenten heen, de taal van naald en draad hebben gebruikt om hun stem te laten horen, zelfs in de moeilijkste omstandigheden.
Levensdraden is een even fascinerend als ontroerend boek over de grote sociale, emotionele en politieke betekenis van handwerk.
Clare Hunter is textielkunstenaar en -curator. Zij schreef deze unieke geschiedenis met een grote kennis van een ambacht dat al te vaak over het hoofd is gezien of vergeten.

Een reis door de geschiedenis aan de hand van borduurwerken. Dit boek geeft een beeld van verschillende tijden en eeuwen aan de hand van naaien, borduren en handwerken. Het vertelt over politiek, geschiedenis, cultuur en memoires, rechtbanken, slagvelden, gevangenissen en salons. Een wereldgeschiedenis van middeleeuws Frankrijk tot naoorlogs Nederland, over een krijgsgevangenenkamp in Singapore en over de moeders van verdwenen Argentijnse jongeren die in de jaren zeventig met geborduurde hoofddoeken langs overheidsgebouwen liepen. Of over Queen Mary die in de zestiende eeuw onder huisarrest stond en via haar borduurwerk geheime boodschappen overbracht. De sociale, emotionele en politieke betekenis van handwerk wordt zo blicht. Het boek is een mooi verzorgde uitgave, met verschillende kleurenafbeeldingen die de
tekst extra levendig en toegankelijk maken.

maandag 4 november 2019

'Het oordeel'

104#2019
Hjorth Rosenfeldt, spannend tot de laatste bladzijde en er zit nog een cliffhanger in!
Sebastian Bergman is teruggekeerd naar zijn oude leven en heeft nog slechts sporadisch contact met de Nationale Recherche. Van zijn dochter Vanja heeft hij al vier maanden niets meer gehoord. Ze woont en werkt inmiddels in Uppsala, bij de plaatselijke politie.
Dan wordt Uppsala opgeschrikt door een serieverkrachter die zijn slachtoffers verdooft voor zijn daad. Een van hen komt daarbij te overlijden en een ander slachtoffer pleegt zelfmoord wanneer de aanval zich herhaalt. De politie roept de hulp in van de Nationale Recherche en ook Bergman sluit zich weer bij het team aan.
De angst voor nieuwe verkrachtingen wordt steeds sterker. Vanja besluit zichzelf als lokaas in te zetten en brengt daarmee haar eigen leven in gevaar. Maar de dader heeft nog een ander doel...

zaterdag 2 november 2019

"Carambole'

103@2019
Hakan Nesser - Carambole
In een regenachtige nacht veroorzaakt de onder invloed rijdende Pieter Clausen een dodelijk ongeluk. Het slachtoffer laat hij langs de kant van de weg liggen.
Een paar dagen later ontvangt Clausen een brief waaruit blijkt dat iemand hem heeft herkend en hem geld afhandig wil maken. Clausen is niet van plan om zich te laten afpersen en vermoordt degene die de tas met geld komt ophalen.
Commissaris Reinhart en zijn collega s doen extra hun best als blijkt dat de vermoorde jongeman Erich van Veeteren is, de zoon van de voormalige commissaris.

Maar ook die chanteur gaat eraan. Blijkt dat nu net de aan lager wal geraakte zoon te zijn van ex-commissaris Van Veeteren. Die is wel niet officieel betrokken bij het onderzoek van zijn opvolger Reinhart en diens team, maar wil natuurlijk dat de moordenaar zo snel mogelijk gepakt wordt. Ondertussen heeft de dader te maken met een sneeuwbaleffect en gaat het van kwaad tot erger met hem. Zevende vertaalde politieroman rond Van Veeteren. De Zweedse auteur slaagt er perfect in om in het verhaal een beklemmende sfeer op te roepen die duidelijk maakt dat niet iedere misdadiger zo geboren is, maar dat het kwaad soms in een klein hoekje zit. Zeer knappe intrige, goed doordachte hoofdpersonages en meer dan degelijk geschreven, maar eerlijk gezegd vond ik 'm wat minder.

vrijdag 1 november 2019

'De rechtvaardigen'

102#2019
Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment.

Na 'De vergelding' schreef Jan Brokken met "De rechtvaardigen' opnieuw literaire non-fictie die zich grotendeels afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ditmaal niet in het dorp van zijn jeugd Rhoon, maar in Litouwen, waar Philips-directeur Jan Zwartendijk (1896-1976) er in 1940 een functie bij kreeg: consul. Als Nederlandse diplomaat slaagde hij erin om grote aantallen joden een visum voor Curaçao te verstrekken. Brokken schat dat de Nederlandse consul op die manier tienduizend joden het leven heeft gered, slechts vijf procent van hen zou de oorlog niet overleven. Zelf heeft Zwartendijk dat nooit geweten. Sterker, hij werd na de oorlog door de Nederlandse overheid berispt*, omdat hij met het uitschrijven van de reispapieren niet volgens het protocol had gehandeld. Brokken beschrijft hoe Zwartendijk te werk ging. Eveneens heeft hij grondig onderzoek verricht naar de vluchtverhalen van verschillende joodse families. Een adembenemend boek, waarmee Zwartendijk eindelijk recht wordt gedaan. Met afbeeldingen in zwart-wit en een uitvoerig, beredeneerd bronnenoverzicht.

'Een dag om nooit te vergeten'

5#2024 Een dag om nooit te vergeten - Jill Mansell Meestal zijn het vriendelijke niemandalletjes die je ook keukenmeidenromans kunt noemen. ...