zondag 30 juni 2019

'Oorzaak & Gevolgen'

52#2019
Deze zet ik niet door naar de FB groep Boek per Week, daar mag geen reclame worden gemaakt.
Dat hoeft ook niet, want dit boek is niet in de handel. Dit boek is hier in huis geschreven en opgemaakt, waarna het gedrukt is in kleine oplage. Waarom, omdat er dagelijks ca. 78 boeken worden uitgegeven en wij er niet van hoeven te leven.
Het is door familie en vrienden 'goed' ontvangen, dus wij zijn tevreden.
Het tweede boek, ja.... hij gaat door..... is ook al bijna af en zal na de zomer worden gedrukt.
Daarmee heb ik voor 1 juli het aantal boeken gelezen waar een jaar over gedaan zou mogen worden.
Ik heb het nooit bijgehouden, maar hierin zie ik de mogelijkheid om het zelf eens bij te houden.

Inhoud:
Oorzaak & Gevolgen.
Als het haar niet was overkomen, als zij haar jongens niet had afgestaan. Was het dan ook allemaal gebeurd?

Recensies:
Goed bedacht verhaal, geschreven in een geheel eigen stijl met onverwachte plotwending. Niet zo simpel om een verhaal in een onbekende omgeving te laten plaatsvinden. Ik weet uit ervaring dat hier veel deskresearch voor nodig is. Het is een bijna visueel beschreven verhaal over misstanden en de gevaren voor vrouwen in deze op mannen gericht maatschappij. En passant neem je ook nog even een van de oudste onhebbelijkheden van de mensheid mee in het verhaal, de hebzucht. Vooral doorgaan.



donderdag 27 juni 2019

'Witte dood"

51#2019
De vorige drie boeken over Cormoran waren goed te pruimen, de serie op tv eigenlijk ook wel, dus
nieuwsgierig naar het volgende verhaal.
Het begin bracht wat verwarring maar wanneer je eenmaal in het verhaal zit wil je door.
Billy, een labiele jongen, denkt als kind een moord gezien te hebben. Hoewel hij zich geen concrete details kan herinneren, gaat hij toch met zijn verhaal naar privédetective Cormoran Strike. Die neemt hem direct serieus, maar voor hij verder kan vragen, ontvlucht Billy in paniek zijn kantoor. Strike en Robin Ellacott – ooit zijn assistente, nu zijn partner bij het detectivebureau – proberen Billy's verhaal tot op de bodem uit te zoeken. Het onderzoek leidt hen via de achterstraatjes van Londen naar de Houses of Parliament, en naar een fraai maar onheilspellend landhuis, ver weg op het platteland. Maar hun onderzoek verloopt verre van soepel: Strikes bekendheid als privédetective maakt het moeilijk om onopvallend te blijven werken, en zijn relatie met Robin staat onder hoogspanning.
Witte dood is een fascinerend boek vol mysterie.

maandag 24 juni 2019

'Prinses Arabella en Omi'

50#2019
Prinses Arabella en Omi

Sinds een paar weken lees ik voor in een nieuw gezin. Een meisje van 4 dat van prinsessen houdt.
Dit is dan ook voor de voorlezer een aardig verhaal om te doen.
Tiende vrolijk gekleurd prentenboekverhaal over het kleine bruine prinsesje Arabella. Prinses Arabella gaat een nachtje logeren bij haar Omi, samen met haar multiculturele vrienden, prinsessen Ling en Sofie en prins Mimoen. Op speelse wijze worden hen daar goede manieren bijgebracht. Zo moeten ze Omi eerst netjes een hand geven, voordat ze in haar paleis mogen rondkijken. En kijken doe je met je oogjes, praten doe je niet allemaal door elkaar, aan tafel wacht je tot iedereen zit, praten doe je niet met volle mond, samen ruim je alles op en je bedankt voor een logeerpartijtje. Als Omi ten slotte zelf de gedragsregels overtreedt, blijft dat niet zonder gevolgen. De grote kleurrijke aquarelillustraties op witte ondergrond bestrijken telkens een dubbele pagina en sluiten naadloos aan op de korte, gemakkelijk voor te lezen tekst.

donderdag 20 juni 2019

'Metropolis'

49 #2019
De veertiende en allerlaatste thriller met de onvergetelijke Bernie Gunther in de hoofdrol.
Helaas is Philip Kerr overleden, Bernie leeft nog even voort.
Een soort deel 0, voorafgaand aan de andere verhalen met Bernie.

Berlijn, 1928, de nadagen van de Weimarrepubliek kort voordat Hitler en de nazi's aan de macht komen. Bernard Weiss, hoofd van de Berlijnse Kriminalpolizei, vraagt de jonge rechercheur Bernie Gunther om bij de KIA te komen – het hoofdbureau voor moordzaken. Bernies eerste opdracht is een meervoudige moordzaak. In een paar weken zijn vier prostituees op gruwelijke wijze gedood. Bernie heeft zich nog nauwelijks in de zaak kunnen verdiepen wanneer er een vijfde prostituee wordt vermoord. Tot dan toe heeft niemand veel interesse gehad in de slachtoffers, maar de vader van dit meisje is een beruchte Berlijnse maffiabaas die bereid is tot het uiterste te gaan om de moordenaar van zijn dochter te vinden.

Knap zoals dit verhaal weer wordt verweven met geschiedenis.

Boeiende, postuum verschenen deel 14* in de serie historische thrillers rond politieagent en latere privédetective Bernie Gunther van de in 2018 overleden veelbekroonde Britse auteur. Deze roman speelt tijdens de woelige Weimarrepubliek eind jaren twintig van de twintigste eeuw in Berlijn.

maandag 17 juni 2019

'Ik wil met je mee'

48#2019

'Ik wil met je mee!' is de nieuwste roman van Jill Mansell.

Na alle moord- en doodslag weer even wat luchtigers. Dat valt in het begin van dit boek nog niet echt mee, maar een feel-good is een feel-good, dus alles komt weer op z'n pootjes terecht!

Wanneer Mimi voor het eerst haar vaders nieuwe huis in de Cotswolds bezoekt, raakt ze verliefd op het dorp en de mensen die er wonen, allen met hun eigen sores en gekkigheden. Vooral met Cal heeft ze meteen een klik. En nog iets meer. Hij is gastvrij, charismatisch en gewoonweg té knap.

Maar het leven staat op het punt om een aantal onverwachte en schokkende wendingen te nemen. Het pad van Mimi en Cal zal steeds opnieuw kruisen – maar zal het ooit het juiste moment voor hen beiden zijn?

vrijdag 14 juni 2019

'DNA'


47#2019
IJsland is helemaal in. Ursa Sigurdardóttir was mij nog niet bekend.
In Reykjavik wordt een jonge vrouw op gruwelijke wijze vermoord. Haar zevenjarige dochter verstopt zich onder haar bed en is de enige getuige. Wanneer niet veel later een tweede vrouw op eenzelfde manier ter dood wordt gebracht, staat de politie voor een raadsel: wat is het verband tussen de twee vrouwen?

Voor commissaris Huldar is het de eerste zaak in zijn nieuwe functie. Hij moet daarbij samenwerken met psychologe Freyja, die het getraumatiseerde meisje onder haar hoede heeft. De samenwerking wordt extra gecompliceerd door hun onenightstand, waarbij Huldar Freyja voorloog over zijn leven.

Ondertussen ontvangt een radioamateur gecodeerde berichten die de slachtoffers met elkaar in verband brengen, maar niemand gelooft hem en hij besluit zelf op onderzoek uit te gaan.

Aan het eind krijgt het verhaal een verrassende draai, maar helemaal logisch is het niet.
De personen hebben een uitgewerkte karakter, je ziet ze voor je.

woensdag 12 juni 2019

Maandag wasdag


Maandag wasdag                                                                           

 Op zondagavond wordt de ketel op het gasfornuis gezet. Zwaar werk dat door mijn vader en moeder samen wordt gedaan. Alleen wanneer ik laat naar bed ga maak ik het mee. De hele nacht staat de ‘witte was’ dan te sudderen.
’s Morgens na het ontbijt, mijn vader heeft zijn leren jas voor de buitendienst al aan, helpt hij mijn moeder de wasketel van het fornuis te tillen en brengen zij samen die volle ketel naar de kleine badkamer waar hij in de ‘wasmachine’ wordt gegoten. Was en heet water.
Wij gaan naar school en mijn moeder bewerkt de was.

©Hannie Stork

zondag 9 juni 2019

'IJskoud'

46#2019
In 1993 verdwijnt tijdens nieuwjaarsnacht de zestienjarige Johanna van Vliet op mysterieuze wijze. De politie staat voor een raadsel, het lijkt alsof het meisje in het niets is opgelost. Niemand heeft die bewuste nacht iets gezien en al snel lopen de weinige sporen die er zijn dood.

Vijfentwintig jaar na dato verdiept inspecteur Ben de Groot van het coldcaseteam zich opnieuw in de zaak, in een ultieme poging hem alsnog op te lossen. Maar wanneer hij de familie hierover inlicht, lijken Johanna's broer en bejaarde vader onaangenaam verrast door deze ontwikkeling. Johanna's moeder is bijna aan de verdwijning van haar dochter ten onder gegaan, wat voor nut heeft het dan nu om alles weer op te rakelen? Alleen Johanna's nichtje Olivia – die enkele jaren na de verdwijning is geboren – toont interesse in het mysterie rond haar tante. Zij begint haar eigen onderzoek en volgt een spoor dat uiteindelijk strekt tot in Denemarken en Groenland. Maar hoe meer ze ontdekt, hoe meer haar eigen leven in gevaar komt.
De sporen leiden naar Denemarken en Groenland en hoe meer ze te weten komt over Johanna's verleden, hoe meer haar eigen leven in gevaar komt. Het verhaal is opgedeeld in drie delen en in verschillende perspectieven beschreven. Het boek is spannend tot aan het aan eind en het plot is verrassend.
De auteur schrijft onder een pseudoniem.

donderdag 6 juni 2019

'Moord op de moestuin'

45#2019
Nicolien Mizee heeft hiermee een aardige humoristische thriller geschreven. Met weinig middelen en goede karakteromschrijvingen is het leuk om te lezen met een aardig einde.
Thijs en Judith zijn amper getrouwd wanneer Thijs een hartaanval krijgt. Op de dag dat hij thuiskomt uit het ziekenhuis slaan de buren aan het verbouwen. Schoonzus Cora en zwager Ab besluiten dat een pan soep niet afdoende is: er dient stevig uitgerust te worden. Daartoe wordt een
boswachterswoning gehuurd op een landgoed, voor de hele zomer maar liefst, met zijn vieren. Echter: nergens op aarde is het écht rustig, en eenmaal op het landgoed aangekomen blijkt daar een verbeten strijd gaande, ogenschijnlijk over een boom. Een strijd die op bloedstollende en evenzeer dolkomische wijze uit de hand loopt.

dinsdag 4 juni 2019

'De laatste farao'

44#2019
Het Hommage album van Francois Schuiten aan Blake en Mortimer!

Een hommage, want anders dan de originele serie. Goed getekend, de personen getrouw aan hun karakter, het avontuur buitenissig. Speciaaltje voor de kenners van Blake & Mortimer.

Van Horus, blijf! De herinnering aan de Grote Piramide achtervolgt Mortimer opnieuw. Zijn nachtmerries beginnen de dag dat hij vreemde straling bestudeert die ontsnapt uit het Gerechtsgebouw van Brussel: een krachtig magnetisch veld veroorzaakt aurora borealis, storingen in elektronische circuits en vreselijke nachtmerries onder degenen die eraan zijn blootgesteld. De stad wordt onmiddellijk geëvacueerd door het leger en omringd door een hoge muur. Mortimer woonde sindsdien in een sombere verblijf in Londen, en Blake is gepromoveerd in de rangen van het leger, waar hij belangrijke posities bekleedt. Na verloop van tijd worden de twee vrienden van gisteren nauwelijks meer gezien. Tot de dag dat Blake naar Mortimer komt. In de verboden zone, ondanks de opsluiting van het gebouw in een kooi van Faraday, hervatte de straling plotseling en dreigde de inhoud van alle computers op aarde, inclusief de gegevens van de banken en de beurs, te verdwijnen. Om de straling te overwinnen, heeft het leger een plan ontworpen dat de toekomst van de wereld in gevaar brengt. Ondanks hun oude ruzies, ondanks Blake en Mortimer, zal het een kwestie van opnieuw beginnen op het avontuur, in de richting van een verlaten Brussel om opnieuw te proberen de wereld te redden. En beseffen dat de verboden zone niet zo is verlaten als dat. Wat ze daar vinden is verbonden met hun verleden avontuur, dat wat hen in hun jeugd had geleid, naar de mysteries van de Grote Piramide. In De Laatste Farao wilden de Belgen François Schuiten, Jaco Van Dormael, Thomas Gunzig en Laurent Durieux een eerbetoon brengen aan het werk van Edgar P. Jacobs, waar hun respectieve talenten zich vermengen en het grootste respect voor de originele reeks . Een trouw album, maar tegelijkertijd heel persoonlijk, dat zijn bronnen in het hart van de avonturen van Blake en Mortimer haalt. Een uitzonderlijk uit de serie!

zondag 2 juni 2019

'Marionet'

43#2019
Het vorige boek ‘Ragdoll’ was wat weggezakt, maar je zit hier meteen weer in. De hoofdpersoon is niet zo sympatiek, maar je wilt weten hoe het afloopt. Een echt vervolg met verwijzingen naar het eerste boek. Aan het eind wordt het wat warrig vind ikzelf.
In Marionet, het vervolg op bestseller Ragdoll van Daniel Cole, is er een copycat moordenaar aan het werk…
Rechercheur Emily Baxter krijgt te maken met een nieuwe zaak die haar akelig bekend voorkomt: een lichaam dat in dezelfde onmogelijke houding is opgehangen aan draden als bij de Ragdoll-moorden. Dit keer ligt het lichaam echter aan de andere kant van de wereld, en met het woord LOKAAS in de borst gekerfd.
Terwijl de media-aandacht steeds groter wordt, moet Baxter helpen bij een andere moordzaak. En dan treft ze eenzelfde soort moord aan: nu staat het woord POPPEN op de borst. Voor wie is het lokaas bedoeld, en wie zijn de poppen? Maar nog belangrijker, wie heeft de touwtjes in handen?


'Moord terwijl u wacht'

42#2019
Jussi Adler- Olsen
Slechts 92 bladzijden, de andere van hem minstens 400. De spanning wordt goed opgeroepen en volgehouden, maar aan einde verwacht je meer. Het zou een soort doorgeef functie kunnen hebben.
Een razend spannend moordverhaal, van de auteur van de Serie Q
Wanneer de vrouw van Lars Hvilling hem plotseling verlaat, wordt zijn doodnormale leven flink verstoord. "Saai' noemt ze hem als ze bij hem weggaat. Bij de kapper komt Lars in contact met een vrouw die dat saaie leven radicaal zal veranderen. Hij belooft de vrouw te helpen om van haar echtgenoot af te komen.
Gedreven door financiële noodzaak ontpopt hij zich tot een ware huurmoordenaar. De vraag naar zijn diensten blijkt groot en zijn methode onaantastbaar - totdat er iets gebeurt wat zijn dubbelleven in gevaar brengt.
In Moord terwijl uw wacht maken we kennis met een heel andere kant van Jussie Adler- Jussi

'Het kleedje voor Hitler'

92#2024 Het kleedje voor Hitler - Bas van Benda-Beckmann De Libris geschiedenis prijs 2024 is voor dit boek. Ten tijde van de prijsuitreikin...