donderdag 21 februari 2019

De vrouw in de spiegel

De vrouw in de spiegel

Ik maak ze allemaal af. Vandaag nog, met vergif. Ik wil rust!
Staand voor de spiegel zie ik een rustige gedisciplineerde vrouw met een alledaags uiterlijk. Keurig gekleed, een vrouw die haar leven keurig op een rijtje heeft. Mijn donkere, lastige haar ziet er zowaar redelijk uit. Mijn donkere kant wil er zo graag uit, maar dat kan niet dat mag niet.
Mijn verwardheid, chaos en boosheid, de angst om me te laten gaan. De kwelling om de schijn op te houden, om rustig te lijken.
Ik kan mijzelf niet eens recht in de ogen kijken. Mijn leven is een leugen. Mijn uiterlijk is een leugen. Het dagelijks leven een dwangbuis.
Waarom doe ik het niet? Een maaltijd met toevoegingen. Wat houd me tegen?
Opnieuw kijk ik in de spiegel en zie een uitgeputte huisvrouw die wanhopig probeert om de controle te houden, om alles goed te doen.
Die man en kinderen voor haarzelf laat gaan. Als bij toeval is het even rustig in huis. Het werk is gedaan. De kinderen nog niet thuis. De spiegel in de gang heeft mijn blik gevangen en daar sta ik dan.
Kijkend naar mijzelf realiseer ik mij dat de dwang die ik voel mij niet wordt opgelegd. De drukte en het werk leg ik mijzelf op. Ik realiseer mij dat de druk niet van buitenaf komt om een ‘goede’ vrouw te zijn en schrik van die gedachte.
Het is of er iets van mij afvalt. Er borrelt een gevoel op dat ik vergeten was.
Ik mag er ook zijn. Ik was een compleet persoon en dat wil ik weer worden.
In de spiegel glimlacht mijn beeld nog niet, maar de grauwheid van mijn gedachten neemt af. Ik moet meer voor mijzelf opkomen, meer ruimte nemen en iets gaan doen wat alleen voor mijzelf is.

©Hannie Stork

zondag 17 februari 2019

'Schaduw'

13#2019
Opnieuw de zeven zusters. Introductie behoeft dit nauwelijks. Ik moet zeggen dat ik dit deel beter vond dan het tweede. Deels komt dat omdat ik vorige jaar zelf in het Lakedistrict heb mogen rondrijden en in het dorp van Beatrix Potter ben geweest. Vooral het historische deel van dit boek was behoorlijk geloofwaardig. Ook dit boek moest zo snel mogelijk uit......
Ook dit zusje krijgt aanwijzingen, maar wil daar eigenlijk niets mee. Ze ontdekt het bestaan van Flora MacNichol, een onafhankelijke, geëmancipeerde vrouw die honderd jaar geleden leefde en die na haar jeugd op het Engelse platteland naar het bruisende Londen vertrok. Ze maakte daar kennis met nieuwe idealen en tradities en vond de ruimte om haar identiteit te ontplooien.
Nu weer terug naar een andere geschiedenis, kom maar op met je volgende hoofdstukken Bart van Loo.





donderdag 14 februari 2019

'Hypnose'

12#2019 Stond al een tijdje op mijn lijstje, maar ik wilde de andere delen ook op voorraad hebben voor ik begon.
 Deel 1 van de Joona Linna serie van Lars Kepler.
Tien jaar geleden heeft hij gezworen nooit meer iemand onder hypnose te brengen. Maar als inspecteur Joona Linna hem vraagt haar te assisteren bij een moordzaak waarbij de levens van een jongen en zijn zus op het spel staan, heeft Erik geen andere keuze. Hij doet wat hij heeft afgezworen en brengt de patiënt onder hypnose. Maar al snel wordt duidelijk dat Erik de prijs moet betalen voor zijn verbroken belofte. De deuren naar de hel lijken geopend en Erik wordt getroffen door een serie gewelddadige en onverklaarbare gebeurtenissen.
Eigenlijk te ziek om te lezen, maar te spannend, dus 's nachts te lang blijven doorlezen. Hij moest uit!
Nu terug naar Bart van Loo!

maandag 11 februari 2019

'De Bourgondiërs'

11#2019
Ik begin hier nu aan, maar verwacht dat ik onderwijl ook romans zal lezen. Als ik er mee klaar ben zal ik de achterkant van het boek nog even tonen. Ik ben benieuwd hoeveel boeken er dan tussen zitten.
De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende
steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars.
Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.

Bart Van Loo's even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een wervelende cultuurgeschiedenis.
Meeslepend en erudiet vertelt hij waar wij vandaan komen. Als geen ander weet Van Loo bevlogenheid, humor en kennis van zaken te combineren.
Het zijn meer dan Meer dan 500 pagina’s en toch kost het moeite het boek niet in één adem uit te lezen: wegleggen is een beproeving! Maar toch, om het goed tot me te nemen in porties.
Gelukkig heb ik de basis in mijn hoofd en hoef ik niet steeds bij het noten apparaat te rade. Voordeel van meer over geschiedenis weten. Op OVT vertelde hij stukjes uit het verhaal en zijn stem en verteltrant voegde veel toe.

vrijdag 8 februari 2019

'Storm'

10#2019
Deze ga ik tussen andere boeken door lezen. Dit is dus de tweede. Het valt me een beetje tegen.
Het verhaal is spannend genoeg, de hoofdpersonen worden goed neergezet, maar de verhaallijn is een herhaling van de vorige. Ik heb te horen gekregen dat nummer 3 weer beter is. Afwachten dus maar. Hierna eerst weer even heel iets anders.

Ally D'Aplièses zeilvakantie is bijna ten einde als ze bericht krijgt over de plotselinge dood van haar vader. Zo snel ze kan vliegt ze naar huis om samen met haar zussen hun vaders testament te openen. Voor ieder van hen is er een brief met een mysterieuze opdracht: ze moeten op zoek naar hun ware afkomst.
Na een traumatische ervaring op zee keert Ally kort daarna de zeilwereld de rug toe en besluit haar vaders opdracht uit te voeren. Het voert haar naar Noorwegen, naar de onbekende zangeres Anna Landvik, die honderd jaar eerder als eerste het stuk 'Peer Gynt' van Grieg opvoerde. Hoe meer Ally over haar verleden te weten komt, hoe meer vragen er ontstaan. Wat probeert haar vader haar duidelijk te maken? En wie was hij echt?

Zeilen en muziek
Storm, het tweede deel van de serie, is een roman die zowel zeilfanaten als liefhebbers van klassieke muziek zal aanspreken. Ally is namelijk beroepszeilster, die haar passie voor dwarsfluit aan de kant heeft geschoven om deel te nemen aan zeilraces. De energie van het varen, maar ook de gevaren ervan worden op zo’n manier beschreven dat je je een deel van de bemanning voelt en Ally’s overgave ook begrijpt. Ze vindt in mede-beroepszeiler Theo de liefde van haar leven. Hun prille liefde wordt echter op de proef gesteld door de dood van Ally’s vader. Hij was haar mentor, de man die haar de liefde voor het zeilen heeft bijgebracht. Hoewel ze zich sterk wil houden en haar nuchtere karakter haar dwingt om haar leven opnieuw op te nemen, voelt ze het gemis enorm. Theo vangt haar op een geweldige manier op en bewijst zo haar zielsverwant te zijn. Hoewel dit vreselijk dromerig en sentimenteel klinkt, leest Storm niet zo. De romantiek komt in realistische porties en de rouw zorgt voor een stabiel geheel van emoties.

woensdag 6 februari 2019

'Een huis voor Harry'

Sinds een half jaar lees ik voor in gezinnen thuis. Ter vergroting van de woordenschat van het betreffende kind. Dat is erg leuk om te doen.
Omdat dit prentenboek in klein formaat een koopje is heb ik het aan het meisje van 4 dat ik voorlees maar cadeau gedaan. Er zijn maar een paar boeken in huis, dus altijd goed. Harry als vingerpop had ik los gebedeld van een oud collega, helemaal echt dus. Succesvol voorgelezen, en erbij vertelt dat het gekozen is tot Prentenboek van het Jaar 2019

Er staat maar weinig tekst in die ook nog eens met een app in meerdere talen voorgelezen kan worden. Goed gedaan.
Het is trouwens een erg leuk boekje.


zondag 3 februari 2019

'Oktober'

2019#8
Op de eerste dinsdag van oktober keert Rosa Hartung terug op haar post als minister van Sociale zaken. Na de dramatische verdwijning van haar twaalfjarige dochter heeft ze een jaar verlof genomen. Een psychisch gestoorde man heeft de moord op Hartungs dochter bekend, maar het lichaam is nooit gevonden.
Op dezelfde dag dat Hartung terugkeert in het parlement, wordt een jonge vrouw op brute wijze vermoord in haar huis in een buitenwijk van Kopenhagen. Een van haar handen is eraf gehakt.
Wanneer de rechercheurs Thulin en Hess arriveren op de plaats delict treffen ze een kastanjepoppetje aan, dat een sinister geheim bij zich blijkt te dragen. En dan wordt er nog een vrouw vermoord. Het heeft er alle schijn van dat de missie van de moordenaar nog niet voorbij is…
De ambitieuze rechercheur Naia Thulin wordt ingeschakeld, samen met collega Hess van Interpol in Den Haag, waar hij niet meer welkom is. Als ze de plaats delict onderzoeken vinden ze bij het lijk van Laura Kjaer een kastanjepoppetje waarop vingerafdrukken worden gevonden van Kristina Hartung. Later volgen meer moorden waarbij kastanjepoppetjes zijn achtergelaten. Dit is het  besproken romandebuut van de bedenker (1968) en scenarioschrijver van de succesvolle, vaak bekroonde Deense tv-serie "The Killing'. De goed vertaalde thriller is zo spannend dat je de 500+ pagina's direct wilt uitlezen, door een meesterlijk opgebouwde plot, hoog tempo, herkenbare hoofdpersonen, steeds nieuwe ontwikkelingen en een schokkende, goed uitgewerkte ontknoping.

'Een dag om nooit te vergeten'

5#2024 Een dag om nooit te vergeten - Jill Mansell Meestal zijn het vriendelijke niemandalletjes die je ook keukenmeidenromans kunt noemen. ...